Illustration

19 Jun 2023

РАЙОННИЙ СУД ДНІПРА ЗАЛИШИВ ПІД ВАРТОЮ ОБВИНУВАЧЕНУ В ДЕРЖАВНІЙ ЗРАДІ СПІВРОБІТНИЦЮ КБ “ПІВДЕННЕ”

  • Illustration

    Ольга Журавель

У Красногвардійському районному суді міста Дніпро відбулося чергове слухання резонансної справи П., інженерки Конструкторського бюро "Південне", за розглядом якої слідкують як вітчизняні, так і міжнародні ЗМІ. Обвинуваченій інкримінують державну зраду в умовах воєнного стану, з-поміж іншого - передачу росіянам даних про новітні розробки КБ. На судовому засіданні побували журналісти Zlochyn.dp.ua.

 До районного суду міста Дніпро доправили дніпрянку П., уродженку російської федерації. У засіданні були присутні прокурор та двоє захисників обвинуваченої. Також до суду прийшов чоловік П. та представники місцевої преси.
Перед початком засідання один із захисників особи, що обвинувачується, почав розповідати представникам ЗМІ про недопустимість їхньої роботи в залі суду, посилаючись на нібито закритість судового процесу. Однак суддя клопотання ЗМІ про відеозйомку задовольнив.
Першим слово взяв прокурор. Він зачитав клопотання, яке попросив долучити до матеріалів справи. Обвинувач попросив подовжити особі, якій інкримінують злочин проти основ національної безпеки України, строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Доцільність свого клопотання прокурор обґрунтував. На його думку, необхідність саме такого запобіжного заходу обумовлена ризиком переховування від суду у зв'язку з тим, що максимальна міра покарання, яка загрожує вказаній особі у разі доведення її винуватості перед судом — довічне позбавлення волі:

“П. обгрунтовано обвинувачується у скоєнні державної зради, що виразилось у наданні представнику іноземної держави інформації, яка має оборонне значення для української держави. Наявний ризик вчинити нові правопорушення чи продовжити вчинення правопорушення, в якому П. наразі обвинувачується”.
Такий ризик, вказує прокурор у клопотанні, обґрунтовується тим, що вказана особа має стійкі, сформовані ідеологічні погляди, а також тим, що вона протягом тривалого часу чинила однотипні дії, які слідство кваліфікувало за Ч. 2 ст 111 ККУ.
Обвинувачена П. у судовому засіданні пропросила відправити її під домашній арешт. Жінка зазначила, що її не влаштовує харчування та медичне обслуговування, яке вона отримує у слідчому ізоляторі. Також вона акцентувала увагу на тому, що стала об'єктом агресії збоку сусідки по камері.
“Дуже вас прошу, посадіть мене під домашній арешт та надіньте на мене браслет, - попросила обвинувачена. - Вдома я буду перебувати під захистом своєї родини. Ніхто не буде мене принижувати, і я продовжу лікування”.

Захисниця П. в судовому засіданні наголосила на необхідності зміни запобіжного заходу на інший, не пов'язаний із перебуванням у слідчому ізоляторі.
“Я не бачу перешкод для того, щоб застосувати заставу або домашній арешт. У нас “світла” характеристика з місця роботи і проживання, людина не притягалася до кримінальної відповідальності, підприємство, на якому вона працювала, неодноразово нагороджувало її за її працю. І сама П. стверджує, що не вчиняла кримінального злочину. І не збирається вчиняти. Треба враховувати, що вона жінка пенсійного віку” - зазначила адвокатка.
Суд задовольнив клопотання прокурора про подовження обвинуваченій дій запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком до 14 серпня 2023 року без визначення розміру застави.В засіданні оголосили перерву.
Справа П. резонансна. Обвинувачена до затримання працювала у конструкторському бюро “Південне” у м. Дніпро та мала допуск до державної таємниці за формою 2 – для роботи із інформацією, що має ступені секретності “цілком таємно” та “таємно”. Жінка, за даними слідства, передавала фсб росії інформацію про українські військові розробки. Зокрема,“злила” російським спецслужбам інформацію про новітній український ЗРК “Кільчень” та оперативно-тактичний ракетний комплекс “Сапсан” (“Грім-2”), - як вказано в обвинувальному акті. П. затримали у Дніпрі у вересні 2022 року. 

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with