04 Sept 2023

ЗАСУДЖЕНОМУ НА ТРИ РОКИ УВ'ЯЗНЕННЯ ЗА КОЛАБОРАЦІОНІЗМ МЕШКАНЦЮ ЛИМАНА ЗМІНИЛИ ПОКАРАННЯ НА УМОВНЕ

  • Illustration

    Ольга Журавель

За ведення господарської діяльності у взаємодії з окупаційною владою вироком Індустріального районного суду м. Дніпра лиманця Дмитра Герасименка у травні засудили до 3 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Захисник Герасименка подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. 31 серпня журналістка Zlochyn.dp.ua побувала на засіданні Дніпровського апеляційного суду.

ЗАСУДЖЕНИЙ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ

Обвинувачений у колабораційній діяльності за Ч. 4 ст. 111-1 ККУ Дмитро Герасименко три місяці займав в окупованому Лимані псевдопосаду очільника «Краснолиманського району електричних мереж» (РЕМ) державного унітарного підприємства «міністерства вугілля і енергетики днр». Про обвинуваченого журналісти Zlochyn.dp.ua вперше писали в березні. Тоді, під час дослідження матеріалів справи в суді першої інстанції, Герасименко розповів виданню, що після окупації лишився вдома, бо має літню бабусю, а також хворого батька, якому на момент вторгнення рф в Україну зробили операцію на серці, та що займався в окупованому місті на посаді, яку очолив, виключно відновленням високовольтних ліній та підстанцій. 
1 травня 2023 року Індустріальний районний суд визнав Герасименка винним у колабораційній діяльності, тобто, в провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки “без права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій та займатися діяльністю, пов'язаною з обслуговуванням, експлуатацією електричних мереж на строк 10 років” з конфіскацією майна.
Захисник обвинуваченого Олег Рогов попросив скасувати вирок суду з підстав невідповідності висновків, викладених у його тексті, фактичним обставинам кримінального провадження.

ЗАСІДАННЯ АПЕЛЯЦІЙНОГО СУДУ

На засіданні Дніпровського апеляційного суду під час розгляду матеріалів захисник Рогов зазначив, що підтримує свою апеляційну скаргу та наголосив, що хоча Герасименко й визнав, що вів господарську діяльність з представниками РЕМу днр, він в той же час не визнавав, що нібито цілеспрямовано підключав до живлення адміністративні об'єкти окупаційної влади - комендатуру, міськвиконком, поліцію. Також захисник зазначив: стороною обвинувачення не було доведено, що Герасименко працював відповідно до своїх функціональних обов'язків та вів фінансову діяльність. 
“Прошу скасувати вирок Індустріального суду від 1 травня та закрити провадження за невстановлення достатніх доказів для доведення винуватості Герасименка” - сказав захисник.
Головуюча суддя зазначила, що вимоги захисника суперечать одна одній: “Ви вважаєте, що вина обвинуваченого не доведена по Ч. 4 ст 111-1 і в той же час зазначаєте, що він вину свою визнав і суд першої інстанції не врахував, що він щиро каявся і призначив суворе покарання. Так де ж визначеність?”
В запереченнях на апеляційну скаргу прокурор О. Луценко попросив залишити вирок без змін.
Обвинувачений Герасименко у засіданні зі свого боку заявив, що підтримує скаргу захисника і просить пом'якшити йому покарання. Він сказав:

“Я дійсно працював на посаді виконуючого обов'язки Краснолиманського РЕМ. Я розумію, що дійсно скоїв злочин, але ми залишилися без засобів існування. Ми займалися лише відновлювальними роботами. Причому місто Лиман було повністю без електроенергії. Її не було навіть в радіусі 15 км від міста. Були пошкоджені всі живлячі високовольтні лінії та багато підстанцій. Тому за час моєї роботи ми так і не подали електроенергію на жодний об'єкт у місті. Тож про жодні платні послуги не йдеться.
Я в жодному випадку не хотів якось нашкодити Україні. Для мене та моєї родини це було необхідністю виживання. Ті, хто там не був, навіть не можуть уявити, як це — жити без електроенергії, води, газу, тепла. Багато хто з мешканців їздив по воду до колодязів, розташованих у декількох кілометрах від їхніх підвалів. І це все під час обстрілів. Якщо б електроенергія не з'явилася в будинках мешканців до приходу холодів, багато хто просто замерз би. У Лимані залишалося близько 9 тисяч осіб, у яких не було можливості евакуюватися. Я жалкую про злочин. Але сподіваюся, що своїми діями я врятував життя хоча б одному мешканцю свого міста. Прошу суд пом'якшити мені міру покарання”.
Останнє слово обвинуваченого було наступним: 
“Я провину свою визнаю, я винний, що скоїв поданий злочин. Але я обіцяю суду та Україні, що такого ніколи не повториться. Під час ув'язнення я мав час подумати”.

Illustration

Дмитро Герасименко

РІШЕННЯ СУДУ

Колегія суддів видалилася до нарадчої кімнати, звідки служителі Феміди повернулися вже через кілька хвилин та оголосили резолютивну частину рішення. 
Суд задовольнив апеляційну скаргу захисника частково. Вирок суду першої інстанції в частині призначеного покарання було змінено. Відповідно, суд постановив вважати Герасименка засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки без права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк 10 років. Цього разу без конфіскації майна. 
Також суд постановив на підставі ст. 75 ККУ звільнити обвинуваченого від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий термін 2 роки, протягом якого Герасименко має періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання. 
Рішенням суду Дмитра Герасименка негайно звільнили з-під варти. 
“Я задоволений і радий, що мене почули. Я думаю, що це справедливо” - ледь стримуючи емоції сказав Дмитро Герасименко журналістці Zlochyn.dp.ua одразу після оголошення рішення.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with