19 Nov 2023

У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАСУДИЛИ ПОСАДОВИЦЮ З ОКУПОВАНОЇ ЛУГАНЩИНИ 

  • Illustration

    Ольга Журавель

У листопаді Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області виніс вирок у справі очільниці Пенсійного фонду в Станично-Луганському районі так званої "лнр"на окупованій рф території, яка закликала літніх людей до співпраці з окупаційною владою. Докладно про це — в репортажі журналістів Zlochyn.dp.ua.

Спеціальне досудове розслідування відносно особи, обвинуваченої у колабораціонізмі, проводили слідчі 3-го управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. У зв`язку з перебуванням обвинуваченої Г. на тимчасово окупованій території, справу розглядали в порядку спеціального судового провадження, за відсутності обвинуваченої — in absentia. 
За матеріалами обвинувального акту, у другій половині 2022 року Г. добровільно зайняла посаду «виконувача обов`язків начальника» так званого «Управління Пенсійного фонду Луганської Народної Республіки в Станично-Луганському районі». Слід зазначити, що до того, як жінка прийняла пропозицію окупантів, вона обіймала посаду головного спеціаліста відділу розгляду звернень Управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області.  
Посилаючись на обвинувальний акт, прокурор в судовому засіданні наполягав, що обвинувачена “сприяла реалізації окупаційної політики з питань пенсійного забезпечення громадян, нарахування та виплат пенсій на захопленій території”, а також “закликала місцеве населення до співпраці з владою так званої «лнр»”. 
Захисниця в судовому засіданні просила призначити обвинуваченій покарання, не пов`язане з позбавленням волі.  
Обставини справи підтверджено інформацією із російських веб-ресурсів. Також судді Юр`ївський районного суду дослідили наступні докази: рапорт про виявлення кримінального правопорушення, особову картку держслужбовця, наказ про звільнення Г. з посади спеціаліста Пенсійного фонду України за дисциплінарний проступок, а саме — за порушення присяги держслужбовця, а також покази свідків, які працювали разом з Г. у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області. Вони засвідчили в суді, що обвинувачена підтримувала окупаційну владу. 
Серед допитаних свідків - начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області. Вона повідомила суду, що наказ про переміщення усіх співробітників на підконтрольну Україні територію був виданий у перші дні вторгнення рф, однак Г. у телефонній розмові повідомила їй, що залишається і може очолити управління. 
Враховуючи те, що повістки про виклик обвинуваченої в судові засідання, а також інформація про процесуальні документи надсилались та публікувались відповідно до вимог КПК України, суд постановив, що наявні у справі документи свідчать про наміри Г. ухилитися від кримінальної відповідальності. 
Обираючи покарання для обвинуваченої, суд врахував відсутність як обтяжуючих, так і пом`якшуючих обставин. 
За публічного обвинувачення прокурорів Щастинської окружної прокуратури Луганської області, Г. було визнано винною за Ч. 5 ст. 111-1 КК України “Колабораційна діяльність: добровільне зайняття громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території”. Відповідно до санкцій цієї статті, Г. засудили до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 
Строк відбування покарання Г. рахуватимуть з моменту її фактичного затримання.

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with