13 Sept 2023

ЗАСУДЖЕНІ У СЕРПНІ: ДНІПРОПЕТРОВСЬКІ СУДИ ПРОДОВЖУЮТЬ КАРАТИ КОЛАБОРАНТІВ

  • Illustration

    Ольга Журавель

До десяти років за колабораційну діяльність. Журналісти Zlochyn.dp.ua проаналізували вироки, які винесли служителі Феміди Дніпра та області за попередній місяць за статтею 111-1 ККУ. Джерело — Єдиний реєстр судових рішень.

ЗАБОРОНЕНА МЕРЕЖА

Впродовж серпня в судах Дніпропетровщини за розповсюдження в мережі “Однокласники” публічних закликів до підтримки рішень та дій держави-агресора засудили п'ятьох громадян України. Кожного з обвинувачених за Ч. 1 ст 111 ККУ, що включає також заперечення здійснення збройної агресії і встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, позбавили права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та органах, що надають публічні послуги, строком на 10 років. 
Так, 11 серпня Довгінцевський суд міста Кривий Ріг засудив за колабораційну діяльність місцевого мешканця. Обвинувачений перепостив з російського ресурсу пропагандистську публікацію та залишив до неї наступні коментарі: «территория украины всегда была частью России», «Днепр это Россия». Справу мешканця Кривого Рогу розглядали в спрощеному провадженні. Обвинувачений щиро розкаявся у скоєному злочині.
Відповідно до висновку судово - лінгвістичного дослідження спеціалістів Криворізького державного педагогічного університету, остання публікація "містить підтримку рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань". 
В судовому засіданні обвинувачений беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку.

23 серпня служителі Феміди Павлоградського міськрайонного суду засудили за Ч.1 статті 111-1 місцевого мешканця за допис на своїй сторінці в мережі “Однокласники”. Як вказано в судовому рішенні, обвинувачений написав: «Тот самый человек, который командовал и реализовал операцию по освобождению Соледара...Страна должна знать своих Героев в лицо!», «На фото Русский воин по имени Алексей, тот самый, который откидывал от себя гранаты, сбрасываемые хохлятскими дронами! Герой жив и здоров, и надеюсь будет удостоен серьёзной государственной наградой! Алексей - гордость Росии!»
29 серпня у тому ж суді міста Павлоград винесли аналогічний вирок ще одному місцевому мешканцю, який розмістив на своїй сторінці в забороненій соціальній мережі «Однокласники» такі дописи: «Zа Мир! ZаРоссию! ZаПрезидента!Мы в большинстве! Мы те, кто поддерживает спецоперацию и Путина. Нас очень много! И оппозиция должна принять это как факт!» та “Хотите знать мою позицию? Я за ополченцев! За Донбасс! За Луганск и Донецк! А также считаю, что Крым — это Россия! Я уважаю В. В. Путина! Я против геноцида и убийств!” До допису у соцмережі обвинувачений у колабораційній діяльності додав зображення російського солдата.
Згідно ст. 314 КПК України, як у першій, так і в другій справі при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні було затверджено угоду між обвинуваченим та прокурорами Павлоградської окружної прокуратури про визнання винуватості. За рішенням суду обвинувачених позбавлено права обіймати будь-які посади та займатись будь-якою діяльністю у юридичних особах приватного права строком на десять років.

СПІВПРАЦЯ З ОКУПАЦІЙНОЮ ВЛАДОЮ

  15 серпня журналісти Zlochyn.dp.ua відвідали засідання Індустріального районного суду м. Дніпро, де був оголошений вирок мешканці міста Лиман П., обвинуваченій у колабораціонізмі. Згідно тексту обвинувального акту, з кінця липня 2022 року обвинувачена П. займала посаду голови мікрорайону Комунальний міста Красний Лиман днр, де виконувала вказівки голови громадської приймальні, призначала очільників вуличних комітетів по мікрорайону, керувала роботою цих комітетів, надавала їм розпорядження щодо перепису місцевого населення, щодо прийняття заяв на отримання твердого палива мешканцями мікрорайону, перевірки та складання актів перевірки пічного опалення в помешканнях місцевих жителів, а також акумулювала зібрану інформацію та документацію, яку в подальшому передавала до так званої адміністрації міста Красний Лиман. 
За добровільне зайнятті посади та виконання організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади (Ч. 5 ст.111-1 ККУ) суд призначив П. покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років і позбавив її права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 15 років без конфіскації майна. 
“Я в шоці від усього, що відбувається”— під час спілкування з журналістами резюмувала засуджена, яка не визнала своєї вини у вчинені кримінального правопорушення, 
Після оголошення вироку захисниця П. повідомила журналістам, що оскаржуватиме рішення Індустріального суду в апеляційній інстанції. 

04 серпня Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив за ч. 5 ст. 111-1 КК України уродженку села Кондрашівка, Куп`янського району Харківської області К. Служителіи Феміди призначили їй покарання у вигляді позбавлення волі на строк п`ять років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування строком на десять років, без конфіскації майна. 
За матеріалами вироку Новомосковського суду, К. була призначена представниками окупаційної адміністрації рф на посаду виконуючої обов`язки старости с. Кіндрашівка Куп`янського р-ну Харківської області. Обвинувачена обіймала цю посаду з 01.06.2022 по 10.09.2022, тобто, до самої деокупації Куп`янського району. На посаді вона організовувала ремонтні роботи з відновлення водопостачання та прибирання території в селі, видачу мешканцям ОТГ гуманітарної допомоги від представників окупаційної влади рф - продуктів харчування та грошових коштів (у російських рублях). 
Допитана в судовому засіданні К. свою вину у пред'явленому обвинуваченні не визнала. Вона пояснила, що до окупації Кіндрашівської ОТГ протягом 29 років завідувала бібліотекою. Старостою обвинувачену, за її словами, обрали місцеві мешканці. Вона погодилася працювати та роздавати гуманітарну допомогу. На цій посаді, за словами К., вона не отримувала заробітну платню. Також обвинувачена пояснила, що підтримувала своє рідне село як могла, на їх адмінбудівлях жодного дня не висів окупаційний прапор, а газети, які привозили окупанти, К. спалювала. Також обвинувачена зазначила, що їй погрожували голова Кіндрашівської ОТГ та російські військові, після чого вона й погодилась працювати в окупаційній адміністрації. 
У суді були допитані свідки, мешканці села Кіндрашівка, які повідомили, що ніхто не змушував К. зайняти вказану посаду. Також свідки вказали на те, що обвинувачена не агітувала місцевих жителів, а до повномасштабного вторгнення розмовляла українською мовою. Свідки також зазначали, що К. намагалась допомогати мешканцям села вижити в окупації. 
Враховуючи характер виконуваної обвинуваченою роботи на добровільно займаній посаді, суд дійшов висновку про те, що ця робота пов`язана з виконанням організаційно розпорядчих функцій. Обставин, які згідно зі ст. 66 КК України пом`якшують покарання обвинуваченого, судом не встановлено. Обтяжуючою обставиною служителі Феміди визнали вчинення злочину з використанням умов воєнного стану. 

Загалом станом на 10 вересня 2023 в Єдиному реєстрі судових рішень розміщено 7 вироків за серпень за статтею 111-1 ( 5 з них за Ч. 1 поданої статті, ще 2 - за Ч. 5). Для порівняння: станом на 10 серпня у реєстрі були наявні 4 вироки за липень. А саме: 3 - за Ч. 1 ст. 111-1 та 1 - за Ч. 3 вказаної статті). 
Проте найближчим часом певна кількість серпневих рішень вступить в законну силу і, відповідно, вироків в реєстрі побільшає. Для порівняння: станом на 10 серпня у реєстрі судових рішень з'явилося вже 14 вироків щодо осіб, звинувачених у колабораційній діяльності протягом липня. З них 3 - обвинувачених за Ч. 1 поданої статті (“Публічне заперечення громадянином України здійснення збройной агресії”). Ще 3 - за Ч.2 ст. 111-1 (“Добровільне зайняття громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади”). Цих обвинувачених позбавили права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на 10 років. 1 особа, засуджена за Ч. 3 ст. 111-1 ( “Пропаганда у закладах освіти) отримала покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. 4 особи, яких судили за частиною 5 поданої статті (“Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади”) отримали від 7 до 10 років прозбавлення волі. Ще 3 особи отримали від 14 до 15 років позбавлення волі згідно Ч. 7 статті “Колабораційна діяльність” (“Добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, а також добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях”). Половина справ розглядалася в рамках спеціальних судових проваджень (in absentia). 

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with