Illustration

28 Feb 2023

ПРОДАВАЛИ БАТЬКІВЩИНУ: У ДНІПРОПЕТРОВСЬКИХ СУДАХ ВИНОСЯТЬ ПЕРШІ ВИРОКИ ОБВИНУВАЧЕНИМ У ДЕРЖАВНІЙ ЗРАДІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Кореспондентка сайту Zlochyn.dp.ua. відвідала суди на Дніпропетровщині, щоб з’ясувати, як відбуваються розгляди справ громадян, котрі скоїли «умисні діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України». - Саме таке визначення поняттю «державна зрада» дає Кримінальний кодекс (ст. 111).

ЗБИРАВ БОЙОВІ ПАТРОНИ, АБИ ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ГОЛОДУ

У Красногвардійському районному суді міста Дніпра триває розгляд справи дніпрянина П., обвинуваченого за статтею 111 ККУ «Державна зрада». За інформацією прокурора, у 2022 році П. фотографував об’єкти Нацгвардії. Під час обшуку в помешканні обвинуваченого знайшли бойові патрони та пневматичну зброю. За словами П., зафіксованими на відеозапису, що увійшов до матеріалів справи, він збирав бойові патрони, аби при нагоді «обміняти їх на тушонку». Дії П. кваліфікували за статтею 111 ККУ «Державна зрада». Справу розглядають понад шість місяців. Обвинувальний акт відносно П. прийшов до суду ще в серпні минулого року. За свідченнями захисника, переважна більшість засідань переносилась через відсутність в суді електроенергії (блекаут). У Єдиний реєстрі судових рішень за півроку внесено 12 ухвал по даній справі, які подовжують строк перебування обвинуваченого під вартою, а також визначають територіальну підсудність справи.
На минулому засіданні (лютий 2023 року) обвинуваченому подовжили строк тримання під вартою до 60 діб. Чергове судове засідання 27.02.2023 року, на якому були присутні журналісти, розпочалося з перегляду відео обшуку, проведеного вдома в обвинуваченого. Колегія суддів з міркувань безпеки попросила пресу не фіксувати подане відео та проводити фотозйомку з певними обмеження. Після п’ятнадцятихвилинного перегляду оперативного відео раптово стався технічний збій, який не вдалося усунути. З цієї причини в судовому засіданні оголосили перерву. Відповідно, обвинувачений свою позицію висловити не встиг. 

Illustration

ПОВІДОМЛЕННЯ ЧЕРЕЗ ОГОЛОШЕННЯ

Ще один міський суд Дніпра, в який завітали журналісти сайту Zlochyn.dp.ua - Ленінський районний. За матеріалами справи, обвинувачена за статтею «Державна зрада» громадянка Д. певний час обіймала посаду слідчої у міському відділі поліції на Донеччині. Після окупації міста Д. перейшла на бік ворога і, відповідно, погодилася працювати на посаді слідчої окупаційної адміністрації.
Колегія суддів оголосила продовження підготовчого засідання, яке розпочалося минулого разу. В залі суду був присутній прокурор, а захисник приєднався до слухання в режимі відеоконференції. Обвинувачена Д., котрій, як зазначив суддя, повідомлялося про дату та час судового розгляду шляхом розміщення оголошення в газеті «Урядовий кур’єр» від 8 лютого 2023 року, «на судове засідання з невідомих учасникам процесу причин не з’явилася». У зв’язку з цим прокурор запропонував відкласти розгляд справи. Він зазначив, що вбачає підстави для спеціального судового розгляду, але законом для цього передбачена неявка обвинуваченої в суд двічі. Захисник не заперечував. Колегія суддів вирішила відкласти розгляд і в черговий раз повідомити обвинувачену шляхом розміщення оголошення в газеті.
Щоправда, за інформацією, яка неофіційно була озвучена у залі судових засідань, оголошення не опублікували через відсутність грошей в бюджеті для оплати відповідних послуг. 

Illustration

ОСОБЛИВОСТІ СУДОВИХ СЛУХАНЬ

Як зазначив суддя Ленінського районного суду міста Дніпро Максим Таус, особливістю переважної більшості судових процесів за статтею «Державна зрада» є те, що вони здійснюються без участі обвинуваченого, адже останній залишається на тимчасово окупованій території і здійснює свою діяльність у співпраці з окупаційною владою країни агресора.
«На такий випадок КПК України передбачає процедуру спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження, яке в народі спрощено називають «заочне кримінальне судочинство», а у професійній юридичній термінології, відповідно, використовується термін «in absentia».
Також суддя Таус зазначив, що наразі кримінальні провадження щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської та Херсонської областей розглядаються переважно судами Дніпропетровщини. При цьому значна частина таких проваджень стосується саме державної зради, оскільки прояви такого кримінально-караного діяння притаманні особам, які залишилися на тимчасово окупованих територіях і погодилися співпрацювати з окупаційними військами або допомагати їм.  

Illustration

ВИРОКИ

«Державна зрада» як злочин проти основ національної безпеки України передбачає три прояви умисного діяння: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, а також надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Державна зрада, згідно статті 111 Кримінального кодексу України, карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п`ятнадцяти років. А в умовах воєнного стану за ті самі діяння можна отримати й довічне ув’язнення. Проаналізувавши Судовий реєстр на предмет наявності рішень щодо державних зрадників, засуджених служителями Феміди на Дніпропетровщині, можна знайти там перші вироки. Серед них:
● Вирок Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від червня 2022 року стосовно мешканки Луганської області. Громадянка пішки пересувалася містом Сіверодонецьк та збирала інформацію про розташування військової техніки ЗСУ. Між прокурором та обвинуваченою, за участю захисника було укладено угоду про визнання винуватості. Обвинувачена визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, тобто, у вчиненні державної зради. В судовому засіданні вона зобов`язалася сприяти правоохоронним органам та служителям Феміди при здійсненні процесуальних дій у кримінальному провадженні щодо інших співучасників правопорушення - групи осіб які беруть участь у діяльності НЗФ «ЛНР» окупаційної адміністрації рф. У підсумку обвинувачена отримала 6 років позбавлення волі.
● Вирок Красногвардійського районного суду м. Дніпро від листопада 2022 року стосовно мешканця Донецька, котрий з 2014року добровільно підписав контракт на проходження військової служби та до квітня 2022 року включно «з метою заподіяння шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України» здійснював свої безпосередні обов`язки у військових формуваннях «НМ «ДНР» на посадах стрілка, кулеметника, оператора-навідника танку«Т-72Б1» у Маріуполі. 
Між прокурором і обвинуваченим в присутності захисника було укладено угоду про визнання винуватості. Обвинувачений у судовому засіданні пояснив, що права, надані йому законом у зв`язку з укладенням угоди про визнання винуватості, розуміє. З наслідками укладання та затвердження угоди про визнання винуватості обізнаний. Характер обвинувачення та його суть зрозумілі. Обраний вид покарання, який застосовується до нього у разі затвердження угоди, із ним узгоджено. Виконати взяті на себе відповідно угоди про визнання винуватості зобов`язання він в змозі. Свою вину у вчиненні інкримінованих правопорушень, а саме дій, які виразились в державній зраді, фігурант визнав. Громадянина України обвинувачено у вчиненні державної зради. Він отримав покарання у вигляді дванадцяти років позбавлення волі.  
● Вирок Петропавлівського міськрайонного суду Дніпропетровської області від червня 2022 року стосовно мешканця міста Новодружеськ на Луганщині. Цей чоловік у квітні 2022 року зібрав інформацію про розташування підрозділів та по телефону передав її особі, яка діє на території Луганської області за завданням невстановлених осіб збройних сил рф. Прокурор відділу Луганської обласної прокуратури та обвинувачений уклали угоду про визнання винуватості. За рішенням суду обвинувачений отримав покарання у вигляді позбавлення волі на строк вісім років без конфіскації майна.
● Вирок Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від червня 2022 року стосовно уродженця Луганщини, який у лютому 2022 року вступив у злочинну змову з окупантами і погодився збиратиінформацію «з метою передачі представнику іноземної держави відомостей щодо місць дислокації, чисельності та маршрутів пересування, підрозділів та військової техніки Збройних Сил України, задіяних у збройному супротиві військовослужбовцям ЗС рф на території м. Сєвєродонецьк Луганської області». Засуджений за статтею "Державна зрада" позначками наніс на карту мобільного додатку «Карти» місцезнаходження виявленої техніки та військовослужбовців ЗСУ, зробив скріншоти та передав цю інформацію окупантам через Telegram. «Відповідно до відповіді зі штабу Операції об`єднаних сил, передача такої інформації представникам спецслужб, збройних формувань рф та окупаційної адміністрації, у тому числі представникам так званої «Народної міліції ЛНР», могла нанести шкоду державній безпеці України, підірвати стан боєготовності підрозділів ЗС України чи нести загрозу життю та здоров`ю їх військовослужбовцям» - зазначено в тексті вироку. Обвинувачений провину у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, визнав повністю та підтвердив обставини, які лягли в основу обвинувачення. В скоєному чоловік розкаявся. Він отримав 13 років позбавлення волі без конфіскації майна. 

ОФІЦІЙНО

Якщо звернутися до офіційної статистики ДСА України, можна прослідкувати, що від початку повномасштабного вторгнення рф на територію нашої країни кількість кримінальних справ за ст. 111 КК України виросло майже удвічі. Так, у 2022 році у проваджені загальних місцевих судів (судів першої інстанції) по всій України перебувало 1028 кримінальних проваджень за ст. 111 КК (державна зрада) відносно 1036 осіб. При цьому 658 проваджень надійшло протягом 2022 року, відповідно 370 проваджень надійшло у провадження судів до початку війни.
Разом з цим, протягом 2022 року було постановлено лише 200 вироків по цим кримінальним провадженням,по 54 кримінальні провадження були закриті з різних процесуальних підстав.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with