Фото: СБУ

27 Dec 2023

У ДНІПРІ ЗА КОЛАБОРАЦІОНІЗМ ЗАСУДИЛИ ЖУРНАЛІСТА

  • Illustration

    Ольга Журавель

Маріупольський журналіст Андрій Кіор вироком Жовтневого районного суду Дніпра за колабораційну діяльність отримав п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна. На оголошенні судового рішення побували журналісти Zlochyn.dp.ua.

За матеріалами обвинувального акту, у травні 2022 року Андрій Кіор, відомий у Маріуполі журналіст, добровільно погодився обійняти посаду «керівника інформаційно-аналітичного відділу» так званої «адміністрації міста Маріуполь». На цій посаді Кіор співпрацював з окупаційними органами так званої “днр”, висвітлював роботу окупаційної адміністрації у ЗМІ у вигідному для держави-агресора ракурсі, виготовляв пропагандистські матеріали. З посади його звільнили у вересні 2022 року. 
Дії Кіора було кваліфіковано за ч. 5 ст. 111-1 КК України - колабораційна діяльність, тобто добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території. 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні згідно з ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпра здійснювалось у спеціальному провадженні (in absentia). В рамках судового процесу обвинувачений був згідно вимог українського законодавства повідомлений про час та місце розгляду. Виклики були опубліковані у ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження: у газеті « Урядовий кур`єр”, на сайті Жовтневого районного суду та на сайті Офісу Генпрокурора. Втім, до суду Андрій Кіор не з'явився. Відповідно до інформації, яка була здобута в ході здійснення розслідування, на момент судового розгляду обвинувачений перебував на тимчасово окупованій території, а саме, у місті Маріуполь Донецької області. 
11 грудня 2023 року засідання у Жовтневому районному суді Дніпра розпочалося судовими дебатами, під час яких прокурор, присутній у залі Жовтневого районного суду, озвучив, що Кіор обвинувачується у колабораціонізмі, пропаганді російських наративів, а також запереченні агресії рф та участі в окупаційних органах влади. 
Захисник обвинуваченого, державний адвокат, мешканець міста Харків, цього разу долучився до судового процесу по відеозв'язку. В процесі судового розгляду захисник намагався довести, що обвинувачений вчинив злочин під примусом. Але суд не побачив доказів цієї версії. 
Протягом судового розгляду, що тривав близько півроку, суд першої інстанції дослідив докази, які визнав достатніми. Це протоколи огляду публікацій в мережі Інтернет (повідомлення на російських веб-сайтах та у соцмережах), відеоінтерв'ю Андрія Кіора, протоколи пред'явлення особи для впізнання за фотознімками, а також допити свідків. 

Один із свідків, медійник, у судовому засіданні зазначив, що обвинувачений є керівником самоствореної телерадіоакадекмії Маріуполя. “Мені невідомо про примуси чи погрози з боку окупаційних військ, застосованих до Кіора А. Л. На мій погляд, він зайняв посаду добровільно і свідомо” - сказав допитаний судом свідок. 
Свідок, яка до від'їзду з Маріуполя товаришувала з обвинуваченим, в судовому засіданні розповіла, що, з телефонної розмови з дружиною Кіора їй стало відомо, що в нього згоріла квартира і вся професійна техніка у ній “внаслідок чого у нього не було засобів для існування, а тому він погодився на співпрацю з окупантами, але що насправді відбулось – я не знаю. Далі на ютуб чи на телеграм каналі (точно не пам’ятаю) я побачила сюжет про відновлення школи у с. Сартани Маріупольського району, де Кіор А.Л. прославляє і завдячує партії «Єдина Росія» за відновлення школи, яку саму росіяни і зруйнували. Потім він відкрив власний телеграм канал «Андрей Киор», де він розповідав про те, що створює місцеве телебачення під назвою «Новый Мариуполь» і почав публікувати там власні статті антиукраїнського змісту, звинувачував українську владу та ЗСУ у руйнуванні Маріуполя, вихваляв російську владу, створюючи її позитивний імідж”, - повідомила свідок суду.

Ці заходи я узгодив з обвинуваченою, бо вона була неформальним керівником відділення. Після цього минуло кілька днів. Від колег я дізнався про те, як обвинувачена ходила по палатах і на кожного нашого бійця показувала пальцем, і їх одразу військові рф витягали з ліжок і на очах колег забирали”, - сказав свідок.  

Допитаний судом посадовець, що виїхав з окупованого Маріуполя, розповів, що до 24.02.2022 року Андрій Кіор був підприємцем, який займався виробництвом відеоконтенту, який викладав на сайті «Маріуполь ТВ» та на власному YouTube каналі. “Наразі з відкритих джерел я точно знаю, що він адмініструє проросійський канал «Новий Маріуполь». Мені невідомо про тиск окупаційної влади на Кіора А.Л., щоб він зайняв посаду. На мій погляд, він зайняв посаду добровільно і свідомо. Додам, що Кіор А.Л. публічно і в розмовах не виражав своєї думки та не давав свою оцінку щодо окупації частини території Донбасу після 2014 року”, - сказав свідок. 
Суд визнав 53-річного мешканця Маріуполя винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого Ч.5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Санкція Ч.5 ст. 111-1 ККУ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років. Під час призначення покарання суд взяв до уваги особу обвинуваченого, який, відповідно до повідомленої свідком у залі суду інформації, “під час блокади міста збройними формуваннями країни-агресора влаштував у власному будинку бомбосховище, де переховувалось багато мешканців міста і Кіор А.Л. приносив їм продукти харчування від волонтерів”. Тому суд дійшов висновку, що обвинуваченому необхідно призначити покарання в мінімальному розмірі, встановленому санкцією ч. 5 ст. 111-1 КК України, з додатковим покаранням — забороною обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 10 років. Початок відбування основного покарання — 5 років за гратами — вираховуватимуть з моменту затримання Андрія Кіора. Додаткове - з початку відбування основного покарання.

Illustration

Засідання Жовтневого районного суду м. ДніпраZlochyn.dp.ua

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with