05 Dec 2023

У ЖОВТНІ НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ВИНЕСЛИ ДЕВʼЯТЬ ВИРОКІВ ЗА КОЛАБОРАЦІОНІЗМ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Zlochyn.dp.ua продовжує рубрику щомісячного моніторингу вироків, які суди Дніпра та області виносять обвинуваченим у колабораційній діяльності. У Єдиному реєстрі представлено 9 відповідних рішень за жовтень. У 4 випадках засуджені отримали покарання з позбавленням волі, 2 з яких – in absentia. Для порівняння, у вересні судді Дніпра та області винесли 11 вироків, проте реальне покарання отримали лише обвинувачені в рамках заочних проваджень.

ПЕРЕЙМЕНОВУВАВ ВУЛИЦІ

11 жовтня Павлоградський міськрайонний суд засудив мешканця міста Сватове на Луганщині, директора КП «Сватове-благоустрій» Ігоря Б., до 7 років позбавлення волі за Ч. 5 ст. 111-1 ККУ ("Колабораційна діяльність"). Обвинуваченого також на 12 років позбавили права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій з конфіскацією майна. Строк обвинувачений Б. отримав за те, що в період окупації міста Сватове добровільно обійняв посаду в окупаційній адміністрації - так званому «Муніципальному унітарному підприємстві «Благоустрій Сватівського району». На цій посаді Ігор Б. був причетний до перейменування міських вулиць за зразком колишнього СРСР, а саме, до розвішування табличок з радянськими назвами. Також, за версією слідства, обвинувачений допомагав окупантам організовувати в районі прокремлівські агітаційні заходи та «знімати постановочні телесюжети на підтримку збройної агресії рф». За свідченням жителів сусіднього села Преображенне, Б. мав власний магазин, у якому з перших днів окупації вимагав від покупців розраховуватись російським рублем. Свою вину у скоєному злочині Б. визнав частково. У судовому засіданні він заявив, що таблички нових назв вулиць, які йому вручили, він так і не встановив. Також Б. зазначив, що звітів про виконані роботи з благоустрою адміністрації т.зв «лнр» КП, яке він очолював, не надавало.

КОМУНАЛЬНИК

2 жовтня суд Новомосковська засудив за добровільне зайняття посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади на тимчасово окупованій території 9;. 5 статті ККУ “Колабораційна діяльність”) громадянина України, мешканця одного з сіл Балаклійського району Харківської області. Чоловік, який раніше працював покрівельником на одному з місцевих підприємств, за версією слідства, під час окупації Балаклії добровільно обійняв посаду завідуючого сектором ЖКГ.  У судовому засіданні чоловік повністю визнав свою провину. У скоєному він щиро розкаявся, дослівно: «бо змушений був йти працювати, щоб утримувати матір з хворобою та малолітню дитину». Обвинувачений також зазначив: все, він що робив на посаді - давав вказівки робітникам та працював разом з ними, а саме: обкошував парки, прибирав сміття, лагодив водоканали. Суд виніс вирок про позбавлення обвинуваченого волі на 5 років, а також заборонив йому протягом 10 років обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, без конфіскації майна.

ЛИМАНСЬКИЙ ПОЖЕЖНИК

5 жовтня 2023 року Індустріальний районний суд Дніпра розглянув справу обвинуваченого за ч. 5 статті ККУ "Колабораційна діяльність" ("Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади") мешканця міста Лиман, який під час окупації міста займав керівну посаду командира місцевого відділу пожежно-рятувальної частини 81, підпорядкованого Міністерству цивільної оборони т.зв. «днр». За матеріалами обвинувального акту, на даній посаді пожежник керував підвозом води та власне гасінням пожеж, а також формував списки пожежників для добового чергування по району його відповідальності (с. Рубці, с. Яцківка, та с. Середній Хутір). Під час досудового розслідування та суду лиманський пожежник щиро розкаявся у скоєному злочині та зобов`язався сприяти його розкриттю. Також він передав грошову заставу, 107 360 грн., які в серпні 2023 року вносив на підставі ухвали суду апеляційної інстанції, в дохід держави шляхом передачі на потреби ЗСУ як благодійний внесок. Судом було встановлено ряд пом'якшуючих обставин: син обвинуваченого проходить військову службу в лавах ЗСУ; пожежник утримує дружину з інвалідністю; до та в період окупації обвинувачений допомагав ЗСУ, у тому числі передавав інформацію про місцезнаходження та розташування незаконних збройних формувань рф. Суд визнав лиманця винуватим у вчиненні кримінального правопорушення ,передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України та призначив йому узгоджене покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років з позбавленням права 12 років обіймати посади в органах державної влади й місцевого самоврядування без конфіскації майна. На підставі ст. 75 ККУ пожежника звільнили від відбування основного покарання з іспитовим строком на два роки.

ВУЛИЧНА І КВАРТАЛЬНИЙ

Індустріальний районний суд міста Дніпра у жовтні виніс вироки відносно двох обвинувачених у колабораційній діяльності мешканців Донеччини. Обидва фігуранти працювали в системі самоорганізації населення на посадах, створених за ініціативою громади, що не є оплачуваними і орієнтовані на вирішення господарських та комунальних питань («вулична» та «квартальний»). 17 жовтня 2023 року служителі Феміди винесли вирок щодо мешканки смт Ярова, що на Донеччині. За матеріалами слідства, у червні 2022 року жінка добровільно зайняла посаду вуличної Яровської селищної ради Краснолиманського району адміністрації м. Єнакієво т.зв. «днр». На ввірених їй Святогірському провулку та вулиці Артема жінка за вказівками адміністрації сповіщала місцеве населення про збори, які проводили окупанти, а також складала списки місцевих мешканців і збирала заяви на отримання вугілля. Обвинувачену за ч. 2 ст. 111-1 КК України «Добровільне зайняття громадянином України посади, не пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території» суд позбавив права протягом 12 років обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування без конфіскації майна. 17 жовтня суддя виніс вирок з аналогічним покаранням обвинуваченому за ч. 2 статті КК України "Колабораційна діяльність" (Добровільне зайняття громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади") односельчанину вуличної. У червні 2022 року чоловік добровільно надав згоду окупаційній владі зайняти посаду квартального Яровської селищної ради Краснолиманського району адміністрації м. Єнакієво т. зв. «днр». Квартальним чоловік залишався до кінця окупації.деокупації. На ввірених йому вулицях - Сосновій, Кузнечній та Партизанській – квартальний сповіщав місцеве населення про збори, які проводила окупаційна влада та складав списки місцевих мешканці. Обидві справи розглядалася судом у порядку спрощеного провадження, без участі обвинувачених, бо і вулична, і квартальний визнали свою вину.

ВИРОКИ IN ABSENTIA

У жовтні суди Дніпра винесли вироки по двом справам колаборантів-правоохоронців. Обвинувачені на даний момент поки не затримані, втім, це не завадило проведенню досудового розслідування та судового розгляду. Першу справу розглядав 2 жовтня Індустріальний районний суд Дніпра. Пʼятьох обвинувачених, поліцейських, які, за даними слідства, незаконно ув’язнювали цивільних в Лимані, служителі Феміди визнали винними у злочинах проти національної безпеки (ч.7ст. 111-1,ч.3ст.28, ч.1ст.111-2 ККУ, а також ч.1ст.438 КК України КК України щодо організатора злочинної групи П. Кашака). Кожен з обвинувачених - Павло Кашак, Сергій Бублик, Анатолій Танчук, Андрій Малахов, Максим Колесніков - отримали по 15 років увʼязнення із конфіскацією майна. Наразі вони перебувають у розшуку. Обвинувачений Кашак, котрий до початку повномасштабного вторгнення був звільнений з міського управління поліції Донецька, з червня 2022 року займав посаду очільника Краснолиманського відділу МВС т.зв. «днр». Завданням обвинуваченого стала охорона публічного порядку на окупованій території, виконання законів окупаційної влади та проведення «фільтрації» місцевого населення, дотримання комендантської години та вимог окупантів щодо зберігання мисливської зброї і боєприпасів, дотримання безпеки руху транспортних засобів та пішоходів згідно законодавства т.зв. «днр». За матеріалами обвинувального акту, Кашак вирішив, що виконання поліцейських функцій буде можливим тільки за умови створення під його керівництвом стійкого об`єднання. Четверо інших обвинувачених у провадженні – Бублик, Танчук, Малахов та Колесников – добровільно вступили до складу організованої Кашаком групи. Двоє з них, колишні співробітники донецької поліції, обійняли у Краснолиманському відділі МВС т.зв. «днр». посади старшого інспектора та старшого слідчого. Ще двоє обвинувачених – дільничного інспектора та інспектора дозвільної служби відповідно. На цих посадах окупаційна поліція, за даними вироку, затримувала місцевих жителів на вулицях. У відділку людей допитували та поміщали в ізолятор. Пʼятеро потерпілих від дій колаборантів розповіли суду, що їх від 1 до 3 діб утримували під замком в камерах площею 5 на 3 метра, без санвузла, вентиляції та світла і раз на день годували кашею, схожою на обʼїдки. Затриманих примусово залучали до господарських робіт на території відділку окупаційної поліції. Захисник щодо оцінки дій обвинувачених та правової кваліфікації поклався на розсуд суду. Сторона захисту не мала можливості зв`язатися з обвинуваченими і з'ясувати в них правову позицію щодо висунутого обвинувачення. Згідно з текстом втроку, на думку захисту, винуватість п'ятьох осіб у вчиненні злочину не доведена допустимими, належними та переконливими доказами, мотив дій обвинувачених не встановлено, а умисел в їх діях не доведено. 
Наступний вирок in absentia 31 жовтня виніс Жовтневий районний суд. За ч. 7 статті "Колабораційна діяльність" ("Добровільне зайняття посади у правоохоронних органах") засудили мешканця Троїцької селищної територіальної громади Сватівського району, що на Луганщині. Як сказано у тексті вироку, чоловік, керуючись особистими мотивами, добровільно обійняв посаду оперуповноваженого Троїцького РВ ВС МВС т. зв «лнр». На посаді в незаконному правоохоронному органі обвинувачений мав виявляти та розкривати злочини, а також сприяти розшуку злочинців та безвісті зниклих осіб. Обвинувачений був належним чином повідомлений про проведення судового розгляду справи. В судовому засіданні свідки зазначили, що бачили, як обвинувачений опер пересувався населеним пунктом в поліцейській формі, як здійснював патрулювання, проводив обшуки у місцевих мешканців, зокрема, у співробітників СБУ. Суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років з позбавленням права протягом 15 років обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування з конфіскацією всього майна. Строк відбування покарання обчислюватимуть з моменту фактичного затримання засудженого. 

«ЛАЙКАРІ»

Не залишилися у жовтні без вироків і ті, хто захоплювався забороненими соцмережами, висловлюючи в Інтернеті проросійські заклики. Таких українське законодавство карає згідно санкцій Ч. 1 статті 111-1. Так, 11 жовтня Новомосковський суд виніс рішення щодо місцевого мешканця, який ставив вподобайки проросійським постам в соціальній мережі «Однокласники» та робив відповідні перепости на своїй сторінці. Тим самим чоловік, як вказано в рішенні суду, «публічно заперечував здійснення збройної агресії проти України» та «публічно закликав до підтримки рішень та дій держави-агресора». В судовому засіданні обвинувачений просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, яку заздалегідь було укладено між ним та прокурором Новомосковської прокуратури. На цьому наполягав і захисник. Суд покарав обвинуваченого позбавленням права обіймати посади в державних органах влади та місцевого самоврядування протягом 10 років. 
А Центрально-Міський районний суд міста Кривого Рогу 4 жовтня засудив за цією ж статтею місцеву пенсіонерку. Жінку позбавили права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на 10 років. А все через те, що в «Однокласниках» вона неодноразово публікувала файли із зображенням озброєної особи, додаючи такі тексти «Поклон тебе, солдат России», «Слава нашим Героям спецоперации!!! Давайте поддержим проведения СВО!!! Чтобы наша область тоже была свободна от укронацистов!!!», «Вы самые лучшие!!! Мы здесь ужасаемся тому, что вытворяют хохлы. Ребята останетесь живы и освободите нашу страну, приходите с победой!» та інші. Пенсіонерка в повній мірі визнала свою провину.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with