Illustration

29 Dec 2023

У ДНІПРІ ЄГЕРЮ ЗА ДОПОМОГУ ВІЙСЬКОВИМ РФ ДАЛИ 13 РОКІВ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Мешканця Краматорського району Донецької області Індустріальний суд Дніпра відправив за ґрати на 13 років за надання допомоги у веденні бойових дій незаконним збройним та воєнізованим формуванням (Ч. 7 ст. 111-1 КК України). Журналісти Zlochyn.dp.ua відвідали судові засідання по справі.

Згідно тексту обвинувального акту, Б., житель села Старий Караван Краматорського району на Донеччині, який працював єгерем у місцевому лісовому господарстві, наприкінці червня 2022 року, під час тимчасової окупації, допомагав російським військовим з розселенням — повідомляв їм про покинуті житлові будинки. Також Б., за версією слідства, вказав військовим рф на двох проукраїнськи налаштованих жителів села, котрих після цього окупанти вивезли до Лиману задля проведення так званих «фільтраційних заходів - виявлення, попередження та припинення діяльності диверсійно-розвідувальних груп та осіб, які сприяють ЗСУ в проведенні розвідувально-підривної діяльності».
Обвинувальний акт надійшов до Індустріального районного суду Дніпра у грудні 2022 року. Справа розглядалася рік. В процесі судового розгляду суд дослідив докази, які визнав належними: протоколи пред`явлення особи для впізнання за фотознімками, протокол проведення слідчого експерименту за участю Б. та його захисника, в ході якого обвинувачений розповів про події, що відбувались під час окупації села Старий Караван.  
В судовому засіданні були допитані п'ятеро свідків які зазначили, що Б. постійно перебував з військовими окупантами, виконував перепис населення, ходив з ними до лісу, здійснював орієнтування на місцевості, допомагав військовим рф розселитись.
Зокрема, один із свідків під час допиту в суді вказав, що обвинувачений Б. пропонував йому посаду в так званій окупаційній адміністрації. Від запропонованої посади свідок, за його словами, одразу ж відмовився. 
Інший свідок кілька разів зустрічав обвинуваченого в оточенні військових рф:

“Один раз - здалеку, на виході з села Старий Караван, в бік від лісової дороги. В руках Б. тримав планшет і показував щось російським окупантам. Наступного разу — на виході з села в бік Лиману. Тоді центральною вулицею проходили військові, а разом з ними - Б. У перших числах травня в дім, де я мешкав, зайшли 5-6 військових зі зброєю. Вони записали дані тих, хто залишився в будинку в даний момент, а також розпитували, як саме мешканці будинку ставляться до української та російської влади. Питання ставили в грубій формі. З ними був Б”.
Під час допиту вказаного свідка Б. зауважив:
“Односелець прийшов з російськими солдатами з метою мародерства. Я його вигнав. А після цього російські солдати зав'язали мені очі, посадили мене в білу Ниву та вивезли в Лиман”.

Двоє допитаних Жовтневим районним судом свідків вказали, що зустрічали обвинуваченого з георгіївською стрічкою.
Інший свідок повідомив суду, що обвинувачений “ разом з окупантами виселив його з його ж будинку у с. Старий Караван и заселив його до гуртожитку у м. Лиман, де він перебував під охороною”
Обвинувачений Б. у судовому засіданні свою винуватість заперечував. Інформацію, озвучену свідками, назвав “плітками”. Б. стверджував, що не надавав окупантами жодної допомоги щодо орієнтування на місцевості, а в гаражі та будинки вони розселялися самостійно. З військовими рф обвинувачений., за його словами, не співпрацював та допомоги щодо фільтрації їм не надавав.  
Під час судових дебатів прокурор наголошував, що обвинувачений повинен нести кримінальну відповідальність за Ч. 7 ст. 111-1 ККУ. Захисник зазначив, що його клієнт раніше не судимий, характеризується посередньо, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває. Обставинами, що обтяжують покарання, суд вважає вчинення злочину з використанням умов воєнного стану. Жодних пом'якшуючих обставин судом не встановлено. 
Суддя видалився до нарадчої кімнати і після повернення оголосив вирок. Жовтневий суд визнав Б. визнали винним у допомозі у веденні бойових дій проти ЗСУ (ч.7 ст.111-1 КК) та призначив йому 13 років позбавлення волі. Також засудженому на 10 років забороняється обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування з конфіскацією всього майна. .

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with