Фото: СБУ

17 Dec 2023

МАРІУПОЛЬСЬКУ МЕДИКИНЮ ЗАСУДИЛИ ДО ДОВІЧНОГО УВ'ЯЗНЕННЯ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Довічно за ґратами. Таке рішення виніс Жовтневий районний суд міста Дніпра за обвинуваченням у державній зраді 57-річній мешканці Маріуполя Валентині Чеховій. Як це було — знають журналісти Zlochyn.dp.ua, що відвідали судове засідання.

ДО СУДУ НЕ З'ЯВИЛАСЯ

Досудове розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 111 КК України (зрада, вчинена громадянином України в умовах воєнного стану ) здійснювалося у спеціальному провадженні (in absentia) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за оперативного супроводу 5 управління Департамента військової контррозвідки СБ. 
У квітні 2023 року обвинувальний акт було скеровано до Жовтневого районного суду. Справа розглядалася в рамках спеціального судового провадження (in absentia). Слідство й суд намагалися дотриматися всіх передбачених законом заходів щодо дотримання прав Чехової як підозрюваної та обвинуваченої. Обвинувачена була належним чином повідомлена про час та місце судового розгляду - її викликали до суду через публікацію у газеті “Урядовий кур'єр”, через сайт Жовтневого районного суду міста Дніпра та сайт Офісу Генпрокурора. Про причини неявки обвинувачена Чехова суд не повідомила. Згідно тексту рішення, обвинувачена Чехова все ще перебуває на окупованих територіях і на момент винесення вироку (11.12.2023 року) обіймала посаду голови відділення офтальмології в обласній лікарні. 

ВИДАЛА ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ВІЙСЬКОВИМ РФ

На момент окупації міста Маріуполь лікарка першої категорії Валентина Чехова працювала в обласній лікарні інтенсивного лікування на посаді виконуючої обов'язки лікаря-офтальмолога відділення мікрохірургії ока.  
У березні 2022 року війська рф захопили будівлі комунального некомерційного підприємства «Обласна лікарня інтенсивного лікування міста Маріуполя». На той час в медзакладі проходили лікування 7 військовослужбовців ЗСУ. Працівники лікарні намагалися сховати бійців, переодягнувши їх у цивільне. Обвинувачена, якій, згідно тексту обвинувального акту, було достеменно відомо про це, в період з 12 по 15 березня 2022 року добровільно та свідомо передала відомості про тяжкопоранених українських солдатів військовим рф, які здійснювали обхід медзакладу. Як зазначено у рішенні Жовтневого суду, через дії обвинуваченої окупанти взяли захисників у полон, де військовослужбовці ЗСУ зазнали фізичних та моральних знущань. 
З матеріалів обвинувального акту відомо, що на момент російського вторгнення у лікарні було 23 відділення. А це 600 пацієнтів та 1000 співробітників. Сам заклад та деякі його лікарі змогли виїхати з окупованого міста та переїхали до Києва. Свідками у судовому процесі стали пацієнти та працівники лікарні. Ці особи засвідчили, що саме обвинувачена Чехова видала українських бійців росіянам. 
Зокрема, допитаний у судовому засіданні в режимі відеоконференції лікар, який разом із маріупольською лікарнею переїхав до Києва, повідомив, що перед тим, як військові рф зайшли до лікарні, він знищив медичну документацію бійців ЗСУ та власноруч допомагав перевдягати їх у цивільний одяг. 

“Ці заходи я узгодив з обвинуваченою, бо вона була неформальним керівником відділення. Після цього минуло кілька днів. Від колег я дізнався про те, як обвинувачена ходила по палатах і на кожного нашого бійця показувала пальцем, і їх одразу військові рф витягали з ліжок і на очах колег забирали”, - сказав свідок. 
Наступний допитаний судом свідок - медикиня - свідчила, що обвинувачена Чехова викрила бійців ЗСУ та здала їх окупаційним військам. На питання колективу лікарні, як вона могла таке вчинити, за словами свідка, Чехова відповіла: “а чого вони за нашими спинами ховаються, вони наших донецьких вбивають”.
Третій свідок, допитаний Жовтневим районним судом Дніпра в режимі відеозв'язку - медикиня з Маріупольської обласної лікарні інтенсивного лікування, зазначила, що, зі слів лікарів, Чехова добровільно викликала російських військових та показала їм пальцем на всіх перевдягнутих військових ЗСУ. 
Свідок, яка працювала в КНП “ОЛІЛ м. Маріуполя” в тому ж відділені, що й обвинувачена, зазначила, що окрім чоловіків-військових Чехова вказала і на поранену фельдшерку, яку окупанти відразу забрали.

У судовому засіданні допитали й особу, котра в березні 2022 року поступила до вказаної лікарні як пацієнтка, з осколковим пораненням очей. На той час вона була медсестрою та перебувала на службі як військовослужбовець ЗСУ. Свідок зазначила наступне: “Обвинувачена пальцем показала на мене і на інших наших військовослужбовців ЗСУ. Нас узяли в полон. З полону я звільнилася в жовтні 2022 року під час обміну військовополонених жінок. Я пройшла через суцільне пекло”.

Illustration

Засідання колегії суддів Жовтневого районного суду м. ДніпраZlochyn.dp.ua

СУДОВІ ДЕБАТИ ТА ВИРОК

По справі Чехової відбулося понад 10 засідань. Засідання колегії суддів Жовтневого районного суду 11 грудня 2023 року, на якому були присутні журналісти Zlochyn.dp.ua, розпочалось судовими дебатами. У засіданні прокурор наголошував, що скоєння обвинуваченою державної зради, яке виявилось у формі надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану, повністю знайшло своє підтвердження. Винуватість Чехової підтверджено дослідженими та перевіреними під час судового слідства доказами. А саме: витягом з ЄРДР, повідомленням про виявлений злочин начальника управління Департаменту військової контррозвідки, протоколів огляду Інтернет-ресурсів, протоколом пред'явлення особи для впізнавання за фотознімком та показаннями допитаних у суді свідків. 
“Вважаю, що в ході судового розгляду досліджено достатньо належних та допустимих доказів у їх сукупності які доводять вину Чехової у скоєнні нею особливо тяжкого злочину”, - сказав обвинувач під час дебатів.  
Прокурор просив визнати Чехову винною у скоєнні злочину та призначити їй покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна. Зокрема, земельну ділянку 5,91 га, на яку накладено арешт, вилучити у власність держави. 
Захисник заявив, що стороною обвинувачення не доведено винуватість Чехової у скоєнні злочину, зокрема наявність умислу. Сторона захисту попросила ухвалити щодо обвинуваченої виправдувальний вирок. 
Суд видалився до нарадчої кімнати. Після повернення суддів було оголошено резолютивну частину вироку. Згідно санкцій статті 111 ККУ, Ч.2, обвинувачену засудили до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна на користь держави. 
Захисник обвинуваченої повідомив журналістам, що подаватиме апеляцію на рішення суду першої інстанції.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with