Illustration

30 JAN 2024

У ГРУДНІ НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ЗАСУДИЛИ ВДВІЧІ БІЛЬШЕ КОЛАБОРАНТІВ, НІЖ У ЖОВТНІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Протягом останнього місяця 2023 року суди Дніпропетровщини винесли 17 вироків за статтею «Колабораційна діяльність». Для порівняння, згідно з інформацією Єдиного реєстру судових рішень, у листопаді 2023 року суди Дніпра та області винесли вироки за вказаною статтею 13 обвинуваченим, а у жовтні – 9 фігурантам. Детальніше про рішення дніпропетровських судів – у матеріалі Zlochyn.dp.ua.

«ОДНОКЛАСНИКИ»

На відміну від попередніх місяців, у грудні 2023 року місцеві суди винесли всього одне рішення за Ч.1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. За «публічне заперечення збройної агресії» Криворізький районний суд Дніпропетровської області покарав місцевого мешканця. Останній залишив у забороненій соцмережі коментарі «Артемовск - это РОССИЯ!!!!» та «Херсон это Россия, мы вернемся!».
В суді обвинувачений свою вину визнав у повному обсязі. Між ним та прокурором була укладена угода про визнання винуватості. Призначене судом покарання - 10 років позбавлення права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

ПОЖЕЖНИЙ ТА ПОДАТКІВИЦЯ

Двоє допитаних Жовтневим районним судом свідків вказали, що зустрічали обвинуваченого з георгіївською стрічкою.
Інший свідок повідомив суду, що обвинувачений “ разом з окупантами виселив його з його ж будинку у с. Старий Караван и заселив його до гуртожитку у м. Лиман, де він перебував під охороною”
Обвинувачений Б. у судовому засіданні свою винуватість заперечував. Інформацію, озвучену свідками, назвав “плітками”. Б. стверджував, що не надавав окупантами жодної допомоги щодо орієнтування на місцевості, а в гаражі та будинки вони розселялися самостійно. З військовими рф обвинувачений., за його словами, не співпрацював та допомоги щодо фільтрації їм не надавав.  
Під час судових дебатів прокурор наголошував, що обвинувачений повинен нести кримінальну відповідальність за Ч. 7 ст. 111-1 ККУ. Захисник зазначив, що його клієнт раніше не судимий, характеризується посередньо, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває. Обставинами, що обтяжують покарання, суд вважає вчинення злочину з використанням умов воєнного стану. Жодних пом'якшуючих обставин судом не встановлено. 
Суддя видалився до нарадчої кімнати і після повернення оголосив вирок. Жовтневий суд визнав Б. визнали винним у допомозі у веденні бойових дій проти ЗСУ (ч.7 ст.111-1 КК) та призначив йому 13 років позбавлення волі. Також засудженому на 10 років забороняється обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування з конфіскацією всього майна. .

ПРОПАГАНДА В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Стосовно колаборантів-освітян у Дніпрі та області протягом місяця винесли чотири вироки. 
Так, Жовтневий районний суд Дніпра за Ч. 3 ст. 111-1 КК України покарав 2 роками позбавлення волі та правом займати посади в органах державної влади протягом 10 років обвинуваченого П. Суд встановив, що П. добровільно зайняв посаду проректора Приазовського державного технічного університету м. Маріуполя., створеного на окупованій території. На цій посаді П., за інформацією обвинувачення, здійснював пропаганду з метою підтримання та утвердження тимчасової окупації.
Юр'ївський суд Дніпропетровської області за цією ж статтею засудив жінку, що з квітня 2022 року добровільно обійняла посаду директорки в закладі освіти держави-агресора «Станично-Луганська гімназія» т. зв. «лнр». На цій посаді обвинувачена, за версією слідства, керувала закладом та впроваджувала стандарти освіти держави-агресора. Судовий розгляд провадження здійснювався за відсутності обвинуваченої (in absentia). Призначений державою захисник просив визнати останню невинуватою та заперечував проти закінчення судового розгляду. В судовому засіданні були допитані четверо свідків, кожен з яких зазначив, що обвинувачена перейшла на бік окупантів та обійняла вказану посаду добровільно. Суд призначив обвинуваченій покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права обіймати будь-які посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в закладах освіти, в органах державної влади та місцевого самоврядування протягом 15 років.
Два вироки щодо освітян за Ч.3 ст. 111-1 ККУ винесли судді Амур-Нижньодніпровського районного суду Дніпра. Так, 2 роки позбавлення волі і заборону обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у закладах освіти на 10 років отримав депутат Нікольської селищної ради Донецької області від політичної партії «ОПЗЖ», котрий, за версією слідства, у травні 2022 року добровільно обійняв посаду директора «МВОУ «Володарская школа № 2»», яке підпорядковується «Міністерству освіти та науки» т. зв. «днр». Обвинувачений, за інформацією обвинувального акту, безпосередньо вручав випускникам 11-х класів сертифікати про закінчення навчання у закладі. Суд розцінив дії обвинуваченого як такі, що спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти. Розгляд справи відбувався in absentia. 
Наступний вирок цього ж суду з аналогічним покаранням служителі Феміди винесли фігурантці злочину, котра, за версією слідства, добровільно обійняла посаду директорки загальноосвітнього закладу «Кальчицька школа» адміністрації Володарського району» в тимчасово окупованому Маріупольському районі на Донеччині. На цій посаді жінка спланувала та організувала освітній процесс російською мовою, а також впроваджувала методику навчання за російськими підручниками. Допитані в суді свідки розповіли, що на уроках в школі учням розповідали про «території, що були тимчасово окуповані Україною», а сама обвинувачена проходила перекваліфікацію у Москві. Судовий процес проводили in absentia. Свідки впізнали обвинувачену за фотознімками.

СПРАВА ЗАЛІЗНИЧНИКА

Індустріальний районний суд Дніпра визнав мешканця міста Лиман винним у здійсненні колабораційної діяльності за Ч. 4 ст. 111-1 («Провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території») та покарав його 3 роками позбавлення волі з забороною обіймати будь які посади в органах державної влади України протягом 10 років, з конфіскацією четвертої частини належного йому майна. 
За версією обвинувачення, мешканець окупованого Лиману добровільно зайняв посаду в.о. головного інженера підприємства «Донецька залізниця» т. зв. «днр». На цій посаді він здійснював загальний контроль за роботою підприємства, інструктував працівників, розпоряджався майном підприємства, безпосередньо взаємодіяв з окупаційною адміністрацією. По факту ж разом із співробітниками в основному займався прибиранням та відновленням пошкоджених під час бойових дій будівель підприємства. В судовому засіданні обвинувачений визнав свою вину частково. Він показав, що злочин вчинив за обставин, які викладені в обвинувальному акті, однак зазначив, що під час окупації міста йому не було на що жити, тож він і погодився обійняти запропоновану посаду. Виїхати з окупованої території обвинувачений, за його словами, боявся. Четверо свідків, допитаних в судовому засіданні, вказали, що обвинувачений був головним інженером на залізниці під час окупації та відвідував «планьорки». Обставиною, що пом'якшує покарання, суд визнав щире каяття обвинуваченого. 

ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ ТА ЖУРНАЛІСТИ

Карали у грудні на Дніпропетровщині і за Ч. 5 ст. 111-1 ККУ («Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора та участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території»).
Так, маріупольський журналіст вироком Жовтневого районного суду Дніпра за колабораційну діяльність отримав 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд довів, що у травні 2022 року Андрій Кіор, відомий у Маріуполі журналіст, добровільно погодився обійняти посаду «керівника інформаційно-аналітичного відділу» так званої «адміністрації міста Маріуполь». На цій посаді Кіор співпрацював з окупаційними органами так званої “днр”, висвітлював роботу окупаційної адміністрації в ЗМІ у вигідному для держави-агресора ракурсі, виготовляв пропагандистські матеріали. З посади його звільнили у вересні 2022 року.
Цей же суд виніс рішення стосовно мешканця тимчасово окупованого Маріуполя, який добровільно зайняв посаду т. зв. «голови Адміністрації Жовтневого району Маріуполя». Функції, які здійснював посадовець, були наступними: залучення осіб до співпраці з окупаційною адміністрацією міста, роздача гуманітарки з рф місцевим жителям та біженцям, організація евакуації місцевих мешканців до рф, схиляння до співпраці з окупаційною адміністрацією місцевих підприємців, участь у підготовці пропагандистських матеріалів. Справа розглядалася за відсутності обвинуваченого (in absentia). Допитані судом свідки впізнали обвинуваченого за фотознімками та підтвердили, що останній обійняв вказану посаду добровільно. У судовому засіданні захисник заявив про недоведеність поза розумним сумнівом обвинувачення, у зв'язку з чим вважав, що усі сумніви щодо вини останнього повинні тлумачаться на користь цієї особи. Суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з забороною обіймати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування протягом 15 років з конфіскацією майна.
Синельниківський суд Дніпропетровської області виніс за Ч. 5 ст. 111-1 ККУ вироки двом обвинуваченим у колабораціонізмі. Перший - із позбавленням волі строком на 5 років 6 місяців з забороною обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування та конфіскацією майна - мешканці Луганщини, колишній працівниці державного архіву, яка, за версією слідства, добровільно зайняла посаду «завідувача архівного сектору адміністрації Старобільського району т. зв. «лнр». Судовий розгляд здійснювався за відсутності обвинуваченої (in absentia), повістки про виклик публікувалися в газеті «Урядовий кур`єр» та на офіційному веб-сайті Синельниківського суду. Справа розглядалася за участі захисника, якого забезпечила держава. Останній просив призначити обвинуваченій мінімальне покарання. Другий вирок Синельниківського суду - за участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (Ч.5 ст.111-1) та за ч.2 ст. 110 ККУ(“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”). Служителі Феміди відправили за грати на 5 років мешканку Луганщини, яка погодилась взяти участь в організації та проведенні незаконного референдуму в «територіальній виборчій комісії» у приміщенні Бутівського ліцею Чмирівської сільської ради Старобільського району на Луганщині. Обвинувачена, за версією слідства, брала участь у складанні списків виборців, ідентифікації осіб, що прийшли на виборчу дільницю, наданні вказівок з оргпитань членам комісії, видачі та підрахунку бюлетенів для голосування, в яких було запитання: «Ви за входження луганської народної республіки до складу російської федерації?». Свою вину у скоєному обвинувачена визнала повністю, щиро розкаялась, зазначивши, що не розуміла наслідків своїх дій та не мала наміру посягати на територіальну цілісність України. При цьому на запит суду відповіла, що за результатами проведення так званого «референдуму» Луганська область, та зокрема місто Старобільськ, мали увійти до складу рф. Участь у «референдумі» обвинувачена, за її свідченнями в суді, прийняла через скрутне матеріальне становище.

ПРАВООХОРОНЦІ ТА «ІНФОРМАТОРИ»

За добровільне зайняття посад в незаконних правоохоронних органах на тимчасово окупованих територіях та надання збройним формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ (Ч. 7 ст. «Колабораційна діяльність) дніпропетровські суди у грудні 2023 року засудили п’ятьох громадян України.Так, Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області засудив до 12 років позбавлення волі з забороною обіймати посади в органах державної влади на 10 років без конфіскації майна продавчиню з Краматорська. Влітку 2023 року С. добровільно погодилася допомагати представникам збройних формувань ворога інформаційно. За версією слідства, вона за допомогою голосових та текстових повідомлень передавала через месенджери інформацію про місця розташування військовослужбовців ЗСУ у Слов'янську та Краматорську, а також про місцезнаходження автомобілів радіоелектронної розвідки, автомобілів ЗСУ, про пересування військовослужбовців та техніки. У судовому засіданні жінка визнала свою вину у наданні збройним формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій в повному обсязі. Захисник обвинуваченої наполягав на пом’якшенні покарання через стан здоров’я, але суд вирішив, що ці обставини не знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину.
Мешканця Краматорського району Донецької області за надання допомоги у веденні бойових дій незаконним збройним та воєнізованим формуванням Індустріальний суд Дніпра відправив за ґрати на 13 років. Сторона обвинувачення довела в суді, що житель села Старий Караван Краматорського району на Донеччині, який працював єгерем у місцевому лісовому господарстві, наприкінці червня 2022 року, під час тимчасової окупації, допомагав російським військовим. Також Б., за версією слідства, вказав військовим рф на проукраїнськи налаштованих жителів села (перейти за посиланням).
Індустріальний районний суд Дніпра покарав 12 роками позбавлення волі без конфіскації майна, з забороною обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування шахтаря, мешканця міста Новогродівка на Донеччині. Прокурори довели в суді, що в лютому 2023 року обвинувачений передавав військовослужбовцям рф через месенджер інформацію стосовно розташування підрозділів ЗСУ. В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав частково (лише по одному з трьох епізодів, викладених в обвинувальному акті). Захисник у суді просив призначити обвинуваченому покарання нижче від мінімального, передбаченого санкцією статті 111-1 ККУ, Ч.7.
Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області покарав позбавленням волі строком на 14 років з забороною обіймати будь-які посади в правоохоронних органах України та органах державної влади протягом 15 років з конфіскацією майна особу, що в червні 2022 року добровільно обійняла посаду «очільниці відділу митного оформлення № 4 митного посту «Красна Талівка» на тимчасово окупованій території Луганської області. Справа розглядалася за відсутності обвинуваченої (in absentia). Захисник у судовому засіданні просив закрити кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 у зв`язку з тим, що на його думку судом не встановлені достатні докази для доведення винуватості останньої, а також вичерпані можливості їх отримання.
Суд дійшов висновку, що обвинувачена своїми діями допомагала державі-агресору створити вертикаль незаконного органу влади.
Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області засудив громадянина України, який у грудні 2022 року добровільно вступив до незаконного збройного формування «народна міліція» т. зв. «лнр», а саме, до окремого батальйону охорони в складі військової комендатури, що входить до складу збройних сил рф. За версією слідства, обвинувачений добровільно підписав контракт про проходження військової служби строком на 1 рік та був зарахований на посаду «стрілка» у званні «рядовий». До кінця травня 2023 року обвинувачений здійснював окупацію та охорону захоплених територій України, облаштовував та укріплював блокпости і ніс службу на них, оглядав транспорту та пасажирів, охороняв адміністративні будівлі. Допитаний в судовому засіданні, обвинувачений повністю визнав свою вину та те, що всі дії, зазначені в обвинувальному акті, він вчинив добровільно, однак не зміг пояснити, чому. Суд відправив засудженого за грати на 12 років з позбавленням права обіймати посади в судових чи правоохоронних органах протягом 12 років з конфіскацією майна.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with