31 May 2024

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ВИНЕСЛИ ВИРОК ОДНОМУ З ВИКОНАВЦІВ ЗБИТТЯ МАЛАЗІЙСЬКОГО БОЇНГА

  • Illustration

    Ольга Журавель

Павлоградський суд виніс вирок громадянину рф Сергію Дубінському, обвинуваченому за статтями Кримінального кодексу України “Ведення агресивної війни” та “Участь у терористичній організації”. Покарання, яке за сукупністю злочинів отримав засуджений - 14 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна. Докладно про справу та вирок — у матеріалі Zlochyn.dp.ua.

ГОЛОВУЮЧИЙ СУДДЯ ПРО СПРАВУ ДУБІНСЬКОГО

Павлоградський суд виніс рішення по справі Дубінського 13 травня 2024 року. У судовому засіданні були присутні троє суддів, прокурор та захисник обвинуваченого. Після засідання коментар про справу та рішення суду журналістам Zlochyn.dp.ua надав голова Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області та голова суддівської колегії Мар'ян Мицак.
- За що покарали Дубінського?
- За тероризм та ведення агресивних воєнних дій проти України (Ч. 1 ст. 258-3 - “Участь у терористичній організації” (т. зв. “днр”) та Ч. 2 ст. 437 ККУ (“Ведення агресивної війни”)). Сергій Дубінський - уродженець Донецької області, який зробив військову кар'єру у збройних силах рф. Він був полковником ГРУ ЗС рф. Під час терористичної діяльності фігурант використовував різні позивні: “Хмурий”, “Сергій Миколайович”, “Петровський” та ряд інших. Не пізніше липня 2014 року він прибув на тимчасово окуповані території за завданням своїх кураторів з рф та став заступником міністра оборони Гіркіна (Стрелкова). Відповідні функції обвинувачений виконував до серпня 2014 року. У серпні 2014 року під кураторством представників рф він очолив розвідуправління т. зв “днр”, яким керував до січня 2015 року. Під керівництвом Дубінського, якому було присвоєне спеціальне військове звання “генерал-майор запасу ЗС рф”, силовий блок т. зв. “днр” здійснював бойові дії в Донецькому аеропорту, у Степанівці, Маринівці, Мар’їнці, Авдіївці, Іловайську ті інших населених пунктах Донеччини. Під керуванням Сергія Дубінського було нанесено значну шкоду державі Україна у вигляді людських втрат - як військовослужбовців, так і мирних громадян, а також відбулися втрати населених пунктів та тимчасова окупація наших територій.
- Чому справа Дубінського розглядалася в Павлограді?
- Місце діяльності розвідуправління т. зв “днр” перебувало в районі міста Донецьк, підсудність якого передано Павлоградському суду Дніпропетровської області. Справа Дубінського надійшла до нашого суду в 2019 році.
- Які належні докази використовувались в процесі судового розгляду?
- Основною масою доказів, які ми дослідили, були перехоплення, що здійснювалися в результаті негласних слідчо-розшукових дій. На той час терористична організація “днр” користовувалася мобільними операторами Vodafone та Київстар. За допомогою цих перехоплень, - оскільки в деяких розмовах проскакувала особиста інформація щодо фігуранта, де він живе, працює і служить, - і вдалося ідентифікувати дану особу. Також суд врахував обставини, встановлені вироком Гаазького суду щодо збиття літака. Вирок був оголошений у 2022 році. Дубінський разом з іншими громадянами рф був визнаний винуватим у збитті цього літака. Судом було встановлено, що фактично рф була стороною міжнародного збройного конфлікту і Дубінський діяв на виконання агресивної війни.

Illustration

Мар`ян Мицак, голова Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської областіФото: zlochyn.dp.ua

“МАЛАЗІЙСЬКИЙ БОЇНГ“

Літак Boeing 777 компанії "Малазійські авіалінії", що виконував регулярний рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія), був збитий 17 липня 2014 року на Донеччині, неподалік Торезу. Тоді загинули всі пасажири (283) та екіпаж (15) — всього 298 людей. Міжнародне розслідування встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського зенітного ракетного комплексу "Бук". 
17 листопада 2022 року суд у Гаазі засудив виконавців збиття Боїнга рейсу MH17. Сергія Дубінського, Ігоря Гіркіна та Леоніда Харченка суд визнав винними у збитті Боїнга рейсу MH17 на Донбасі та вбивстві 298 людей. Засуджені отримали покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Четвертого підозрюваного, росіянина Олега Пулатова, виправдали. 

СПРАВА ПРО ТЕРОРИЗМ

Судовий розгляд справи Дубінського колегією суддів Павлоградського міськрайонного суду відбувався за відсутності обвинуваченого, in absentia. Оскільки з січня 2015 року фсб рф заборонила Дубінському вʼїзд на тимчасово окуповану територію України, запит про надання правової допомоги щодо організації вручення судової повістки про виклик в судове засідання обвинуваченого направили до компетентного суду рф. Однак від МЗС рф надійшла відмова через ознаки набито «політично мотивованого переслідування», - сказано у матеріалах судової справи. Такі дії обвинуваченого суд розцінив як “свідоме ухилення від правосуддя” - зазначено у тексті рішення. При цьому обвинувачений був належним чином повідомлений про судовий розгляд шляхом публікації повістки в «Урядовому кур`єрі» та розміщення повістки на сайті Павлоградського суду. Про дати судових засідань та виклики обвинуваченого також повідомлявся його захисник.
Дослідження доказів у кримінальному провадженні закінчили в травні 2023 року. Після чого суд, за відсутності заперечень сторін провадження, надав час прокурору та захиснику підготуватись до дебатів. Цікаво, що захисник не з'явився у засідання п'ять разів, а на шостий заявив, що йому потрібний час для підготовки до дебатів. Судом було відхилено клопотання захисника, поведінку якого розцінили як намагання затягнути розгляд справи, - сказано в тексті вироку.
Протягом судового розгляду були допитані двоє свідків. Свідок Т. повідомив, що у вісімдесяті роки проходив з обвинуваченим службу в Афганістані. У 2014 році, коли знайомий Т. з батальйону української національної гвардії потрапив у полон, Т. їздив у Донецьк і спілкувався з Дубінським щодо обміну. Обвинувачений пропонував Т. переходити на його бік, бо в нього мало людей із бойовим досвідом. Як сказано в тексті вироку, Т. питав у Дубінського, навіщо вони збили літак, на що обвинувачений відповів, що це був наказ із Москви.
Другий допитаний судом свідок — Б., український полковник військової розвідки, засуджений за державну зраду. У квітні 2023 року служителі Феміди допитали його по відеозвʼязку з Київського СІЗО. Б. розповів, що в час перебування у полоні в Донецьку в 2014 році Дубінський намагався завербувати його на сторону т. зв. “днр”.
Павлоградський суд дослідив надані стороною обвинувачення документи: витяг з ЄРДР, пред`явлення особи для впізнання за фотознімками, численні журналістські публікації про Дубінського як заступника воєначальника т. зв. “днр”. 
Також судом досліджено вирок Гаазьського суду від 17 листопада 2022 року, яким Дубінського визнано винним в тому, що він 17 липня 2014 року разом з іншими особами, умисно та протиправно спричинив катастрофу літака МН17, запустивши ракету « Бук » за допомогою ЗРК «Бук», в результаті чого 298 осіб було вбито.
Павлоградським судом досліджувалися і перехоплені телефонні розмови Дубінського, які вже використовувались у розслідуванні збиття малайзійського «БоЇнга». Перехоплення здебільшого стосуються організації бойових дій т. зв. “днр” проти ЗСУ у Красногорівці, Сніжному та Григорівці, Маринівці, Донецькому аеропорту і Степанівці та спілкування з московськими кураторами. У перехоплених розмовах обвинувачений називає себе командиром розвідки т. зв. “днр” і заступником міністра оборони та чітко пов`язує збиття літака із ЗРК “БУК”, який вони отримали зранку, що теж згадується у перехоплених розмовах. Зокрема, Дубінський доповідає щодо вивезення ЗРК після збиття Боїнга, до рф, а також повідомляє про знайдені його людьми дві чорні скриньки від літака, який виконував рейс МН-17.
Ухвалюючи вирок, суд констатував, що обвинувачений Дубінський своїми діями реалізовував завдання російської федерації в умовах міжнародного збройного конфлікту, одночасно займаючи керівну посаду в організації, що відповідає ознакам терористичної. Обтяжуючими покарання обставинами служителі феміди визнали вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою. Помякшуючі покарання обставини відсутні. Суд пояснив, що громадянин рф Дубінський не може мати імунітету комбатанта. Адже на період обвинувачення рф заперечувала будь-який контроль над т. зв. “днр”, тому учасників терористичної організації не можна розглядати як частину збройних сил рф.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with