20 Nov 2023

ЗАСТУПНИЦЮ ГОЛОВИ МІКРОРАЙОНУ З ЛИМАНУ СУДЯТЬ У ДНІПРІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Zlochyn.dp.ua продовжує висвітлювати судові процеси щодо обвинувачуваних у колабораціонізмі мешканців міста Лиман. За зміною підсудності ці справи розглядають у Дніпрі.


Лиманчанку Т., жінку передпенсійного віку, судять за Ч. 5 ст. 111-1 - “Колабораційна діяльність: добровільне зайняття громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території”. В період чотиримісячної окупації Лиману, з останніх днів травня по вересень 2022 року включно, Т. була заступницею голови мікрорайону за фактичної відсутності самого голови. 
Трохи передісторії. У Лимані, в тому числі під час окупації, збереглася своєрідна система самоорганізації населення, успадкована ще від радянських часів. Це місцевий актив: “вуличні” (голови вуличних комітетів), квартальні, голови мікрорайонів, котрі керують вуличними. Ці посади зазвичай створюються за ініціативою громади, не є оплачуваними і орієнтовані на вирішення господарських та комунальних питань. На посаді заступниці голови мікрорайону Т. керувала “вуличними”, контактувала з окупаційною владою в питаннях видачі гуманітарної допомоги, твердого палива тощо. 
Варто зазначити, що обвинувальний акт щодо Т. надійшов до Індустріального районного суду у грудні 2022 року. Тобто, розгляд справи триває без місяця рік. Весь цей час літня жінка перебувала під вартою. У жовтні 2023 року захиснику Т. було відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою на ухвалу суду відмовити у зміні обвинуваченій Т. запобіжного заходу.  
13 листопада Індустріальний районний суд міста Дніпра продовжив розгляд по суті справи Т. На початку розгляду захисник заявив клопотання про перебування обвинуваченої поряд із захисником, оскільки Т. через проблеми зі слухом, погано чує, що відбувається в засіданні. Суд задовольнив подане клопотання. 
На стадії допиту свідків була допитана мешканка Лиману Г. Жінка була присутня у засіданні в режимі відеоконференції з Дружківського районного суду Донецької області.  
В окупованому місті Г., за її словами, здійснювала функції "вуличної". Перед тим, як приступити до своїх безпосередніх обов'язків, Г., колишня працівниця залізниці, обвинувачену Т., за її словами, не знала. Познайомились вони на загальному зібранні вуличних біля місцевого будинку культури, на якому окупанти розповідали активістам “де і що буде будуватися” та розпитували, кому яка допомога потрібна — скло, шифер тощо. 

Illustration

Допит свідка Г. в режимі відеоконференції в Індустріальному районному суді м. Дніпра

“Ми (вуличні) передавали Т. списки мешканців на гуманітарну допомогу. Це основне, що вона просила нас робити, - зазначила Г. у судовому засіданні. - Також Т. пропонувала (не наказувала, не примушувала) мені для розповсюдження анкету щодо вступу у донецьку росію (пропогандистські бланки заяв про вступ до громадської організації “Донецька республіка”, ред). Але я їх не роздавала, а знищила, спалила”.
Інформації про будь-які інші дії Т. на посаді заступниці голови мікрорайону Г., за її словами, не має.  В судовому засіданні обвинувачена Т. звернулася до свідка Г. з наступним питанням: 
“Вулична Д. прийшла і сказала мені, що Ви привезли 9 числа мішок документів. Мені ж Ви відповіли на питання, де ці документи, що в Вас вдома є піч і “вона все зїсть”. Де ви брали документи на заяви? Від мене чи ні? Ви їх спалили і ніхто їх не бачив -чи вам їх дала я?”
Питання обвинуваченої, яка, слід зазначити, своєї вини не визнає, залишилося без відповіді. Суддя оголосив про закінчення засідання. Конвой вивів обвинувачену з зали судового розгляду. На наступному засіданні суд планує проведення допиту другого свідка.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with