29 Jun 2024

У ДНІПРІ ТРИВАЄ СУД НАД ОБВИНУВАЧЕНИМ У ДЕРЖАВНІЙ ЗРАДІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

У Жовтневому районному суді Дніпра продовжується розгляд по суті кримінального провадження дніпрянина Є., обвинуваченого за статтею “Державна зрада, вчинена групою осіб в умовах воєнного стану за попередньою змовою”. Журналісти Zlochyn.dp.ua слідкують за цим процесом з листопада 2023 року. Згідно процедури, суд мав переходити до допиту Є., який, за бажанням самого обвинуваченого, перенесли на фінальну частину судового розгляду. Але на початку засідання прокурор заявив клопотання про долучення до матеріалів справи речових доказів. Деталі — у матеріалі Zlochyn.dp.ua.

СПРАВА ПРО ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ

Дніпрянин Є. обвинувачується в тому, що "діючи умисно, під час дії на території України воєнного стану, добровільно надавав представникам іноземної держави допомогу в проведенні підривної діяльності проти України". (Ч. 2 ст.28, Ч.2 ст.111 ККУ). 
Суд над Є. триває з листопаду 2023го. У квітні 2024 року в судовому засіданні був допитаний єдиний свідок у справі обвинуваченого Є., Олександр Оскома, також дніпрянин, який, як було доведено в суді,завербований росіянами на початку повномасштабного вторгнення, отримав від куратора з рф, лідера проросійської радикальної громадської організації «русское освободительное движение SERB», завдання сформувати власну агентурну мережу, яка б коригувала російські ракетні удари по місту, а потім «звітувала» про наслідки атак. "В жовтні 2022 року група почала активну розвідувально-підривну діяльність проти України. Для комунікації агенти використовували анонімні месенджери, а локації передавали у вигляді електронних координат з фотоматеріалами", - розповіли в СБУ. 
Оскому та шістьох учасників його групи співробітники СБУ затримали у січні 2023 року. Ще одного – у серпні. Олександр Оскома отримав 15 років тюрми. 
За інформацією слідства, не пізніше серпня 2022 року Оскома запропонував раніше знайомому обвинуваченому Є. збирати інформацію щодо результатів ракетних обстрілів з боку рф та місць дислокації підрозділів ЗС України та інших військових формувань на користь держави-агресора, і тим самим проводити підривну діяльність проти України. Є., як стверджує сторона обвинувачення, надав на це добровільну згоду. Того ж місяця, за даними обвинувального акту, Оскома дав Є. завдання щодо збору інформації про дислокацію/передислокацію підрозділів і військової техніки ЗСУ та інших військових формувань, результатів ракетних та авіаційних ударів збоку ЗС рф по території Дніпропетровської області.
За матеріалами обвинувального акту, вранці 10 жовтня Є. відправив Оскомі через месенджер з використанням свого мобільного телефону інформацію з фотознімками, на яких було зображено результат ракетного удару ЗС рф по місцевості, з метою подальшої передачі світлин представникам спеціальних розвідувальних органів рф. Після чого Оскома надіслав інформацію російському куратору. В подальшому, 27 жовтня, за тією ж схемою він передав фото Мерефо-Херсонського залізничного мосту та рівня води в річці Дніпро з пояснювальним текстовим повідомленням про зміну рівня води в результаті ударів по Придніпровській ТЕЦ. 
4 січня 2023 року, за даними слідства, обвинувачений Є. на завдання Оскоми перевірити інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ у готелі “Рассвет” у Дніпрі відправив два текстових повідомлення щодо пересування в районі готелю двох гвинтокрилів ЗСУ. 5 січня, за інформацією слідчих, обвинуваченому Є. було надано завдання щодо пошуку та надання інформації про розташування сил ППО, особового складу, а 15 січня - про результати ракетного удару 14 січня 2023 року по житловому будинку у Дніпрі. Наступного дня, сказано в обвинувальному акті, Є. відправив Оскомі текстові повідомлення з інформацією про пересування у період 19.30 до 20.00 11 січня двох ешелонів з військовою технікою Мерефо-Херсонським мостом із вказівкою напрямку.

ДОЛУЧЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ

14 травня 2024 року в судовому засіданні прокурор заявив клопотання про долучення до матеріалів судової справи в якості речових доказів та дослідження мобільних телефонів, вилучених в обвинуваченого. 
“2 мобільних телефони, вилучених у Є., прошу розпакувати під відеозапис і дослідити в суді. Я хочу на них побачити переписку, яка була у Є. зі свідком Оскомою, а також групи, на які був підписаний Є.” - сказав прокурор. 
Обвинувачений Є. попросив давати покази вже після огляду телефона. Суд задовольнив усне клопотання обвинуваченого.
На наступне засідання, 20 червня 2024 року, за клопотанням прокурора до суду викликали експерта з управління СБУ в Дніпропетровській області. На початку засідання прокурор попросив розпакувати телефони та поставити їх на зарядку, щоб мати можливість дослідити пристрої.
Експерт Ф. доповів суду, що обидва телефони були об’єктами дослідження в рамках експертизи комп’ютерної техніки від січня 2023 року. При цьому слідчий ставив перед експертами два питання. Перше: пошук у телефонах будь-якої інформації, що стосується ЗС: військової техніки, мап, обєктів. Друге: пошук програмного забезпечення для спілкування в інтернеті (месенжери) та листування з користувачами на предмет всього, що стосується Збройних Сил.
Першим у судовому засіданні дослідили телефон Honor 9 light чорно-синього кольору на 2 сімкартки (Водафон та Київстар). Експерт Ф. доповів про знайдені у папці телефону файли, наявні у телефонній книзі номери абонентів мобільного зв'язку (ймовірно, рф), а також листування в телеграмі з користувачем облікового запису “Офіс”.

Прокурор попросив показати листування з акаунтом “Офіс” за 10 жовтня 2022 року. Експерт Ф. продемонстрував скріншоти, збережені у вигляді знімків екрану на диску та доповів: “Листування починається з відправлення користувачу “Офіс” фотозображення, ймовірно з мосту”.
Після цього експерт за вказівкою прокурора продемонстрував фото від 27 жовтня, на якому, ймовірно, зафіксовано рівень води у річці Дніпро.
Прокурор попросив також показати текст, який супроводжував вказані фотозображення. Експерт продемонстрував на екрані скріншоти з наступним текстом:
“Привет, возможно, я не буду отвечать, это значит, меня пригласили в гости поэтому вообще ничего не пиши и не скидывай всякие штуки в виде роликов). И удали, когда прочтешь))”

Illustration

Розгляд речових доказів на засіданні Жовтневого районного суду м. ДніпраФото: Zlochyn.dp.ua

У судовому засіданні були перелічені групи та телеграм-канали, на які був підписаний користувач акаунту. Майже всі — російські: “россия сейчас”, “повернутые на Z-войне», "Соловьев”, “Zаписки мичмана", «Миротворец», «российская империя» , «путин телеграмм», «Новый Zавет» тощо.
Наступним експерт доповів щодо дослідження другого телефону (модель Blackview). Тут листування в телеграмі здійснювалося лише з одним співрозмовником (обліковий запис “Алекс”, (російський номер)). З обох телефонів листування відбувалося з облікового запису “Виталий” та мало наступний вигляд:

4 січня 2023 року:
Алекс: Привет. Кстати. как там наш Рассвет поживает? Кто живет в гостинице? Спрашивают наши друзья.
Виталий: 1-го около 10 утра сели 2 вертолета, улетели в сторону востока.
Алекс: Во сколько и в каком интервале?
Виталий: …Высадили и/или забрали, не задерживаются. Очень быстро, пару минут. В гостинице говорят, всякие миссии иностранные гуманитарные.
Алекс: Военные есть?
Виталий: 1го видел полицейские вертушки, которые скидывал летом…
5 січня 2023 року:
Алекс: Нужно узнать, где в городе скопление ВСУ, где большое количество сидит — школы, турбазы, санатории, только аккуратно.
15 січня 2023 року:

Алекс: Приветствую. Срочно нужна информация по ПВО и скоплениям живой силы и техники на территории Днепропетровска, нужна информация по вчерашнему попаданию в дом. Укры раздувают, что РФ специально бьет по жилым домам, а это абсурд, по нашим данным этоПВО попало в дом. Что можете узнать?
16 січня 2023 року:
Виталий: В прошлую среду, 11 января, проходили два состава с военной техникой в период примерно с 19:30 до 20:00. Направление - на восток, ездят в темное время суток по Мерефо-Херсонскому мосту, в основном военные составы идут на Донбасс. Было темно, но, как я запомнил, в первом составе была одна платформа с военной техникой, во втором — три платформы, вроде во втором составе были два танка, но я не уверен, было темно.
Алекс: Принял.

Після оприлюднення в судовому засіданні листування, прокурор сказав:
«Шановний суд, все дослідили, все зрозуміли, все відповідає викладеному в обвинувальному акті”.
Досліджені телефони вимкнули, запакували та повернули прокурору.
У судовому засіданні обвинувачений Є. погодився, що один з телефонів (Honor 9 light) належить йому, а все, що пов’язане з другим телефоном, назвав “лукавством та відвертою брехнею”.
“Один телефон не мій, його мені підкинули співробітники СБУ під час арешту. Тільки Honor мій”, - сказав Є.
Суд поставив обвинуваченому питання:
Суддя: Є, як ви вважаєте, нащо було співробітникам СБУ підкидувати Вам телефон, якщо Вас одночасно з Оскомою було затримано?
Обвинувачений: Я думаю, що мене взяли за компанію з Оскомою, вони не знали точно, що в мене є. Бо під час мого затримання мені задавали багато питань, на які я не лише не знав відповіді, а навіть був здивований.
Суддя: Готуйтесь до допиту в наступному судовому засіданні.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with