20 Aug 2023

П'ЯТЬ РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ: У ДНІПРІ ЗА СПІВПРАЦЮ З ОКУПАЦІЙНОЮ ВЛАДОЮ ЗАСУДИЛИ МЕШКАНКУ ЛИМАНУ 

  • Illustration

    Ольга Журавель

Журналісти Zlochyn.dp.ua побували на судових дебатах та оголошенні вироку мешканці міста Лиман П., обвинуваченій у колабораціонізмі. Судовий розгляд справи проходив в Індустріальному районному суді міста Дніпро.

15 серпня 2023 року відбулося фінальне засідання суду першої інстанції по справі громадянки України, мешканки міста Лиман П. 1970 року народження, обвинуваченої у колабораціонізмі (Ч. 5 ст.111-1 ККУ), а саме, у добровільному зайнятті посади голови одного з мікрорайонів окупованого міста та, відповідно, виконанні організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади.

СУДОВІ ДЕБАТИ

Розпочинаючи судові дебати, прокурор звернувся до обставин, викладених в обвинувальному акті. Наприкінці липня 2022 року громадянка України П., перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Лиман Донецької області, у приміщенні прийомної т. зв. голови адміністрації днр Пушиліна, “діючи умисно, реалізуючи свій протиправний умисел, з особистих мотивів, з метою співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією надала згоду і добровільно зайняла керівну посаду голови мікрорайону Комунальний міста Красний Лиман ДНР".
Як повідомив прокурор, П. обіймала цю посаду до активної фази деокупації Донецької області — до 9 вересня 2022 року. З кінця липня вона виконувала організаційно-розпорядчі функції а саме: виконувала вказівки голови громадської приймальні, призначала очільників вуличних комітетів по мікрорайону, керувала їхньою роботою, надавала їм розпорядження щодо перепису місцевого населення, щодо прийняття заяв на отримання твердого палива мешканцями мікрорайону, щодо перевірки та складання актів перевірки пічного опалення в помешканнях місцевих жителів. Також обвинувач зазначив, що П. акумулювала зібрану інформацію та документацію, яку в подальшому передавала до так званої адміністрації міста Красний Лиман.
"Вина обвинуваченої підтверджена в повному обсязі. Пом'якшуючі обставини не встановлені. Обтяжуюча обставина передбачена статтею 67 ККУ. Це скоєння злочину з використанням умов воєнного стану”, - заявив прокурор і попросив суд визнати П. винною за ч. 5 ст. 11-1 та призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з відбуванням у кримінально-виконавчій установі закритого типу, з позбавленням права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 15 років, з конфіскацією всього належного майна. 
Сторона захисту зауважила, що факт співпраці П. з окупаційною владою стороною обвинувачення не доведений. Також захисниця обвинуваченої звернула увагу на те, що П. не могла покинути місце мешкання і виїхати з окупації, оскільки мала сина з інвалідністю 2-ї групи й літнього чоловіка. А задовго до окупації Лиману П. займала посаду в місцевій адміністрації. Тож коли голова району виїхала, люди похилого віку зверталися за допомогою саме до П., її заступниці. Посилаючись на покази свідків у справі, захисниця наголосила, що П. ані вказівок, ані розпоряджень, ані команд “вуличним” не давала. Її звернення в основному носили прохальний характер. Відповідно, П. не проводила наради, не мала робочого місця, не отримувала зарплату.

“Належним доказом визнано тільки акт від 13.08.2022 року про відсутність газового опалення, - зазначила захисниця. - Я вважаю, що немає доказів, що П. працювала з окупаційною владою. Прошу суд виправдати П., врахувати пом'якшуючі обставини (сімейні та нерозуміння своїх дій через брак освіти) і призначити їй умовний строк покарання”
Обвинувачена П. зазначила, що займалася громадською діяльністю близько 15 років, тож просто не могла собі дозволити покинути людей, зокрема, лежачих хворих: “Я не мала жодного злого наміру. Ніякої посади я не займала. Вуличних не призначала. Я прошу суд об'єктивно поставитися до мене і моєї родини. Не конфісковувати єдине житло. Я у розпачі. Що я можу сказати? Все одно я б їх не покинула. Вони наші, рідні. Я серед них жила. Я сподіваюсь, я буду з ними.”

ВИРОК СУДУ

Провівши півгодини в нарадчій кімнаті, суддя Індустріального районного суду міста Дніпро оголосив вирок П. Її було визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого Ч. 5 ст.111-1 ККУ. Суд призначив П. покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років і позбавив її права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 15 років без конфіскації майна. 
“Я в шоці від усього, що відбувається”— резюмувала засуджена, поки конвой виводив її з зали судових засідань. 
Після оголошення вироку захисниця П. повідомила журналістам, що оскаржуватиме рішення Індустріального суду в апеляційній інстанції.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with