29 Jan 2024

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ЗА КОЛАБОРАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАСУДИЛИ ВЕТЕРИНАРКУ

  • Illustration

    Ольга Журавель

У січні 2024 року мешканка Луганщини, лікарка ветеринарної медицини, отримала реальний строк за колабораціонізм. Детально про справу і вирок – в матеріалі Zlochyn.dp.ua.

За версією обвинувачення, Т., жителька Станиці Луганської, ексзавідувач місцевої дільниці ветеринарної медицини ‒ лікарка ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області - у травні 2022 року добровільно обійняла керівну посаду в незаконно створеному органі. Жінка стала «заступницею керівника ‒ лікаря ветеринарної медицини державної установи «лнр» «Станції по боротьбі з хворобами тварин Станично-Луганського району».  
Т. обвинувачували за ч. 5 ст. 111-1 КК України (тобто, добровільне зайняття громадянином України посади, пов`язаної з виконанням адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади на окупованій території). Справу розглядав Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області за відсутності обвинуваченої (in absentia). Обвинуваченій забезпечили захист в особі захисника з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Дніпропетровській області. Повістки про виклик обвинуваченої в засідання публікувалися на сайті суду та в газеті «Урядовий кур`єр». 
За даними слідства, Т. організовувала процес видачі ветеринарних документів за зразками псевдореспубліки та схиляла місцевих мешканців до співпраці з ворогом. 
У судовому засіданні в режимі відеоконференції були допитані двоє свідків, котрі раніше працювали з Т. у Держпродспоживслужбі. Свідки впізнали колишню колегу за фотознімком на сайті «Луганський інформаційний центр», де Т. стояла поряд з адмінбудівлею, на якій розмістили прапор т. зв. «лнр». Перша свідкиня зазначила, що знає Т. особисто. Вона розповіла, що чула від колеги, як Т. залишилася в окупації та розпочала там здійснювати співпрацю з державою агресором і структурами рф, виконуючи при цьому певні адміністративно-господарчі та організаційно-розпорядчі функції. Друга свідкиня зазначила, що, як їй стало відомо від колег, обвинувачена зайняла вказану посаду добровільно, без жодного примусу, виключно з суб'єктивно-політичних міркувань. Вона не бажала виїхати на підконтрольну Україні територію. Допитані свідки пояснили, що неприязливих відносин з обвинуваченою не мають, підстави її оговорювати в них відсутні. 
Вивчаючи документи, суд взяв до уваги рапорт старшого уповноваженого СБУ про отримання інформації щодо колабораційних дій з боку Т. протокол огляду інтернет-ресурсів, протокол про пред'явлення для впізнання, речовий доказ - диск CD-R з даними Інтернет-ресурсів. Суд визнав докази належними, допустимими і достовірними та такими, що узгоджуються між собою.
Державний адвокат наполягав, що вина Т. у кримінальному провадженні не доведена. Він просив суд виправдати Т. з огляду на те, що сторона обвинувачення, на його думку, не довела, що Т. діяла з власної волі і до неї не застосовувалося насильство, моральне або фізичне, а також не довела, що Т. залишилася на окупованій території з власної волі. Захисник також припустив, що фото, за яким впізнали обвинувачену, могло бути змонтованим. «Захист не розуміє,як обвинувачена могла виїхати з окупованої території,і як їй взагалі можна було б жити на окупованій території, годувати свою родину, дітей і просто існувати, коли б вона там не працювала» - сказав захисник у судовому засіданні.
Суд врахував те, що обвинувачена, маючи достатній рівень освіти, спеціальних знань і життєвого досвіду, не могла не розуміти незаконності вчинених нею дій. Між тим, заходів, спрямованих на виїзд з тимчасово окупованої території України, обвинувачена не вживала. Обставини, які пом`якшують покарання Т., відсутні. Обставини, які обтяжують покарання - вчинення кримінального правопорушення з використанням умов воєнного стану. 
Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області визнав Т. винною у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). ЇЇ заочно засудили до 10 років позбавлення волі з з конфіскацією майна. Додатково Т. на 12 років заборонили обіймати посади в органах державної влади, державного управління, Покарання засуджена відбуватиме з моменту затримання. Наразі її оголошено у розшук.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with