14 APR 2024

ЗА ВПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ ОСВІТИ ВОРОГА У ДНІПРІ ЗАСУДИЛИ ЗАВУЧКУ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Журналісти Zlochyn.dp.ua побували у Жовтневому районному суді міста Дніпра на дебатах та оголошенні вироку завучці одної з середніх шкіл міста Маріуполь. Про деталі судової справи та про рішення, які служителі Феміди виносять щодо освітян з тимчасово окупованих територій, засуджених за статтею “Колабораційна діяльність” — читайте у матеріалі.

СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ

Справа К., мешканки Маріуполя 1979 року народження, розглядається в режимі спеціального судового провадження. Жінку судять за статтею “Колабораційна діяльність” (“впровадження стандартів освіти країни-агресора”). 
За матеріалами обвинувального акту, завучка К. організувала поточне та перспективне планування діяльності школи, координувала роботу педпрацівників, розробляла документацію для навчання, вдосконалювала методи організації навчального процесу, організовувала просвітницьку роботу серед батьків, навчально-виховну, методичну, культурно-масову, позакласну роботу. Також К. керувала господарською діяльністю освітньої установи. Досудове розслідування кримінального провадження тривало з листопада 2022 до липня 2023 року. Судовий розгляд - з липня 2023 до квітня 2024 року. Згідно стандартів розгляду справ in absentia, виклик обвинуваченої здійснювався через офіційний сайт Жовтневого суду, сайт Офісу Генерального прокурора та газету “Урядовий кур'єр”. Але обвинувачена до суду так і не з'явилася. 
9 квітня до Жовтневого районного суду прибули суддя та прокурор. Захисник обвинуваченої долучився до дебатів у режимі відеоконференції.
Першій суддя надав слово прокурорці. Обвинувач підкреслила, що К. погодилась на співпрацю з окупантами добровільно. З вересня 2022 року і донині обвинувачена працює у середній школі № 38 міста Маріуполь, яка підпорядковується т. зв. “міністерству освіти та науки т. зв. “днр”. За матеріалами обвинувального акту, на посаді завуча К. планувала та організовувала освітній процес у школі відповідно до стандартів та навчальних планів рф. За словами обвинувача, матеріали досудового розслідування, а також протоколи допиту свідків, які впізнали К. по фото, у суді, протоколи огляду інтернет-ресурсів, що підтверджують участь обвинуваченої у впровадженні стандартів рф, протоколи огляду наказів федеральних державних стандартів рф - довели винуватість К. у скоєнні кримінального правопорушення в повному обсязі. Пом’якшуючих обставин обвинуваченням не встановлено. Обтяжуюча обставина — здійснення злочину в умовах військового стану. Прокурорка попросила суд призначити обвинуваченій покарання у вигляді 2 років 6 місяців позбавлення волі з забороною займати посади, пов`язані з освітньою діяльністю.

“Вони навчають на окупованих територіях нашу молодь, наших дітей, наше майбутнє, пропагуючи ненависть до України, до її культурних та історичних цінностей” - зазначила прокурорка. 
Далі суддя передав слово захиснику.
“Я жодного разу не бачив підзахисну, не знаю її позицію. В зв’язку з цим у нас немає дебатів” - заявив захисник.
Суддя оголосив про завершення дебатів. Оскільки справа розглядається в форматі спеціального судового провадження, останнє слово обвинуваченій не надавалося. Суддя видалився в нарадчу кімнату та через тридцять хвилин оголосив резолютивну частину вироку. Обвинувачену К. визнали винуватою у вчиненні кримінального правопорушення за Ч. 3 ст. 111-1 ККУ. Суд призначив їй покарання у вигляді 2 років позбавлення волі із забороною впродовж 10 років обіймати посади в сфері освіти та займатися освітньою i виховною діяльністю. Покарання К. відбуватиме з моменту затримання. Апеляцію на рішення суду сторона захисту подавати не планує.

Illustration

ЯК СУДЯТЬ ОСВІТЯН-КОЛАБОРАНТІВ?

Статтею “Колабораційна діяльність” (111-1) Кримінального кодексу України передбачено покарання за добровільну співпрацю громадян України з ворогом у сфері освіти. Кримінально карними є дві групи дій: закон визнає колаборантами освітян, які займаються проросійською пропагандою та викладають у закладах освіти за російськими освітніми стандартами. На тимчасово окупованих росією територіях, відповідно до Ч.2 ст. 14 “Федерального Закону “Об образовании в рф” від 29.12.2012 р., викладання в закладах освіти здійснюється російською мовою. Замість “Історії України” учні в окупації вивчають предмет “Історія росії”. 
За колабораціонізм у сфері освіти частиною третьою статті 111-1 ККУ передбачено покарання у вигляді виправних робіт (до 2 років), арешту (до 6 місяців), позбавлення волі (до 3 років) з позбавленням права займатися освітньою діяльністю (на 10-15 років). 
За даними Донецької обласної прокуратури, з початку повномасштабного вторгнення до судів першої інстанції прокурорами було скеровано 100 обвинувальних актів щодо освітян (за Ч. 3 ст. 111-1 ККУ). Наразі суди ухвалили 10 обвинувальних вироків. 9 з них — з позбавленням волі строком на 2 роки та із забороною займати будь-які посади, пов'язані з освітньою діяльністю на 10 років. В одному з випадків суд покарав засудженого виправними роботами строком в 1 рік за місцем роботи з відрахуванням у дохід держави 10 відсотків заробітку та з позбавленням на 10 років права займати керівні посади у закладах освіти.
У Луганській обласній прокуратурі журналістам Zlochyn.dp.ua повідомили, що протягом 2022 року до судів першої інстанції прокуратура скерувала 2 обвинувальних акти щодо колабораціонізму у сфері освіти (Ч. 3 ст. 111-1). У 2023 - 55, а з початку 2024 року — ще 15 актів. У 2024 році обвинувальны вироки винесли двом особам. 
Зокрема, у лютому 2024 року мешканку Луганщини заочно засудили до 3 років позбавлення волі з забороною впродовж 15 років обіймати посади в сфері освіти та займатися освітньою i виховною діяльністю. У квітні 2022 року вчителька однієї з місцевих шкіл, що не виїхала з тимчасово окупованої території, добровільно обійняла посаду директорки “державної загальноосвітньої установи лнр «Станично-Луганська гімназія», прийнявши відповідну пропозицію окупантів. За матеріалами обвинувального акту, засуджена на цій посаді керувала даним закладом - організовувала навчальний процес за російськими стандартами та проводила пропаганду серед учнів на користь держави-агресора.
А у квітні 2024 року Тернівський міський суд Дніпропетровської області засудив за колабораційну діяльність до позбавлення волі на строк 2 рокі 6 місяців із забороною обіймати посади, пов`язані з освітою, протягом 12 років, мешканку с. Новохтирка, що на Луганщині. Згідно тексту рішення суду, жінка добровільно погодилася на пропозицію окупантів викладати історію у Новойдарській школі. На цій посаді вона, йдеться у матеріалах суду, впроваджувала стандарти освіти держави-агресора та здійснювала пропаганду у закладі освіти. Зокрема, вчителька історії надала інтерв`ю одному з російських телеканалів, під час якого активно закликала не навчатися в учбових закладах України.

















Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with