Illustration

9 Jun 2023

Працювала, щоб отримувати пайки для односельців: у Дніпрі за колабораційну діяльність засудили мешканку Лиманщини

  • Illustration

    Ольга Журавель

Вироком Індустріального районного суду міста Дніпро жінка отримала 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це — в репортажі Zlochyn.dp.ua.

 8 червня в залі Індустріального районного суду у місті Дніпро пройшло слухання справи громадянки А., якій інкримінують скоєння злочину за Ч. 5 ст. 111-1 ККУ (“Колабораційна діяльність: Зайняття керівних посад, організація виборів до незаконних органів”). Обвинувачена, 55-річна мешканка селища міського типу Ямпіль Лиманської територіальної громади, перебувала під вартою протягом 60 діб. Перед початком суду жінка розплакалася.
В залі засідання окрім судді був присутній прокурор, захисник (по відеозв’язку). Суддя оголосив про продовження розгляду справи обвинуваченої у колабораційній діяльності А. Прокурор зачитав обвинувальний акт і, наголошуючи на тому, що А. визнала провину в повному обсязі, а також активно сприяла перебігу досудового розслідування, запропонував розглянути справу у спрощеному порядку.
На стадії допиту обвинувачена А. розповіла про обставини скоєння злочину:

“17 квітня 2022 року до нас зайшли окупанти До кінця квітня ми переховувалися в підвалах, бо нас дуже обстрілювали. По наших вулицях старі люди ходили і їли траву, бо їісти було нічого. Я поїхала в міськраду Лиману і попросила видати пайки на своє село. Я була вимушена піти працювати, щоб отримувати ці пайки і роздавати односельцям”- схвильовано розповіла А.
За словами обвинуваченої, до повномасштабного вторгнення вона працювала директоркою автошколи. За окупаційної влади вона очолила відділ опіки та піклування Управління соцзахисту міста Лиман. Але по факту, наполягає А., її робота полягала у прибиранні кабінетів. Роботу А. курувала начальниця Управління соцзахисту С. Вона ж, як засвідчила обвинувачена в залі суду, надавала їй всі робочі розпорядження.
Через чотири дні після того, як А. написала заяву на ім'я лиманського гауляйтера, якого також наразі судять in absentia в Індустріальному суді, вона, за її словами, отримала 300 пакетів з харчами та роздала односельцям.
“Заробітну платню мені пообіцяли в розмірі 19 тисяч російських рублів. Але я не отримала коштів за свою роботу, оскільки пропрацювала в управлінні неповний місяць — з 18 серпня по 9 вересня. 10 вересня нам сказали виїхати до Єнакієво. Я відмовилась, і заступник мера сказав, що мене звільнено. Ми всі були прийняті тимчасово і не мали права підписувати документи.” - розповіла А. в залі суду.
Під час дебатів прокурор зазначив, що злочин було скоєно в умовах воєнного стану, що є обставиною, яка обтяжує покарання.

“Прошу визнати А. винною у скоєнні злочину за Ч. 5 ст. 111-1 ККУ та призначити їй покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна”, - заявив обвинувач.
Захисник А. під час дебатів наполягав, що обвинувачена визнала провину в повному обсязі, а її покази допомогли слідству викрити ряд осіб, підозрюваних у колабораційній діяльності у м. Лиман.“Окупаційна влада поставила А. умови: або ти працюєш, або ми не допоможем” - зазначив захисник. Він, зі свого боку, попросив застосувати щодо обвинуваченої статтю 75 ККУ - “Звільнення від відбування покарання з випробуванням”.
Суддя надав обвинуваченій останнє слово. У своїй заключній промові А. попросила не карати її так суворо.Через час після видалення до нарадчої кімнати суддя оголосив вирок. А визнали винною у вчиненні кримінального правопорушення за Ч. 5 ст 111-1 ККУ та призначили їй покарання строком на 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років без конфіскації майна. Строк відбування покарання А. зарахували з 1 квітня 2023 року.
Суддя нагадав засудженій про її право подати клопотання про помилування та зазначив, що вирок суду може бути оскаржений до Судової палати з кримінальних справ Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту проголошення.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with