16 May 2023

СПРАВА ЗАПОРОЖЦЯ: МЕШКАНЦЯ ХЕРСОНА СУДЯТЬ В РОСІЇ ЗА СТАТТЕЮ “МІЖНАРОДНИЙ ТЕРОРИЗМ”

  • Illustration

    Ольга Журавель

На території Російської Федерації триває суд над українцем Павлом Запорожцем. В ніч на 9 травня 2022 року 32-річного Павла в Херсоні затримали російські військові за підозрою в підготовці диверсії на маршруті маршу військової техніки "Безсмертний полк". Докладно про перебіг судового процесу та особливості справи Запорожця - в матеріалі Zlochyn.dp.ua.

ІСТОРІЯ ПАВЛА

Павло Запорожець - учасник АТО з 2014 по 2017 рік. На момент повномасштабного вторгнення ветеран, юрист за фахом, жив і працював у Херсоні.
“9 травня Павла викрали і до серпня тримали в одній із катівень Херсона — в підвалі на вулиці Теплоенергетків. Там проти нього застосовували жорсткі засоби насилля, електричний струм, щоб вибити покази, - розповіла виданню Zlochyn.dp.ua двоюрідна сестра Павла Марина Запорожець. - У серпні 2022 року співробітники ФСБ Росії вивезли мого брата до анексованого Криму, до СІЗО № 1 м. Сімферополя, а в жовтні перевели до СІЗО №2”.
Проти Запорожця порушили кримінальну справу за ознаками міжнародного тероризму. Після проведення досудового розслідування обвинувальний акт передали до суду Ростова, а самого Павла у лютому 2023 року етапували на територію Російської Федерації.
“Коли його етапували в автозаку, він мав можливість нам зателефонувати, попросивши телефон в російського ув'язненого. Розповів, що з ним і де він. - згадує сестра Запорожця. - Наразі Павло в Ростові. Спочатку він перебував в одиночній камері, а зараз - разом з іншим херсонцем, Артемом Барановим.

Illustration

Павло ЗапорожецьФото надано Мариною Запорожець

СУДОВА СПРАВА

Справу Павла Запорожця розглядають в Південному окружному військовому суді міста Ростов-на-Дону. Згідно інформації, наявної на офіційному сайті суду, українця звинувачують в намірі здійснити акт міжнародного тероризму (ч. 3 ст. 30 (“Замах”) та ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу РФ - (“Акт міжнародного тероризму”)). За санкціями вказаних статей обвинувачений може отримати від 10 до 20 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.
Як пише ТАСС, це перша кримінальна справа в Росії про акт міжнародного тероризму, яку розглядають по суті в суді.
Захист Запорожця в особі його адвоката за згодою Олексія Ладіна наполягає на тому, що Павло на момент затримання був військовослужбовцем, який виконував наказ зі знищення ворожих патрулів. Отже, обвинувачений має бути визнаний військовополоненим, а його справа, відповідно, повинна розглядатися у рамках третьої Женевської конвенції.

Illustration

Скріншот з офіційного сайту Південного окружного військового суду м. Ростов-на-Дону, Росія

“До матеріалів справи долучена копія відповіді з Координаційного центру України з питання поводження з військовополоненими, де вони підтверджують, що Запорожець є військовослужбовцем, і на даний час підтверджують його статус військовополоненого. Але російська сторона не визнає, що Павло є чинним військовослужбовцем, його судять як цивільну особу. - розповів Zlochyn.dp.ua захисник Павла Запорожця. - Військовослужбовці, якщо вони виконують бойовий наказ і не вчинили будь-якого злочину проти здоров'я, особистості або безпеки, кримінальній відповідальності не підлягають. Запорожець дійсно виконував бойовий наказ, і його затримали на підході до місця, де він мав закласти розтяжки. Вибуху не було. Ніхто не постраждав”.
На думку захисника, справа Запорожця шита білими нитками як на етапі слідства, так і в контексті судового розгляду.
“9 травня мого підзахисного незаконно затримали, катували струмом, били, він багато чого витерпів. А потім, 2 серпня, він нібито матеріалізувався в кабінеті слідчого ФСБ у Сімферополі, де його офіційно затримали і потім вже заарештували, - коментує захисник Ладін. - Низка доказів незаконна. Зокрема, за обвинуваченням Запорожець мав вчинити, як вони пишуть, терористичний акт, унаслідок якого мали постраждати військовослужбовці Російської Федерації і мирні громадяни як України, так і Росії. Але 9 травня 2022 року Херсон, де це сталося, ані юридично, ані фактично не був територією РФ. Це була територія України, де мирних громадян Росії не повинно було бути. Крім того, Запорожця затримали під час комендантської години, коли громадянам було заборонено перебувати на вулиці. Відповідно, вони б і не постраждали". 
Під час підготовчого засідання захист клопотав про визнання неприпустимими низки доказів - зокрема, протоколів оперативних заходів у період, коли Запорожця три місяці утримували в Херсоні і піддавали тортурам. Однак суд стороні захисту відмовив, вважаючи це клопотання передчасним. Також суд відмовив захиснику в задоволенні клопотання про припинення кримінальної справи.
15 березня 2023 року відбулося перше судове засідання, на якому обвинуваченому обрали запобіжний захід — тримання під вартою.

“Це було не засідання, а справжнє показове дійство, на якому були присутні представники пропагандистських ЗМІ . Вони роздули сенсацію про “українського терориста”, - коментує Марина Запорожець. Тоді російське державне агентство ТАСС поширило інформацію, ніби Запорожець визнав свою провину. При тому, що обвинувачений, відповідаючи в засіданні на питання судді Максима Нікітіна, заявив, що готовий спілкуватися і не збирається нікуди тікати.
Сестра передала редакції Zlochyn.dp.ua аудіозапис виступу Павла Запорожця в Південному окружному військовому суді міста Ростов-на-Дону. Далі наводимо слова обвинуваченого в повному обсязі:

“Ваша честь, я прошу відмовити прокуророві у задоволенні клопотання, повністю підтримую позицію мого захисту. Також хочу звернути вашу увагу, що я був незаконно затриманий, точніше навіть викрадений на території іноземної держави співробітниками правоохоронних органів Росії. Далі я незаконно утримувався на території Херсона протягом трьох місяців і був незаконно транспортований до республіки Крим, після чого мене взяли під варту. Своїми діями я не перешкоджав слідству, а навпаки всіляко сприяв встановленню істини у справі. Я не маю жодних намірів ховатися від суду, бо вважаю себе невинним. Я не збираюся чинити тиск на свідків у справі, оскільки це не має сенсу для невинної людини.
У зв'язку з усім вищевикладеним я прошу суд відмовити в задоволенні клопотання прокурора і обрати для мене інший запобіжний захід, не пов'язаний із триманням під вартою. Дякую, ваша честь".
Захисник Ладін розповів, що в рамках судового засідання було допитано свідка обвинувачення К., співробітника ФСБ, який у суді повідомив, що на прикордонному пункті пропуску досліджував предмети, нібито вилучені співробітниками силового відомства у Павла Запорожця під час оперативно-розшукових заходів у Херсоні. Варто зазначити, що ця дія, за даними свідка К., відбулася 8 серпня, тоді як затримання Запорожця відбулося за 3 місяці до цього - 9 травня 2022 року.

Illustration

Захисник Олексій ЛадінФото з офіційної сторінки Олексія Ладіна у Facebook

“На попередньому засіданні не змогли забезпечити жодного свідка. Є припущення, що решта свідків перебувають у Херсоні, за межами досяжності фсб . Тому обвинувачення змінило порядок дослідження доказів і озвучило низку письмових матеріалів справи. На наступному засіданні обвинувачення знову намагатиметься представити свідків” - коментує захисник Олексій Ладін.
На черговому засіданні у квітні 2023 року суд заслуховував медичну експертизу Павла. Наступне слухання призначили на 17 травня.
Захисник Ладін наголошує, що навіть якщо Запорожця не визнають військовослужбовцем і засудять за вищевказаною статтею , захист планує надалі домагатися обміну Павла:
«Навіть якщо буде вирок, який набрав законної сили, є юридична можливість для його обміну через помилування».

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with