Illustration

29 Feb 2024

У ДНІПРІ БІЛЬШЕ РОКУ СУДЯТЬ КЕРІВНИЦЮ ЛИМАНСЬКИХ “ВУЛИЧНИХ”

  • Illustration

    Ольга Журавель

Під час чотиримісячної окупації Лиману, з останніх днів травня по вересень 2022 року включно, місцева мешканка Т. була заступницею голови мікрорайону “Північний”. Індустріальний районний суд Дніпра розглядає справу Т. з грудня 2022 року. Колишня працівниця залізниці, обвинувачується у добровільному зайнятті посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконному органі влади на тимчасово окупованій території” (Ч. 5 ст. 111-1 ККУ). Наразі справа розглядається по суті, триває допит свідків. На допиті побували журналісти Zlochyn.dp.ua.

За інформацією слідства, на посаді заступниці голови мікрорайону Т. керувала “вуличними”, контактувала з окупаційною владою в питаннях видачі гуманітарної допомоги, вугілля та дров.
Зазначимо, що в Лимані органи самоорганізації функціонують паралельно з місцевою владою. Мешканці шести мікрорайонів на загальних зборах обирають голову Місцеві активні мешканці: “вуличні” (голови вуличних комітетів), квартальні, голови мікрорайонів, котрі керують вуличними. Ці посади зазвичай створюються за ініціативою громади, не є оплачуваними і орієнтовані на вирішення господарських та комунальних питань. Вуличні виконують обов’язки добровільно та не отримують за це зарплату. Їхню діяльність регулює закон «Про органи самоорганізації населення».  

ДОПИТ СВІДКА

21 лютого 2024 року Індустріальний районний суд міста Дніпра заслухав третього із свідків по справі Т. Перед початком допиту захисник Т. заявив клопотання про перебування обвинуваченої поряд із захисником, оскільки Т. через проблеми зі слухом, погано чує, що відбувається в засіданні. Суд задовольнив подане клопотання.  
Під час допиту свідок Д. перебувала у Дружківському міському суді. В режимі відеоконференції жінка повідомила, що працює прибиральницею в одній із приватних фірм. Підстав для того, щоб обмовляти чи виправдовувати обвинувачену свідкиня, за її словами, не має. За словами Д., з Т. вона познайомилася вже під час окупації Лиману. Допитана судом мешканка Лиману розповіла, що в період окупації вона виїжджала до Кам’янського на Дніпропетровщині, а потім до Львівської області. Але в липні 2022 року Д. Повернулася в окупований Лиман, власне, після того, як чоловік телефоном повідомив їй про розбитий будинок. Відповідаючи на питання прокурорки в судовому засіданні, Д. розповіла: 
“З Т. Ми познайомилися під час окупації, у серпні 2022 року, коли сиділи біля магазину та очікували гуманітарку. Нас познайомила Г., яка запропонувала Т., котра була головною по мікрорайону “Північний”, взяти мене вуличною. Це все відбувалося на словах, без жодних документів”.
За словами Д., заробітну платню за свою роботу вона не отримувала. Обов'язки ж її як “вуличної” були наступними:

“Дивитись за порядком, щоб на вулицях не було сміття. Люди, в кого пічне опалення, приходили підписати акт. Я мала взяти двох свідків та піти подивитися, що в цієї людини дійсно є піч, щоб можна було заготовляти дрова”.
Д. зазначила, що не знає, ким працювала обвинувачена Т. до окупації, чи були в неї заступники та робоче місце, а також про те, хто саме призначив її головою мікрорайону — російська влада чи ні. Вона також повідомила, що на її пам'яті Т. не проводила будь-які збори.
Прокурорка: Чи збирали Ви якісь списки за вказівкою Т.?
Д.: Тільки на гуманітарку. Потім я передавала списки Т. Що вона з ними далі робила — не знаю.
Прокурорка: Чи збирали списки розбитих будинків або проукраїнськи налаштованих осіб?
Д.:Ні, такого не було.
Прокурорка: Чи були у Т. конфлікти з місцевими мешканцями?
Д.:Ні, не було.
Втім, відповідаючи на питання захисту, Д. зазначила, що в обвинуваченої був конфлікт із свідком Щ., колишнім заступником Т. А за матеріалами слідства, Щ. Дав свідчення проти обвинувачення. 
Заслухавши покази свідка у судовому засіданні суд призначив наступне засідання на березень. За свідченням прокуроки, у наступних судових засіданнях заплановано допитати ще шістьох свідків. 

Illustration

Засідання в Індустріальному районному суді м. Дніпра

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with