06 Dec 2023

РОБОТА СУДУ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ ТА ЗАСІДАННЯ У ПАВЛОГРАДІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Журналісти видання Zlochyn.dp.ua відвідали прес-конференцію, влаштовану в одному з судів Дніпропетровщини. Служителі Феміди вперше прозвітували про свою роботу в умовах війни. Як змінилася робота суду після повномасштабного вторгнення та як судять обвинувачених у скоєнні злочинів пов’язаних із війною у Павлоградському міськрайонному суді – читайте у матеріалі.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ СУДДІВ

«Суди мають працювати під час воєнного стану не в умовах прискореного чи скороченого розгляду», - повідомила журналістам суддя колегії з розгляду кримінальних справ та ексголова Павлоградського суду Наталія Самоткан, розпочинаючи пресконференцію. Вона зазначила, що, попри територіальну близькість до лінії фронту (близько 100 кілометрів) та своє географічне розташування, Павлоградський суд не припиняв роботу ані на день. А роботи, між тим, побільшало. Вже в березні 2022 року за зміною підсудності павлоградським служителям Феміди перейшли справи дев’яти судів: Київського, Калінінського та Куйбишевського районних судів м. Донецька; Рубіжанського та Первомайського міських судів Луганської області; Сватівського та Ленінського районних і Краснодонського міськрайонного судів Луганщини; Ізюмського міськрайонного суду Харківської області.  
Голова суду Мар'ян Мицак навів дані офіційної судової статистики щодо розгляду кримінальних проваджень, які пов’язані з воєнними злочинами, колабораційною діяльністю, державною зрадою, посяганням на територіальну цілісність:

Так, з 24.02.2022 року Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області:  ● ухвалено вироки у 6 справах щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України ст.110 КК України), всього таких справ надійшло 16; ● за обвинуваченням у державній зраді визнано винними 1 особу (ст.111 КК України), всього 23 справи; Засуджений до 15 років позбавлення волі поки-що один.Це житель одного з міст Луганської області, який іменував себе “Король Новоросії” і, як йому здавалося, творив “добру” справу — повідомляв представникам спецслужб рф про пересування збройних сил територією міста, про їх дислокацію, про розташування мостів, вокзалів та інших інфраструктурних об’єктів. ● за обвинуваченням за ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність) Павлоградським судом розглянуто 36 обвинувальних актів. Ще 84 перебувають в провадженні суду; ● щодо вчинення злочину «пособництво державі-агресору» (ст.111-2 КК України) - до провадження суду надійшло 2 обвинувальні акти;● щодо виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ст. 436-1 КК України)- ухвалено 4 рішення;● щодо виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації учасників (ст.436-2 КК України) – 1 справа перебуває в провадженні суду; ● за ст. 438 КК України (порушення правил і звичаїв ведення війни) наразі в провадженні суду перебуває 5 справ.

«Чому справ багато, а вироків набагато менше? В першу чергу тому, що в більшості кейсів відсутні як такі обвинувачені.Щоб ухвалити вирок без їхньої участі (in absentia) суд має дотримуватися певних вимог законодавства щодо належного їх повідомлення. Це досить тривалі процеси в даній категорії справ» - розповів голова суду, відповідаючи на питання журналістів. 
«Справ по Україні in absentia пов'язаних з війною поки буде дедалі більше. На сьогоднішній день тільки за порушення прав та звичаїв війни на сайті Генпрокурора 10 тисяч кримінальних проваджень» - пояснює суддя-спікер Павлоградського суду Ірина Шаповалова. Вона також зазначила, що з-поміж справ воєнних злочинців, державних зрадників, колаборантів відсоток кейсів in absentia складає аж 85-89%. І це не «швидкі справи». 
За словами Ірини Шаповалової, одна з таких справ наразі перебуває в провадженні Павлоградського суду. Обвинувачений перебуває на території рф, він отримав повістку, яка направлялася судом ще до війни. В розпорядженні суду є його розписка про отримання ним повістки. 

«Судом були вжиті заходи для направлення відповідного запиту по лінії МЗС через міжнародну правову допомогу. І росія нам повідомила, що вони не нададуть таку допомогу, бо присутні ознаки політичного переслідування» - розповіла суддя-спікерка. Суддя Шаповалова навела приклад передачі в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів у кримінальному провадженні щодо співпраці з країною агресором за ухвалами слідчих суддів Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області майна та цінностей:● грошових коштів: 1 382 120 грн; 137000 доларів США; 9770 євро; ● транспортних засобів: вартістю 1 513 406 грн та 2484089,77 грн.; ● устаткування вилученого з приміщення вартістю 80000000 грн та 30000000 грн;● об’єктів нерухомості вартістю 169365455,52 грн; 27896741,68 грн; 76010852,10 грн., які в подальшому можуть бути конфісковані за вироком суду. ● також суддями Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області в порядку цивільного судочинства конфісковано 16,9994 га земель сільськогосподарського призначення у громадян рф.

СУД НАД ОБВИНУВАЧЕНИМ У КОЛАБОРАЦІОНІЗМІ 

Після пресконференції у Павлоградському міськрайонному суді журналісти видання Zlochyn.dp.ua відвідали судове засідання, щоб на власні очі побачити, як павлоградські судді розглядають справи обвинувачених у колабораціонізмі. Сьогодні розглядають справу шістдесятирічного фермера, мешканця Ізюмського району, який обвинувачується за статтею 111 з приміткою 2 - “Пособництво державі агресору”. Це особливо тяжке кримінальне правопорушення, санкція якого передбачає основне покарання від 10 років позбавлення волі та ще й додаткове - від 10 років позбавлення права обіймати ті чи інші посади. Згідно обвинувального акту, чоловік передавав окупантам дані про бійців ЗСУ.

Illustration

Засідання в Павлоградському міськрайонному суді

В залі суду у клітці сидить немолодий чоловік хворобливого вигляду, конвой щойно доставив його зі слідчого ізолятора у Дніпрі. 2 адвокати та прокурор підключилися до засідання в режимі відеозвязку. Триває стадія дослідження письмових доказів. Розглядається постанова про визначення підслідності, повістка про виклик, копія рішення слідчого судді, ухвала слідчого судді, ухвала про проведення обшуку, клопотання прокурора про допит свідків, клопотання свідків по проведення допиту десяти свідків по справі в режимі відео конференції. Далі суддя зачитує документ про обставини затримання обвинуваченого. Той просить суд надати йому слово:
Суддя: З'ясували, прочитали, що ви перебували у родичів в квартирі в іншому місті і відмовлялися виконати вимоги працівників поліції відчинити двері.
Обвинувачений:Ваша честь, ще раз заявляю, я ні від кого не переховувався, ні від кого не тікав, проживав в указаному адресі разом з жінкою, ми виїхали на початку жовтня.
Суддя: Це зрозуміло. А чому працівників поліції не пускали до квартири? Чому не відчинили їм двері?
Обвинувачений: Жінка попросила: зачекай 15 хвилин, поки приїде адвокат. Ніхто на це не пішов. Просто було шоу з вирубуванням дверей. Далі довелось викликати швидку. Мене відвезли до лікарні. Там про це не сказано.
Суддя: Вам погано стало, чи що?
Обвинувачений:В мене серцево-судинне захворювання. Я вже не раз це підкреслював. Мене вже забирали в СІЗО з лікарні. Я не розумію, навіщо було це шоу.

Далі за процедурою мають допитати свідків. Суддя пропонує зробити це в режимі відеоконференції з Балаклійського суду на Харківщині. Віктор не погоджується з цим категорично. 
Обвинувачений: Я категорично заперечую, бо це буде не об'єктивне розслідування.
Суддя: В нас буде не розслідування, а судовий розгляд? Чого буде необєктивно? Люди будуть знаходитися в суді. Свідки не мають зараз можливості прибути до судового засідання у Павлоград.
Обвинувачений: Ваша честь, я Вас прошу хоча б частково свідків доставити в зал суду, тому-що в їхніх показах багато нюансів, які не відповідають дійсності.
Суддя: Я вам розяснюю, що суд сприймає лише ті покази, які надані свідком особисто безпосередньо в судовому засіданні.
Обвинувачений: Їм важко доїхать сюди — мені не важко з Дніпропетровська приїжджати?

Несподівано Віктора підтримують не лише захисники, а й прокурор.
Захисниця: Моя думка не може розходитись з думкою мого підзахисного. Це обговорювалось раніше. Вважаю за необхідне зобов'язати прокурора забезпечити доставку свідків в судове засідання, щоб їх допитати безпосередньо, а не так, що на них якийсь вплив буде.
Суддя: Який вплив може бути в суді?
Суддя видаляється до нарадчої кімнати. Тим часом Віктор відповідає на питання журналістів. Він не визнає своєї вини, розповідає, що взагалі не розуміє, чому його розшукували правоохоронці, адже він не від кого не приховував, що виїхав з рідного села Бобенкове до Лозової аби вилікувати жінку. Говорить, що його обмовили сусіди. Мотив — заздрість.

«Можемо зрозуміти, навіщо - коли поспілкуємось з тими, хто обмовив. Ще раз заявляю, що Україну любив, люблю і любитиму. Проти України не приміняв ніяких протиправних дій. Ні від кого не переховувався. Проходили перевірки — питань ніяких не було. І тут різко почались якісь обвинувачення» - сказав обвинувачений. 
Суд продовжив обвинуваченому строк тримання під вартою і призначив дату наступного засідання, на якому допитуватимуть свідків у режимі відеоконференції, як і було заплановано. 

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with