29 Apr 2023

У ДНІПРІ КОРИГУВАЛЬНИКА РАКЕТНИХ УДАРІВ ДОПИТАЛИ В СУДІ У ЯКОСТІ СВІДКА

  • Illustration

    Ольга Журавель

Жовтневий районний суд Дніпра продовжує розгляд по суті кримінального провадження дніпрянина Є., обвинуваченого за статтею “Державна зрада, вчинена групою осіб в умовах воєнного стану за попередньою змовою”. На допиті єдиного свідка у справі Є. — засудженого до 15 років позбавлення волі Олександра Оскоми - побувала журналістка Zlochyn.dp.ua.

СПРАВА ПРО ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ

Дніпрянин Є. обвинувачується в тому, що "діючи умисно, під час дії на території України воєнного стану, добровільно надавав представникам іноземної держави допомогу в проведенні підривної діяльності проти України". (Ч. 2 ст.28, Ч.2 ст.111 ККУ).
Єдиний свідок у справі обвинуваченого Є., Олександр Оскома, також дніпрянин. У серпні 2023 року сторона обвинувачення довела в суді, що засуджений, завербований росіянами на початку повномасштабного вторгнення, отримав від кураторів з рф, лідера проросійської радикальної громадської організації «русское освободительное движение SERB», завдання сформувати власну агентурну мережу, яка б коригувала російські ракетні удари по місту, а потім «звітувала» про наслідки атак. "В жовтні 2022 року група почала активну розвідувально-підривну діяльність проти України. Для комунікації агенти використовували анонімні месенджери, а локації передавали у вигляді електронних координат з фотоматеріалами", - розповіли в СБУ. 
Для прикриття Оскома використовував свій статус голови однієї з місцевих громадських організацій. Оскому та шістьох учасників його групи співробітники СБУ затримали у січні 2023 року. Ще одного – у серпні. Олександр Оскома отримав 15 років тюрми. В апеляційнй інстанції вирок суду не оскржувався, ще в підготовчому засіданні між обвинуваченим та прокурором було укладено угоду про визнання винуватості, згідно якої вбачається, що обвинувачений зобов`язався під час судового розгляду в повному обсязі беззастережно визнати свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень в обсязі пред`явленого обвинувачення. Наразі Оскома перебуває в місцях позбавлення волі.
За інформацією слідства, не пізніше серпня 2022 року Оскома запропонував раніше знайомому обвинуваченому Є. збирати інформацію щодо результатів ракетних обстрілів з боку рф та місць дислокації підрозділів ЗС України та інших військових формувань на користь держави-агресора, і тим самим проводити підривну діяльність проти України. Є. надав на це добровільну згоду. Того ж місяця, за даними обвинувального акту, Оскома дав Є. завдання щодо збору інформації про дислокацію/передислокацію підрозділів і військової техніки ЗСУ та інших військових формувань, результатів ракетних та авіаційних ударів збоку ЗС рф по території Дніпропетровської області. 
Як з'ясували слідчі, вранці 10 жовтня Є. відправив Оскомі через месенджер з використанням свого мобільного телефону інформацію з фотознімками, на яких було зображено результат ракетного удару ЗС рф по місцевості, з метою подальшої передачі світлин представникам спеціальних розвідувальних органів рф. Після чого Оскома надіслав інформацію російському куратору. В подальшому, 27 жовтня, за тією ж схемою він передав фото Мерефо-Херсонського залізничного мосту та рівня води в річці Дніпро з пояснювальним текстовим повідомленням про зміну рівня води в результаті ударів по Придніпровській ТЕЦ. 
4 січня 2023 року, за даними слідства, обвинувачений Є. на завдання Оскоми перевірити інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ у готелі “Рассвет” у Дніпрі відправив два текстових повідомлення щодо пересування в районі готелю двох гвинтокрилів ЗСУ. 5 січня, за інформацією слідчих, обвинуваченому Є. було надано завдання щодо пошуку та надання інформації про розташування сил ППО, особового складу та результату ракетного удару 14 січня 2023 року по житловому будинку у Дніпрі. Наступного дня Є. відправив Оскомі текстові повідомлення з інформацією про пересування у період 19.30 до 20.00 11 січня двох ешелонів з військовою технікою Мерефо-Херсонським мостом із вказівкою напрямку.
На початку судового розгляду по суті Є. заявив, що обвинувачення йому зрозуміле, але він його не підтримує і винним себе не визнає. Обвинувачений висловив бажання давати покази наприкінці судового розгляду. У зв'язку із спільною позицією сторони обвинувачення й захисту щодо порядку та обсягу дослідження доказів, суд ухвалив спочатку дослідити матеріали кримінального провадження, потім допитати свідків і в останню чергу - допитати обвинуваченого. 

ДОПИТ СВІДКА ОСКОМИ

У квітні 2024 року на допит в засідання Жовтневого районного суду міста Дніпра свідок Оскома вийшов безпосередньо з колонії, де він відбуває покарання. До зали суду доставили обвинуваченого Є., 56-річного чоловіка з бородою. В засіданні були присутні захисник та прокурор. Справу розглядала колегія з трьох суддів. Головуючий суддя уточнив, чи знайомий свідок з обвинуваченим. Той відповів стверджувально і додав, що стосунки між ними були робочими — обидва чоловіки займалися встановленням замків. 
Потім свої питання Оскомі поставив прокурор. Він запитав у свідка, чи обговорювали вони з обвинуваченим збройну агресію рф проти України, чи пересилав Є. фото- та відеозаписи на підтримку агресії рф, а також хто саме курував дії Олександра Оскоми та які завдання йому ставив.
У судовому засіданні свідок Оскома зазначив, що обговорював З обвинуваченим Є. збройну агресію рф проти України. Той був незадоволений діями української влади. Є., як зазначив свідок, надсилав йому через «Вайбер» розсилки на різну тематику у т.ч. щодо агресії рф проти України, фото та відео прильотів, фото воєнних автомобілів. За словами свідка, Є. фотографував блокпост, писав повідомлення щодо військових та найманців з Грузії.

“Я знав чоловіка під ніком «Барабайка», він, з його слів, з Дніпра, хотів зберегти Дніпро, контактував з військовими рф. Далі я дізнався, що він був резидентом ГРУ рф. Барабайка просив надати йому інформацію про розташування військових об'єктів та військової техніки в м. Дніпро, а також інформацію про рівень води в річці Дніпро. З Барабайкою спілкувався лише я. Водночас Є. знав, що у мене є зв'язок із Барабайкою. Обвинуваченого Є. я просив зробити фото рівня води в річці . Виконуючи завдання Барабайки, я просив Є. довідатися, в готелі «Рассвет» про місцезнаходження військових осіб та розташування техніки. Інформацію про рівень води та по готелю я передав Барабайці”, - сказав свідок Оскома, відповідаючи на питання прокурора.
Наступним питання свідку Оскомі поставив обвинувачений Є.:
Обвинувачений: Олександре, прокурор тебе спитав, чи знаю я цю людину і чи виконував я завдання цієї людини.Свідок: А! Звісно, ні! Це на моє прохання.Обвинувачений: Так в цьому і питання!

Головуючий суддя зробив обвинуваченому зауваження і попросив ставити питання, а не роз'яснювати. Cлово взяв захисник. Він спитав у свідка, чи пояснював той Є., що cаме від нього вимагається під час отримання певної інформації?
“Є. виконував лише мої завдання. Завдання Барабайки він не виконував. Мої завдання Є. були як побутові прохання. Зокрема, я знав, що у нього є яхта, яка знаходиться біля Мерефо-Херсонського моста, тож він міг дізнатися про рівень води у Дніпрі”, - відповів свідок Оскома.
Член колегії суддів поставила свідку ще декілька запитань, відповідаючи на які Оскома зазначив:

“Я не просив Є. передавати інформацію про місце розташування наших військових, це він з власної ініціативи передавав мені їх фото. Але з якою метою - я не знаю.
Про те, що я спілкуюсь з Брабайкою і про те, хто він є, я сказав Є. у вересні 2022 року. Негативної реакції у нього не було і я зрозумів, що на перспективу Є. можна використовувати. У більшості випадків ми спілкувалися з обвинуваченим телефоном. Є. достеменно знав, коли виконував мої завдання, що я спілкуюсь з Барабайкою, який є резидентом ГРУ рф і можу передавати йому інформацію, яку Єремєєв мені передає на виконання моїх прохань, які я отримував від Барабайки”.
Суд оголосив стадію допиту свідка завершеною та призначив дату наступного судового засідання. На найближчому засідання відбудеться допит обвинуваченого.

Illustration

Засідання Жовтневого районного суду м. ДніпраZlochyn.dp.ua

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with