8 Apr 2023

У ДНІПРІ СУДЯТЬ МЕШКАНОК ЛИМАНУ, ОБВИНУВАЧЕНИХ У КОЛАБОРАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Лиман, місто на півночі Донеччини, а також навколишні селища перебували під окупацією рф з початку червня і до вересня 2022 року. Після того, як ЗСУ звільнили цю територію, правоохоронці почали затримувати тих, хто протягом цього періоду працював на ворога. В Індустріальному районному суді міста Дніпра розглядають справи обвинувачених у колабораційній діяльності на території Лиману. Репортажі про справи місцевих мешканок, яким інкримінують співпрацю з окупантами, далі у матеріалі Zlochyn.dp.ua.

«БУЛА Б КЕРІВНИЦЕЮ - ВТЕКЛА Б ЯК ІНШІ»

5 квітня 2023 року розпочинається чергове засідання в Індустріальному суді. Сьогодні мав відбутися допит свідків по справі обвинуваченої Є., якій інкримінують колабораційну діяльність у селі Рубці Лиманської міської територіальної громади на Донеччині. Втім, сама Є. запевняє, що дій, які підпадають під санкції статті 111-1 вона не чинила. Обвинувачена Є., невисока енергійна жінка середнього віку, перед початком судового засідання охоче дає інтерв’ю журналістам.
«Обвинувачення засновані на наклепі, який торкнувся мене як людини, що не виїхала зі свого місця проживання, з Краматорського району Донецької області, - каже Є. – СБУ потрібні результати, аби «поставити галочку». Я перебуваю під арештом вже п’ять місяців. Мене звинувачують у тому, що я була заступником сільського голови, і це безпідставні обвинувачення. Є люди, які можуть це підтвердити, але наявне порушення рівності сторін. Ми не маємо можливості поїхати й знайти свідків, які зможуть мені допомогти, оскільки я знаходжуся в СІЗО. А ці люди могли б засвідчити, що я була "ніким", що я не працювала на тій посаді, яку мені інкримінують».
Обвинувачена стверджує, що при окупаційній владі працювала різноробочою. До окупації ж, за її словами, мала неофіційну роботу в нотаріальній конторі, займалася соціальними питаннями та нерухомістю.
«Мене люди знали ще при українській владі, поважали. Це доводять характеристики, які є в моїй справі. У мене вища освіта, українська мова та література. Тож при окупаційній адміністрації мені давали наряди по обслуговуванню людей. Але це не було пов’язано з керівними посадами. Коли люди лишилися сам-на сам з бідою, вони самі зверталися за допомогою. Керівництво, призначене з числа мешканців села, чудово знало про мій досвід роботи з людьми та документами. Я займалася соціальними питаннями, забезпеченням ліками, водою, дровами, я фотографувала будинки для майбутнього ремонту. А якби я дійсно була причетною до керівництва, я б втекла, як втекли інші», - розповідає обвинувачена Є., 
Є. говорить, що написала заяву на обмін. Вона пояснює журналістам, що хоче «жити спокійно, без переслідувань»
Раніше Є, як свідчать матеріали справи, вже була засуджена за вчинення тяжкого злочину проти основ національної безпеки (Ч 2 ст 110 ККУ). А саме, 21 лютого 2022 року вироком Краснолиманського міського суду Донецької області Є. була визнана винною в тому, що в травні 2014 року була так званою «головою дільничної виборчої комісії села Рубці на так званому загальнообласному референдумі з питання визнання самостійності ДНР». За це Є. отримала умовний строк з забороною займати певні посади.
Запланований судом на сьогодні допит свідків в режимі відеоконференції не відбувся через технічні проблеми зі зв’язком у Дружківському міському суді. У засіданні прокурор заявив клопотання, в якому просив подовжити обвинуваченій запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з метою запобігання впливу обвинуваченої на свідків, які мають бути допитані в суді. Суд задовольнив клопотання прокурора, продовжив строк тримання під вартою на 60 днів та призначив наступне судове слухання з допитом трьох свідків.

Illustration

ЗАПРОШУВАЛА МЕШКАНЦІВ ОКУПОВАНОГО МІСТА НА ЗІБРАННЯ 

6 квітня 2023 року. В Індустріальному суді продовжується розгляд справи мешканки міста Лиман П., обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого Ч. 5 ст.111-1 ККУ, а саме, у співпраці з окупаційною владою. 
За даними обвинувального акту, мешканка Лиману добровільно обійняла псевдопосаду в адміністрації мікрорайону Комунальний "міста Красний Лиман ДНР".  
"Ніякої посади я не займала. Мені вміняють посаду бездоказово. Яка посада? Я не знаю. Я була заступником голови мікрорайону і залишилася виконувати свої обов'язки", - заявила обвинувачена, відповідаючи на питання журналістів перед початком засідання.
28 лютого обвинувальний акт відносно П. було скеровано до суду. На попередньому, підготовчому засіданні суд задовольнив клопотання прокурора про продовження тримання обвинуваченої П. під вартою на 60 діб.
Цього разу судове засідання розпочалося оголошенням про зміну прокурора. Після чого суддя повідомив про початок стадії дослідження матеріалів провадження. Відповідно, було перераховано й зачитано протоколи огляду, протокол затримання особи, підозрюваної у злочині, постанову про призначення почеркознавчої експертизи, характеристику обвинуваченої.
Суддя зачитав письмові покази свідків щодо обвинуваченої П. Ось фрагмент одного з них: 
" Мешканець м. Лиман К. по фото впізнав особу, з якою познайомилися у липні 2022 року під час окупації Лиману. Вона приїхала до нього додому, представилася представником мікрорайону Комунальний міста Лиман та запросила на зібрання".
В рамках засідання суд оголосив стадію дослідження матеріалів провадження завершенною та призначив дату наступного засідання, на якому планується допитати свідків.

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with