23 Mar 2023

У ДНІПРІ ТРИВАЄ СУДОВИЙ РОЗГЛЯД ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ВІЙНОЮ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Березень 2023 року. Zlochyn.dp.ua продовжує серію репортажів про судові засідання по справах обвинувачених у державній зраді та колабораційній діяльності. Цього разу журналісти відвідали Красногвардійський, Індустріальний та Кіровський районні суди міста Дніпро.

ВЕРБУВАЛИ ДЛЯ «СЕРЙОЗНИХ ЗАВДАНЬ» 

15 березня. У Красногвардійському районному суді Дніпра розпочинається чергове засідання. В залі присутній обвинувачений К., уродженець міста Красноармійськ (нині Покровськ) Донецької області. Худорлявий, інтелігентного вигляду чоловік в окулярах раніше працював слюсарем на одному з агропромислових підприємств. Та з жовтня К. перебуває під вартою у «Дніпровській установі виконання покарань (№4)». Йому інкримінують скоєння злочину за ст. 111-1 ККУ.,«Колабораційна діяльність», а саме Ч. 7 поданої статті: «Участь у збройних формуваннях, зайняття посад у незаконних судових і правоохоронних органах». Якщо судом буде доведено, що К. передавав ворогу інформацію про розміщення та переміщення військових ЗСУ, він може отримати покарання, передбачене санкціями статті КК України у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.
Сьогодні у судовому засідання планують дослідити докази, а саме, диск з матеріалами досудового слідства. Спершу суддя зачитує переписку двох осіб у соціальній мережі «ВКонтакте». Йдеться про акаунт під ніком «Роман Вєтров», який, за матеріалами провадження, пов’язують із обвинуваченим К., а також профіль «Андрій Прохоров», за яким, на думку слідства, приховується військовий Я., котрий мешкає у рф та наразі приймає безпосередню участь у збройній агресії проти України.
Зазначена переписка тривала з грудня 2021 року до квітня 2022 року.
Якщо коротко, то, як було встановлено слідством методом зняття інформації з комунікаційних систем, особа, що використовувала акаунт «Андрій Прохоров» активно працювала над залученням особи під ніком «Роман Вєтров» до коригувальних робіт. При цьому застосовувала «мотивуючі» фрази на кшталт : «Концепція безпеки путіна, яка дозволить зробити нашу з вами країну більш безпечною та виведе на новий, більш прогресивний рівень»; «За правильної розстановки пріоритетів ми з вами зможемо відкритися один одному»; «Нам потрібна людина з підпілля, яка за необхідності зможе скоректувати наших силовиків на місцевості, де вони не орієнтуються. Нам потрібні люди, які зможуть ніжками пройтись і очима подивитись. І при цьому ми маємо довіряти. Тому-що одна неправильна людина може зіпсувати всю операцію».
З переписки, яку зачитала суддя, легко зробити висновок, що так званого «Андрія Прохорова», акаунт якого наразі видалений, підкреслено цікавили об’єкти в районі міста Красноармійськ (Покровськ).
При цьому так званий «Роман Вєтров», спершу висловлював свої побоювання, цікавився, яким чином на нього вийшли представники сусідньої країни. А також просив попередити його про початок запланованого вторгнення на територію міста заздалегідь: «Розклеювати листівки я не буду»; «Коли будете після нового року діяти масштабно – попередьте, щоб харчі купив, балони з газом заправив».
Після місяця переписки у соцмережі «Андрій Прохоров», ймовірно, військовий з рф, перейшов до безпосередніх вказівок: «Ви підходите для більш серйозних завдань»; «У нас є інформація, що в твоєму місті знаходиться військова техніка. Я зараз скину тобі точку. Прогуляйся, подивись, яка там ситуація»; «Ти добре аналізуєш інформацію. Ти людина, що може тверезо оцінювати ситуацію»; «Нам треба, щоб ти регулярно був зі мною на зв’язку»; «Вітаю. Настав час для активних дій. І це час, на який ви чекали. Плануємо звільняти Красноармійськ. Потрібна ваша допомога у боротьбі з укропами за звільнення Донбасу. Цікавить інформація по блокпостах, позиціях укропів у Красноармійську, техніка, кількість особового складу. Якщо є можливість зробити фото та схематично нанести на карту, щоб ми точно поражали цілі».
«Роман Вєтров», ймовірно, обвинувачений К., згідно зачитаної переписки, на певні заклики відповідав відмовою «Я вже 5 днів у місті не був. Я фізично не можу».
Після того, як суддя зачитала переписку в повному обсязі, захисник обвинуваченого зробив зауваження щодо змісту досліджуваного документа. Він зазначив, що суд розглядає обвинувачення на підставі обвинувального акту, згідно якого К. інкримінується декілька епізодів передачі інформації щодо розміщення військових та військової техніки на території Донецької області. Проте, на думку захисника, вказані повідомлення не містять інформації про військовослужбовців та їхнє розміщення. Зокрема, за змістом обвинувального акту 3 квітня 2022 року обвинувачений К. повідомив інформацію про розміщення військових підрозділів ЗСУ на території мікрорайону м. Покровськ. Згідно протоколу ж, К. написав представнику країни-агресора лише те, що «мікрорайон Сонячний сильно окопаний». 
Наприкінці засідання суддя оголосила наступну дату слухання та зазначила, що розглядатимуться письмові докази, яких залишилося небагато. 

Illustration

ПОВЕРТАВ ОКУПАНТАМ СВІТЛО

21 березня. В Індустріальному районному суді міста Дніпро слухають справу за ст. 111-1 ККУ., «Колабораційна діяльність», Ч. 4: «Економічна співпраця з державою-агресором». Під санкції цієї статті, зокрема, підпадає будь-яке виконання робіт у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на окупованій території. У засідання доставили обвинуваченого - невисокого чоловіка із сумним обличчям, уродженця міста Лиман на Донеччині. Обвинувачений Г. розмовляє тихо і ввічливо. Перед початком засідання він розповів журналістам, що після окупації лишився вдома, бо має літню бабусю, а також хворого батька, якому на момент вторгнення рф в Україну зробили операцію на серці.
«Доки Лиман не потрапив в окупацію, я працював у районних електромережах. Далі мені запропонували роботу і призначили керівником. Я погодився. Хоча я й не хотів, бо це відповідальність. Але мені сказали: або ти займаєш цю посаду, або не працюєш взагалі. Я злякався залишитися без роботи. Родина могла залишитися без коштів на життя», - пояснює Г.
Г. працював виконуючим обовязки керівника підприємства протягом трьох місяців. Про що, говорить, наразі дуже шкодує. На посаді займався тим, що відновлював електропостачання в місті, яке було повністю знеструмлене окупантами.
Цього дня у засіданні досліджували матеріали справи. Розглядали протокол огляду приміщення, заяву на надання обвинуваченому відгулу за місцем роботи, заяву щодо надання матеріальної допомоги, медичні документи, довідку про місце проживання, витяг з реєстру нерухомого майна тощо.
Захисник попросив долучити до провадження відомості, що характеризують особу обвинуваченого, а також додаток до почеркознавчої експертизи, що проводилася в кримінальному провадженні.

Illustration

НЕМАЄ КОШТІВ НА ОГОЛОШЕННЯ

14 березня у Кіровському суді районному суді Дніпра слухання двох поспіль справ обвинувачених у державній зраді відклали через те, що в бюджеті суду відсутні кошти, які б дозволили викликати обвинувачених через газету «Урядовий кур’єр». 22 березня в Індустріальному суді головуючий суддя знайшов альтернативний вихід з аналогічної ситуації.
Розглядається справа трьох мешканців Лиману, П, Г та Д ,яких звинувачують у колабораційній діяльності, а саме, в зайнятті посад в окупаційній адміністрації та здійсненні політичної та інформаційної діяльності у співпраці з окупантами. Фігурантам справи інкримінують скоєння злочинів, передбачених Ч..5 ст 111-1, Ч. 3 ст. 28 та Ч. 6 ст. 111--1 ККУ.
Головуючий суддя на початку засідання наголосив про необхідності публікації в газеті «Урядовий кур’єр» інформації про виклик обвинувачених у скоєнні злочину та звернувся до присутнього в засіданні прокурора:«Треба вирішити питання щодо оголошення у ЗМІ, щоб рухатися далі у цій справі. Чи будуть у прокурора якісь пропозиції з цього приводу? Бо ми звертаємось до судової адміністрації з проханням здійснити оплату виклику через газету «Урядовий кур’єр». Нам по інших справах надходять повідомлення про те, що грошей нема. І найближчим часом їх не буде. А нам все одно необхідно збиратися. Три виклики у нас повинні бути. В деяких справах прокурор бере на себе ініціативу, каже, що є можливість такі оголошення розмістити. А у нас?» – сказав суддя.
Зі свого боку прокурор відповів: «Шановний суд, можете виписати повістки на ім’я обвинувачених. Ми займемось цим питанням та здійснимо публікації в «Урядовому кур’єрі» відповідних повісток про виклик обвинувачених згідно ст.323 КАК України«Наслідки неприбуття обвинуваченого».
Суддя оголосив дату підготовчого засідання.

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with