12 Apr 2023

У ДНІПРІ ЗАСУДИЛИ ОБВИНУВАЧЕНОГО У КОЛАБОРАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Індустріальний районний суд м. Дніпро визнав мешканця Лиману винним у скоєнні правопорушення за статтями Кримінального кодексу України «пособництво» та «колабораційна діяльність» і призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. На відповідному судовому засіданні побувала журналістка Zlochyn.dp.ua.

13 квітня 2023 року у судове засідання з’явилися прокурорка, захисник та обвинувачений М., пенсіонер 68 років. 
За даними матеріалів обвинувального акту, М., інженер за фахом, з липня по вересень 2022 року вів господарську діяльність у співпраці з окупаційною владою міста Лиман Донецької області. А саме, зайняв посаду виконуючого обов’язки керівника дорожніх електромеханічних майстерень на підприємстві, де раніше протягом п’ятнадцяти років працював, а потім припинив роботу за станом здоров’я. Підприємство займалося ремонтом двигунів малої потужності та трансформаторів. Окупаційна влада долучила М. до ремонту підстанції, яка мала подати електрику на територію мікрорайону «Південний». Що цікаво, за матеріалами слідства, жодної копійки на цій посаді М. не отримав.
Судовий розгляд справи М. відбувся за скороченою процедурою.
«Згідно статті 349 КПК України, якщо сторони погоджуються зі всіма обставинами, провадження може бути розглянуте за скороченою процедурою, без дослідження доказів. У попередньому засіданні ми, узгодивши цю позицію з обвинуваченим, заявили про скорочений судовий розгляд. Ми не проводили допит свідків. Я вважаю, що не було підстав викликати їх до суду» - пояснив журналістам захисник обвинуваченого. 

Illustration

Засідання розпочалося з дослідження характеризуючих матеріалів. Відповідно, було розглянуто витяг з ЄРДР, протокол затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, ухвалу слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, характеристику за підписом секретаря міської ради, медичний висновок стосовно наявності хронічного захворювання, а також подяку від підприємства, на якому М. працював до окупації.
Наступна стадія – дебати. У судовому засіданні прокурорка заявила, що обставини вчинення злочину, а саме, пособництва шляхом усунення перешкод у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, в ході судового розгляду були встановлені в повному обсязі.
«Прошу визнати М. винуватим у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 27 ККУ, Ч. 4 ст. 111-1 ККУ та призначити покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади в органах влади місцевого самоврядування на строк 10 років з конфіскацією майна» - заявила сторона обвинувачення.
При цьому прокурорка повідомила про наявність пом’якшуючих обставин, а саме, щирого каяття та активного сприяння розкриттю злочину з боку М., а також обтяжуючих: «вчинення злочину з використанням умов воєнного стану». 

Illustration

Захисник обвинуваченого зі свого боку з таким формулюванням обтяжуючих обставин не погодився категорично.
«Вважаю, що стороною обвинувачення помилково та безпідставно визначена така обтяжуюча покарання обставина як вчинення злочину з використання умов воєнного стану. Останнє навпаки стало причиною скоєння обвинуваченим таких дій. Адже причиною колабораціонізму є вчинення державної агресії збоку рф» - заявив захисник.
На думку захисника, диспозиція Ч. 4 статті ККУ «Колабораційна діяльність» допускає неоднозначне та множинне тлумачення. Норма закону, яка передбачає кримінальну відповідальність за такі дії, нова, введена в дію рік тому,сталої судової практики щодо неї ще немає. Також захисник апелював до принципів верховенства права та пропорційності під час притягнення особи до кримінальної відповідальності. Вчинення правопорушення, на думку захисту, відбулося внаслідок збігу тяжких обставин. Не в змозі вчасно покинути окуповану територію, обвинувачений опинився в ситуації відсутності вибору.
«Вважаю, що дії мого підзахисного не становили та не становлять суспільної небезпеки для нашої держави. Матеріальна шкода у правопорушенні відсутня, що підтверджено в ході суд розгляду. Обвинувачений - пенсіонер за віком, він має проблеми зі здоров’ям, раніше не судимий, одружений, на обліку у психіатра та нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно. Прошу суд врахувати обставини справ у їх сукупності і винести справедливий вирок, яким звільнити М. від відбування покарання відповідно до положення статті 75 ККУ» - резюмував захисник.

Illustration

Обвинувачений М. зі свого боку попросив не призначати йому покарання, яким передбачено перебування в місцях позбавлення волі.
«Стан мого здоров’я та вік не дадуть мені можливості повністю відбути покарання. Я з кожним днем все більше втрачаю контроль над збереженням свого стану. Прошу суд надати мені можливість виправитись без відбування покарання в місцях позбавлення волі. Я повністю усвідомлюю те, що я скоїв, щиро розкаююсь, з мого боку ніколи більше не повторяться такі дії».
Суддя вийшов до нарадчої кімнати, повернувся за півгодини та оголосив вирок, згідно якого М. визнано винним у скоєнні злочину за Ч. 5 ст. 27 ККУ та за Ч. 4 ст. 111-1 ККУ. Суд обвинуваченому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади в органах влади місцевого самоврядування на строк 10 років з конфіскацією майна.
«Суд роз’яснює вам ваше право ознайомитись з журналом судового засідання, подати клопотання про помилування а також оскаржити вирок суду протягом 30 днів з моменту його проголошення», - повідомив засудженого суддя.
Захисник назвав покарання занадто суворим і зазначив, що подаватиме апеляцію. 
Після оголошення рішення суду М. давати інтерв’ю журналістам відмовився. Мотивував це тим, що не хоче, щоб про його ситуацію стало відомо родичам, які виїхали з окупованих територій.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with