26 May 2024

ДВАНАДЦЯТЬ РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ЗА ДОПОМОГУ РОСІЙСЬКИМ ОКУПАНТАМ: НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ВИНЕСЛИ ВИРОК КОЛАБОРАНТУ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Павлоградський суд Дніпропетровської області за обвинуваченням у колабораціонізмі відправив за ґрати мешканця Луганщини. За версією обвинувачення, засуджений під час окупації активно допомагав військовим рф. На оголошенні вироку побували журналісти Zlochyn.dp.ua.

СПРАВА ПРО КОЛАБОРАЦІОНІЗМ

К., мешканця села Невське Сватівського району на Луганщині, з квітня 2023 року судили за статтею «Колабораційна діяльність» (Ч. 7 ст. 111-1 ККУ). Дії обвинуваченого слідчі кваліфікували як “допомогу військовослужбовцям Збройних сил рф та контрольованим ними незаконним збройним формуванням у веденні бойових дій проти ЗСУ”.
За версією слідства, у період з березня по вересень 2022 року К. добровільно заселив у власний будинок окупантів, допомагав армії рф завантажувати боєприпаси для ведення бойових дій проти ЗСУ, регулярно ремонтував легкові автомобілі, військову техніку типу БТР, яку використовували окупаційні війська, а також перевозив військових рф по території Луганської та Донецької областей на власному автомобілі з позначкою “Z”. 
Допитаний в судовому засіданні К. вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні не визнав. Відповідаючи на питання суду щодо можливості відмовити військовим у житлі та перевезеннях, обвинувачений сказав:

“У мене вибору не було. 20 чоловік з автоматами”.
Втім суд дійшов висновку, що свідчення обвинуваченого, надані в судовому засіданні, нелогічні, непослідовні, спростовуються дослідженими доказами.
Павлоградський суд дослідив докази, визнані належними, в тому числі: дані телефонних з'єднань абонентського номера обвинуваченого, реєстраційну картку транспортного засобу, висновок експерта за результатами проведення судової психологічної експертизи, відеозапис слідчих дій (а саме, допиту обвинуваченого слідчим у лютому 2023 року). В рамках судового процесу допитали сімох свідків. Одна з свідків — родичка обвинуваченого — розповіла в суді про те, що К. своїм трактором допомагав витягати з болота російський танк. Інші шестеро засвідчили, що К. мав наклеєну “зетку” на своїй автівці, жив у хаті з військовими рф та їздив з ними у машині.
Обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд не встановив. Обставиною, яка обтяжує покарання, служителі Феміди визнали вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

ОСТАННЄ СЛОВО Й ВИРОК

Фінальне засідання. До зали суду конвой доправив обвинуваченого К. У процесі взяли участь суддя, захисник та прокурор. Останній — в режимі відеоконференції.
Засідання розпочалося з останнього слова обвинуваченого. К. знову наголосив, що не визнає свою вину.
“Того, в чому мене обвинувачують, я не коїв і хочу, щоб мене виправдали”.
Втім К. зазначив:про те, що його хочуть притягнути до кримінальної відповідальності, здогадувався зазделегідь.
“Я знав, здогадувався, бо колись, у березні чи квітні, я зустрів у Сватові односельця. Він попросив мій номер телефона, щоб дати його лиманській міліції. Хотів, щоб я здавав, де знаходяться російські солдати. Я сказав, що нікому не хочу ані добра, ані поганого, я ж там живу. Він каже: "Ну, я тебе зрозумів". І більше я його не бачив”.
Під час останньої промови К. також підкреслив: не вважає, що вчинив щось протиправне.
“І що я такого зробив? Якби я щось погане зробив, я б поїхав з села на ту сторону. В мене можливості були. Свідки набрехали на мене. Я навіть не очікував такого від своїх односельців та навіть родичів — колишня невістка, її сестра, невістчин син, нерідний моєму братові. Більше не хочу я говорити, не буду більше нічого додавати”.

Суддя видалився до нарадчої кімнати і незабаром повернувся, щоб оголосити резолютивну частину вироку.
К. визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 статті “Колабораційна діяльність” та засудили до 12 років позбавлення волі з забороною обіймати посади, пов'язані з використанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування, також протягом 12 років. Крім того, служителі Феміди присудили конфіскувати в К. все належне йому майно.
Суд вирішив зарахувати в строк відбування покарання засудженим термін його попереднього ув’язнення — з лютого 2023 року. До вступу вироку в законну силу К. триматимуть під вартою.
Захисник К. повідомив журналістам Zlochyn.dp.ua, що на вимогу свого підзахисного подаватиме апеляційну скаргу на рішення Павлоградського суду.

Про допит обвинкваченого К. в ході розгляду даної справи можна прочитати тут:
ПІД ДУЛОМ АВТОМАТА НЕ МАВ ВИБОРУ: ПАВЛОГРАДСЬКИЙ СУД ДОПИТАВ ОБВИНУВАЧЕНОГО У СПІВПРАЦІ З ОКУПАНТАМИ

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with