Illustration

8 Feb 2023

ОДИН ДЕНЬ У ПАВЛОГРАДСЬКОМУ СУДІ: СПРАВИ КОЛАБОРАНТІВ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Щоб дізнатися, як проходить судовий розгляд справ про колабораційну діяльність на Дніпропетровщині, журналістка провела робочий день у Павлоградському міськрайонному суді. Про це в матеріалі Zlochyn.dp.ua.

 Останній день січня 2023 року. За вікнами Павлоградського міськрайонного суду морозний ранок, а в залі засідань триває розгляд судових справ щодо осіб, обвинувачених у колабораційній діяльності. На цей день,вівторок, призначено три таких слухання. Наразі, майже через рік після початку повномасштабного воєнного вторгнення рф, у судах Дніпропетровщини щодня слухають по кілька справ обвинувачених у колабораційній діяльності. Саме добігають кінця досудові розслідування, тож справи розглядаються по суті, з винесенням вироків.

ЗМІНА ПІДСУДНОСТІ

Ранок у суді розпочався рівно о 9:00 з підготовчого судового засідання. Слухається справа обвинуваченої у здійсненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 К України, мешканки селища Сватове на Луганщині.
За даними обвинувального акта, Ірина С., «перебуваючи на території м. Сватове Луганської області, маючи умисел на зайняття посади в окупаційній владі м. Сватове та реалізуючи його, вступила у злочинну змову з окупаційними військами рф та представниками так званої «ЛНР». У квітні 2022 року обвинувачена зайняла посаду заступника начальника Управління соціального захисту населення адміністрації Сватівського району так званої «ЛНР», пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади на тимчасово окупованій території.
Розгляд справи С. у судовій площині розпочався ще у вересні 2022 року. Спершу обвинувальний акт надійшов до Івано-Франківського міського суду. Досудове розслідування здійснювалось слідчим відділом Управління Служби Безпеки у м. Івано-Франківськ, а обвинувальний акт був затверджений прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури. Однак у листопаді 2022 року до Верховного Суду у порядку ст.34 КПК надійшло подання Івано-Франківського апеляційного суду, мотивоване порушенням правил підсудності, оскільки обвинувальний акт направили до суду за місцем знаходження, а не за місцем вчинення кримінального правопорушення. Того ж місяця ухвалою колегії суддів Верховного Суду провадження згідно територіальної підсудності передали до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.
Сьогодні у судовому засіданні зачитують заяву від адвокатки обвинуваченої Савчук про неможливість подальшого безоплатного надання правової допомоги регіонального центру правової допомоги Івано-Франківської області в зв’язку зі зміною територіальної підзвітності кримінального провадження. Відповідно до умов Закона України «Про безоплатну правову допомогу», дію відповідного доручення було припинено, а копію наказу направлено до суду. Разом з тим з’ясувалося, що обвинувачену С. належним чином не сповістили про призначене судове засідання (не опублікували відповідне оголошення).За таких обставин судом було поставлено питання про можливість подальшого розгляду за відсутності захисника та обвинуваченої.
У судовому засіданні прокурорка Тюря висловила думку про неможливість проведення судового розгляду і попросила повторно викликати обвинувачену на наступний судовий розгляд та залучити захисника з регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги для здійснення ним захисту обвинуваченої.Суддя погодив нову дату засідання. Вирішується питання щодо призначення обвинуваченій захисника.

Illustration

АНАЛОГІЧНІ СПРАВИ

Наступні засідання по провадженнях обвинувачених у колабораційній діяльності призначено на 11:00 та 11:30 відповідно. Дві справи у зв’язку із воєнним станом розглядаються в режимі відеоконференції. Крім того, судові провадження об’єднані одним і тим самим головуючим суддею, прокуроркою та адвокаткою.Головуючий суддя повідомив про початок проведення підготовчого засідання за обвинуваченням мешканки Луганської області Р. у вчиненні кримінальних правопорушень за частиною 2, 5, 6 ст. 111-1 ККУ. (Колабораційна діяльність, що полягає у добровільному зайнятті посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій в незаконних органах влади на тимчасово окупованій території або добровільному обранні до таких органів; у проведенні незаконних виборів, референдумів на тимчасово окупованій території або публічних закликах до їхнього проведення; у проведенні заходів політичного характеру, в інформаційній діяльності у співпраці з державою-агресором або окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, окупаційної адміністрації чи збройних формувань та на уникнення відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради, в активній участі у таких заходах.
«Минулого разу підготовче засідання було закінчено тим, що було на ім’я начальника ТУ ДСА України Дніпропетровської області направлено подання з проханням розмістити оголошення в газеті «Урядовий кур’єр» щодо дати і часу слухання кримінального провадження. На сьогодні нам невідомо, з яких саме причин не виконано подання. Відповіді поки не надійшло» - сказав суддя Тимченко.
У зв’язку з цим прокурорка Реука попросила відкласти судові засідання і направити подання повторно.Суд відкладав проведення подальшого розгляду з направленням повторного подання на ім’я начальника Територіального Управління Державної судової адміністрації Дніпропетровської області з приводу розміщення в газеті повідомлення про місцезнаходження обвинуваченої.
Об 11:30 суд продовжив проведення підготовчого засідання в режимі відеоконференції кримінального провадження за обвинуваченням жителя Луганщини Т. за ч. 5 ст 111-1 ККУ.Так само, як і у справі Р., через не розміщене у газеті повідомлення про місцезнаходження обвинуваченого, суддя переніс розгляд справи з направленням повторного подання.

Illustration

ОФІЦІЙНІ ДАНІ

За інформацією судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірини Шаповалової, станом на 22 березня 2022 року, тобто, менше, ніж через місяць після повномасштабного вторгення рф на територію України, Павлоградському суду тимчасово передали підсудність дев’яти судів, а саме: Київського, Калінінського та Куйбишевського районних судів м. Донецька; Ленінського районного суду м. Луганська; Рубіжанського та Первомайського міських судів Луганської області; Сватівського районного суду Луганської області; Краснодонського міськрайонного суду Луганської області; Ізюмського міськрайонного суду Харківської області.
«З урахуванням того, що всі території, які наразі віднесені до підсудності Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, або є окупованими, або зоною активних бойових дій, або перебували якийсь час під окупацією, розгляд кримінальних проваджень, які пов’язані з колабораційною діяльністю, державною зрадою, посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України є наразі дуже актуальним для нашого суду» - зауважує суддя Шаповалова.
За словами Ірини Шаповалової, найбільша кількість справ, які стосуються колабораційної діяльності, державної зради та ін. надходять з районів, які наразі є деокупованими. Однак, для прикладу, з 24.02.2022 року павлоградською поліцією та окружною прокуратурою було зареєстровано 22 кримінальних провадження за ч. 1 ст. 111-1 КК України за фактами колабораційної діяльності громадян України на території Павлоградського району, з них по 18 справах направлено обвинувальні акти до суду.
Офіційні дані судової статистики свідчать про наступне:
З 24.02.2022 року Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області розглянуто 2 обвинувальні акти за ст.111 КК України (державна зрада), ще 9 перебувають на розгляді. А за обвинуваченням за ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність) Павлоградський суд розглянув вже 8 обвинувальних актів, при цьому у провадженні суду перебувають ще 30.Один з вироків було постановлено щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст.110 КК України), а ще один - щодо вчинення злочину «пособництво державі-агресору» (ст.111-2 КК України).
«Чимала кількість кримінальних проваджень ще перебуває на стадії досудового розслідування. Так, слідчими суддями Павлоградського міськрайонного суду з моменту повномасштабного вторгнення рф розглянуто 122 клопотання за цими категоріями, які подаються органом досудового розслідування щодо надання дозволу на проведення різних процесуальних дій або вирішення питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Проте, наприклад, лише цього тижня 6 справ цих категорій призначено до розгляду (це ті, які розглядаються вже після надходження обвинувального акту)», - розповідає суддя-спікерка.

Illustration

ВИРОКИ

Ілюструють вищезазначене рішення Павлоградського міськрайонного суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень. А саме:
●  Вирок від жовтня 2022 року щодо пенсіонерки з м. Павлоград, яка в мережі «Однокласники» створювала дописи на кшталт: «Владимир Владимирович. Держись, родной, мы с тобой. Я за путина». Судом було затверджено угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченою та прокурором Павлоградської окружної прокуратури. Особу визнали винною у вчиненні правопорушення за статтею «колабораційна діяльність». Їй призначили узгоджене сторонами покарання – позбавлення права обіймати певні посади, пов’язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування строком на 10 років.
● Ще один вирок у реєстрі від жовтня-місяця – також щодо дописів в «Однокласниках», що публічно закликають до підтримки держави-агресора. Наприклад: «я за борьбу с нацизмом в Украине». Уродженець Нікополя також розмістив у соцмережах зображення карти України з написом, що публічно закликає до невизнання поширення державного суверенітету України на її тимчасово окуповані території («Карта Украины образца 2023 года от немецких товарищей»). Особу визнали винною у правопорушенні, передбаченому ч. 1 ст. 111-1 КК України та призначили покарання у вигляді позбавлення права займати державні посади протягом 12 років.
• Вирок від грудня 2022 року щодо громадянки України, уродженки Пермської області рф, яка в період з квітня по червень 2022 року розмістила в мережі «Однокласники» дописи із закликами до підтримки рішень та дій держави-агресора на кшталт «Мелитополь. Россия навсегда». Суд ухвалив угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченою та призначив їй покарання у вигляді позбавлення права обіймати будь-які посади в юридичних особах приватного права на строк 10 років.
• Аналогічне покарання того ж місяця отримав інший громадянин України, уродженець Нижнього Тагілу, кочегар одного з павлоградських підприємств. Чоловік також створював дописи в соцмережі «Однокласники» про «вічний вогонь у звільненому Мелітополі».
•У грудні минулого року Павлоградським судом було засуджено пенсіонера, мешканця Луганщини, який вивісив прапор рф на території свого домоволодіння на тимчасово окупованій території у Сватівському районі. Літній чоловік вів розмови на вулицях села Невське щодо необхідності приходу російських військових на його територію. Обвинувальний акт було розглянуто у спрощеному провадженні, без виклику учасників. Покарання за колабораційну діяльність – позбавлення права обіймати посади, пов’язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування строком на 12 років.
Всі подані вироки на сьогоднішній день набрали законної сили.

Illustration

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with