14 Aug 2023

ВИРОКИ ЛИПНЯ: У ДНІПРІ ЗАСУДИЛИ ОБВИНУВАЧЕНИХ У КОЛАБОРАЦІОНІЗМІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

У районних судах Дніпра та Дніпропетровської області продовжують виносити рішення по злочинах, передбачених статтею 111-1 Кримінального кодексу України “Колабораційна діяльність”. На порталі Zlochyn.dp.ua. ми проаналізували однойменні вироки по справах осіб, що вступили в законну силу в період з 15 липня по 15 серпня 2023 року. Джерело дослідження - Єдиний державний реєстр судових рішень

СПРАВИ IN ABSENTIA: МАРІУПОЛЬСЬКА РЕКТОРКА

У липні 2023 року Жовтневий районний суд міста Дніпро засудив за колабораційну діяльність у сфері освіти (Ч. 3 ст. 111-1) 52-річну С., мешканку міста Маріуполь. Служителі Феміди на три роки позбавили фігурантку злочину волі і на п'ятнадцять - права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій держави й місцевого самоврядування та займатися будь-якою діяльністю, пов`язаною із освітнім процесом.За матеріалами судової справи, станом на січень 2022 року обвинувачена обіймала посаду професорки кафедри управління персоналом та економіки підприємства навчально-наукового інституту управління у Маріупольському державному університеті. Після окупації Маріуполя педагогиня залишилася в місті. В червні 2022 року, згідно обвинувального акту, «в особи виник злочинний умисел, спрямований на здійснення пропаганди у Маріупольському державному університеті, з метою сприяння здійсненню збройної агресії протиУкраїни».
Зазначимо, що з квітня 2022 року Маріупольський університет, адміністрація та викладачі, переїхав до Києва. Того ж місяця С. надала свою згоду представникам окупаційної адміністрації очолити створений новою владою Маріупольський державний університет. Наказом міністра освіти та науки так званої «днр» С. призначили на посаду в.о. ректора.
Наступного місяця жінка дала інтерв'ю, в ході якого повідомила, що університет готується до нового навчального року за стандартами освіти рф. Про це йдеться у тексті вироку суду. З-поміж іншого, на відео С. скаржилась на українських військових, зокрема на полк “Азов”.
Жовтневий районний суд міста Дніпра розглядав справу С. за відсутності обвинуваченої (in absentia), враховуючи те, що особа була належним чином повідомлена про розпочате щодо неї кримінальне провадження та тривалий час переховувалась від органів досудового слідства. 
В матеріалах судової справи наявні свідчення ректора МДУ Миколи Трофименка, згідно яких С. стала ініціатором заснування фейкового університету і почала впроваджувати стандарти держави-агресора : “С. я знаю дуже добре. Вона у мене викладала, коли я був студентом. Мені відомо про те, що з початком повномасштабної агресії рф С. залишилась на тимчасово окупованій території та перейшла на бік окупаційної влади і зайняла посаду у фейковому університеті у м. Маріуполі”.
Є. говорить, що написала заяву на обмін. Вона пояснює журналістам, що хоче «жити спокійно, без переслідувань»
Раніше Є, як свідчать матеріали справи, вже була засуджена за вчинення тяжкого злочину проти основ національної безпеки (Ч 2 ст 110 ККУ). А саме, 21 лютого 2022 року вироком Краснолиманського міського суду Донецької області Є. була визнана винною в тому, що в травні 2014 року була так званою «головою дільничної виборчої комісії села Рубці на так званому загальнообласному референдумі з питання визнання самостійності ДНР». За це Є. отримала умовний строк з забороною займати певні посади.
Запланований судом на сьогодні допит свідків в режимі відеоконференції не відбувся через технічні проблеми зі зв’язком у Дружківському міському суді. У засіданні прокурор заявив клопотання, в якому просив подовжити обвинуваченій запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з метою запобігання впливу обвинуваченої на свідків, які мають бути допитані в суді. Суд задовольнив клопотання прокурора, продовжив строк тримання під вартою на 60 днів та призначив наступне судове слухання з допитом трьох свідків.

Illustration

Скрін з сайту mgumariupol.ru

ЗАПЕРЕЧУВАЛИ ЗБРОЙНУ АГРЕСІЮ 

 За останній місяць дніпропетровські служителі Феміди винесли вироки трьом особам, котрі публічно заперечували здійснення збройної агресії проти України. Відповідно до Ч. 1 статті 111-1 “ Публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України” такі дії караються позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.
Так, 18 липня Павлоградський міськрайонний суд засудив за поданою статтею громадянку України пенсійного віку. Згідно матеріалів судового провадження, в період з березня 2022 року по грудень 2022 року діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, жінка розмістила на своїй сторінці в забороненій соціальній мережі «Однокласники» наступні дописи: «Позвольте напомнить забывшим, особенно украм, ВОЙНУ НАЧАЛ и.о.президента кровавый пастор в 2014году приказав бомбить авиаударами по мирному Донбассу!!!»,«Я ЛЮБЛЮ ТЕБЯ РОССИЯ!» та інші. В ході проведення обшуку поліція вилучила за місцем проживання жінки ноутбук, за допомогою якого вона розповсюджувала дописи.
У червні 2023 року між прокурором Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області та обвинуваченою була укладена угода про визнання винуватості. Особа в повному обсязі визнала свою винуватість у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.111-1 КК України. У підготовчому судовому засіданні обвинувачена щиро розкаялася.
Суд призначив обвинуваченій покарання у вигляді позбавлення права обіймати будь-які посади та займатися будь-якою діяльністю у юридичних особах приватного права на строк 10 років.
 20 липня 2023 року Тернівський міськрайонний суд Дніпропетровської області виніс рішення щодо уродженки міста Запоріжжя, котра працювала машиністкою піднімальної машини на одному з підприємств. У 2022 році обвинувачена розмістила на своїй сторінці в «Однокласниках» дописи. Наводимо один із них: 
«Смотрю, как люди на освобождённых от режима территориях Украины с радостью встречают российских военных, и только один вопрос возникает: шут и его нацистский режим понимают, что они не власть, а всего лишь - мрази, которых ненавидит собственный народ, считая их даже не властью, а просто оккупантами?»
В рамках судового процесу між окружною прокуратурою Дніпропетровської області та обвинуваченою була укладена угода про визнання винуватості. Особа повністю визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення. В якості обставин, які пом`якшують покарання, суд врахував щире каяття обвинуваченої та призначив їй покарання у виді позбавленням права обіймати будь-які посади та займатись будь-якою діяльністю у юридичних особах приватного права на строк 10 років.
28 липня 2023 року Саксаганський районний суд міста Кривого Рогу визнав особу винною у здійснені кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.111-1 КК України.
Вказана особа на своїй сторінці на сайті «Одноклассники» здійснила репост допису з російського інформаційного ресурсу під яким опублікувала власний коментар : «вперед братья россияне! победа будет за нами, вместе мы победим и освободим нашу страну от украинской нечисти!», і тим самим публічно поширює заклик до підтримання дій російської федерації у проведенні збройної агресії проти України.
Відповідно до висновку судово-лінгвістичного дослідження спеціалістів Криворізького державного педагогічного університету №47 від 20.07.2023 зазначена публікація містить публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань.
Частиною 2 ст. 382 КПК України визначено, що суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оскаржує встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта.
Обвинуваченій особі було призначено покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування та займатися діяльністю, пов`язаною з наданням публічних послуг на строк 10 років.
Станом на 14 серпня 2023 року, згідно Єдиного державного реєстру судових рішень, дніпропетровськими судами відносно осіб, засуджених за колабораційну діяльність, винесено 167 вироків.

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with