2 Jan 2023

ЯК НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ СУДЯТЬ КОЛАБОРАНТІВ?

  • Illustration

    Ольга Журавель

Боротьба зі зрадниками-колаборантами в Україні почалася фактично з початку повномасштабного російського вторгнення та триває донині. 15 березня 2022 року до Кримінального кодексу України законотворці включили статтю 111-1 "Колабораційна діяльність".  А наприкінці року ми вже маємо певну кількість вироків щодо осіб, які скоїли злочини проти основ національної безпеки. Це справедливо для різних регіонів країни. Не є виключенням і Дніпропетровський. Чи засуджують на Дніпропетровщині колаборантів? Про це в матеріалі Zlochyn.dp.ua.

СОРОК ВИРОКІВ

Станом на грудень 2022 року в судах Дніпропетровщини слухання по справах обвинувачених у колабораційній діяльності і державній зраді відбуваються регулярно. Якщо звернутися до Єдиного реєстру судових рішень, то станом на 26 грудня кількість вироків за статтею 111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність» сягає 45. При цьому в загальному доступі в реєстрі таких вироків лише 5. За свідченням джерела у місцевих судах, з метою безпеки інформація, представлена у матеріалах даних вироків, охороняється.

БЕЗ ПРАВА ПРАЦЮВАТИ

Аналіз вироків у реєстрі судових рішень показав, кого і як дніпропетровські судді протягом року карали за колабораційну діяльність (стаття 111-1 ККУ).
Так, загальнодоступним у реєстрі є вирок Красногвардійського районного суду від 21 вересня 2022 року щодо мешканця м. Кам`янське Дніпропетровської області. В тексті судового рішення вказано, що влітку 2022 року офіційно непрацевлаштований фігурант злочину, перебуваючи в обласному центрі, вирішив записати відео щодо ситуації в країні та в місті Дніпро на мобільний телефон і показати його своїм підписникам в соціальній мережі «Facebook».
Чоловіку вдалося записати два відео, у яких, відповідно до висновку експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби Безпеки України, «встановлено наявність в усних промовах на відеозаписах публічного заперечення збройної агресії (війни) Росії проти України та публічні заклики до підтримки збройної агресії (війни) Росії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, публічні заклики до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизначення поширення державного суверенітету України натимчасово окупованій території України».
В присутності захисника обвинувачений надав письмову заяву, в якій визнав свою вину і погодився із встановленими досудовим розслідуванням обставинами. Судовий розгляд здійснювався у спрощеному провадженні. Ця процедура спрямована на оперативний розгляд справи. Після отримання обвинувального акту суд за згодою обвинуваченого розглядає його у п'ятиденний термін, без проведення судового розгляду в  засіданні, за відсутності учасників судового провадження.
Красногвардійський суд врахував пом’якшувальні обставини відносно обвинуваченого, а саме, «щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення», і виніс покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування України строком на 10 років.
Аналогічний вирок виніс уродженці м. Куп’янськ Харківської області Новомосковський міськрайонний суд. 22 листопада 2022 року служителі Феміди у порядку спрощеного кримінального провадження призначили покарання фігурантці злочину, яка у липні 2022 року публічно заперечувала збройну агресію рф проти України та висловлювалась за встановлення контролю окупантів над містом Харків. Обвинувачену безробітню із середньою освітою позбавили права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування. Суд розцінив таке покарання як необхідне та достатнє, врахувавши пом'якшуючі обставини, а саме - щире каяття обвинуваченої.
У грудні 2022 року цей же суд виніс вирок уродженці смт. Приколоте Великобурлуцького району Харківської області. У червні того ж року безробітня з метою надання допомоги ворожій державі добровільно надала згоду на зайняття посади в організації окупаційної влади і була призначена наказом виконуючого обов’язки голови тимчасової громадянської адміністрації Куп’янського району Харківської області Карелова Д. М. в.о. головного спеціаліста відділу економічного розвитку, створеного окупаційною адміністрацією держави- агресора. Саме вона готувала та формувала платіжні відомості щодо виплати матеріальної допомоги місцевому населенню від окупаційної влади рф. У суді дана особа визнала свою винуватість у вчиненні кримінального проступку. Обвинувачена в рамках спрощеного провадження отримала покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади в органах держуправління та місцевого самоврядування на строк 13 років.
Цього ж місяця Індустріальний районний суд м. Дніпро позбавив права обіймати посади в органах місцевого самоврядування та державної влади на 10 років без конфіскації майна і мешканку тимчасово окупованого смт Новоселівка на Донеччині. Жінка, відповідно до тексту судового рішення, добровільно обійняла посаду «квартальної» у м. Єнакієво, за що отримувала від окупантів заробітну платню. Обов'язки обвинуваченої були наступними. На ввірених їй вулицях вона сповіщала місцеве населення про збори, які проводили представники т. зв. "ДНР" та складала списки місцевих мешканців, які залишилися у поданому населеному пункті.
Обвинувачена беззаперечно визнала свою винуватість у вчиненні кримінального проступку за ст. 111-1 ККУ. Пом'якшуючими обставинами суд визнав її щире каяття та активне сприяння розкриттю правопорушення. 
Покарання у вигляді позбавлення права обіймати будь-які посади в юридичних особах приватного права на строк 10 років Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області призначив і пенсіонерці російського походження, яка в період з квітня по червень розміщала в соцмережі «Однокласники» дописи, спрямовані до невизначеного кола осіб з текстом на кшталт «До замыкания в котел Северодонецкой-Лисичанской группировки ВСУ попрямой осталось 22 километра. Победы нашим ребятам и вернуться живыми», «Русские. Разминируют поля, завозят зерно и удобрения для фермеров, помогают провести посевную. Запад. Вывозит с Украины зерно. Так кто здесь оккупанты, Панове?»,«Я за Путина, за мир, за безопасть!». Її дії судді кваліфікували як публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та дій держави-агресора. Обвинувачена у підготовчому судовому засіданні визнала свою вину в інкримінованому їй кримінальному проступку та щиро розкаялася у вчиненому. Вона також попросила суд затвердити укладену між нею та прокурором угоду про визнання винуватості.
Суд визнав дану особу винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст 111-1 ККУ. Після того, як рішення суду набуло законної сили, літній жінці ще й повернули речовий доказ – ноутбук, з якого вона робила дописи.
Зазначимо, що більшість процесів колаборантів закінчуються угодою про визнання вини – практикою пом’якшення покарання. А найсуворіші вироки - у провадженнях, де досудове слідство веде СБУ. Як-от у наступній справі.

ІНФОРМАТОР-КОРИГУВАЛЬНИК

У серпні 2022 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області виніс вирок у справі передавання російській спецслужбі розвідданих. Чоловік допомагав окупантам захопити Лисичанськ. Працівники фсб помітили громадянина України під час відбування покарання у колонії на території рф. Як повідомляє СБУ, напередодні вторгнення рф в Україну окупанти відправили інформатора в Україну. Він збирав та передавав куратору дані про місця розташування вогневих позицій підрозділів ЗСУ, прикордонників та Нацгвардії на території Лисичанська. Також чоловік коригував артилерійський вогонь противника по місту Дніпро. За це він отримував від ворога грошову винагороду. Під час затримання СБУ вилучила в нього засоби зв’язку із голосовими повідомленнями, листування в месенджерах, які підтверджують вчинення злочину. Суд визнав зловмисника винним за 7 частиною статті 111-1 ККУ («Надання державі-агресору допомоги у веденні бойових дій проти Збройних сил України»). Вирок, ухвалений судом – 12 років за гратами.

СУДДЯ ДНІПРОВСЬКОГО СУДУ: ВИРОКІВ БУДЕ БІЛЬШЕ

Про судові процеси над обвинуваченими у колабораціонізмі на Дніпропетровщині та кількість вироків виданню Zlochyn.dp.ua розповів суддя-спікер Ленінського районного суду міста Дніпро Дмитро Мовчан.

Illustration


— За 10 місяців війни близько 40 вироків по обвинувачених у колабораціонізмі. Чи не свідчить це про повільний розгляд справ?
Повномасштабна збройна агресія рф триває з 24 лютого. Фактично, ще року не пройшло, а вже є перші вироки і безліч встановлених осіб, причетних до такої протиправної діяльності. Суди працюють. Кількість справ за весь період воєнного стану не менша, ніж за аналогічний мирний період. Варто зазначити, що у самому місті Дніпро колаборантів та державних зрадників не дуже багато. Вони або виїхали, або добре конспіруються. Справи, що розглядаються у нас, здебільшого стосуються тимчасово окупованих територій. Наприклад, районному суду Дніпра, де працюю я, передано підсудність двох районів Маріуполя та одного району Донеччини. Колаборанти там, безумовно, є.  А тепер порахуємо умовні витрати часу для постановлення відповідного вироку суду щодо таких осіб. Для того, щоб суд розглянув справу по суті та ухвалив вирок, спершу має відпрацювати орган досудового розслідування, якому для початку потрібно встановити особи колаборантів. Якщо йдеться про тимчасово окуповану територію, на це потрібен час. В першу чергу, через присутність там ворога та проведення активних воєнних дій. Після встановлення осіб стороні обвинувачення треба забезпечити збір та належне оформлення доказової бази. Україна - європейська правова держава. Тому не можна без доказової бази висувати підозри чи обвинувачення і говорити з боку держави: умовно такий “ванька-встанька”, який в Маріуполі щось робив – він колаборант, тому що він колаборант. Твердження такого змісту не мають бути голослівними, а повинні спиратись на докази, які відповідають критеріям достатності, достовірності, допустимості та належності. Як-от: покази свідків, зафіксована технічними засобами протиправна діяльність таких осіб. Після пред’явлення обвинувачення провадження передається до суду. Що відбувається потім? Як правило, особа, якій пред’явлено заочну підозру, заочне обвинувачення, не перебуває тут, вона переховується десь на тимчасово окупованих територіях, або втекла до тієї країни, назву якої я навіть вимовляти не хочу. Це додає розгляду справ такої категорії складнощів, у тому числі й хронологічних. Український суд повинен забезпечити та забезпечує розгляд справ за умовами Конвенції. По-перше – забезпечується правничий захист обвинуваченому. По-друге - повідомлення особи належним чином. Ми намагаємось це зробити всіма доступними процедурними інструментами, які в нас є, через друк у відповідних ЗМІ, офіційні оголошення на веб-сайтах органів судової влади. За умови належного сповіщення суд розглядає справу і ухвалює вирок.
Після ухвалення вироку та набуття ним чинності він має виконуватись. Україна забезпечує дієвість принципу невідворотності покарання. У тому числі через механізми національного та міжнародного розшуків. З 2014 року у нас є вироки по таких категоріях справ, навіть по Януковичу. Як відомо, його визнано винним у держзраді та пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни і засуджено до 13 років позбавлення волі заочно. Як тільки він з’явиться в полі зору наших правоохоронних органів – його відразу затримають і доставлять до відбуття покарання.
До речі, на терміни розгляду судами справ усіх категорій впливають атаки країни-агресора на енергетичну систему України. Під час блекауту та постійних ракетних обстрілів українські суди, які досі не забезпечені автономними джерелами енергії, фактично вимушені простоювати. Якщо не працюють засоби технічної фіксації, електронні кабінети тощо, то можна сміливо говорити, що практично всі втілені наративи, де-факто переходять у стан стазису. Часом певні процесуальні документи оформлювались від руки та при світлі ліхтариків у сховищах.
— На якій стадії зараз перебуває більшість судових справ колаборантів у судах Дніпропетровщини?
Маю певні підстави стверджувати, що фактично завершується хвиля досудових розслідувань, всі вони починають скеровуватися до суду. Наразі багато звільнених територій, тож правоохоронним органам і суду пророкую великий обсяг роботи.
Наразі більшість справ, що потрапили до суду, вже слухаються по суті. Безумовно, всі агенти ворожого впливу мають бути нейтралізовані і покарані. Але, коли йдеться про державну зраду і колабораціонізм, не слід забувати і про так звану «оперативну цінність». Не секрет, що є певні професії, які вимагають прийняття присяги на вірність українському народові. Коли особа займає певну державну посаду і перебуває під дією присяги, в неї може бути доступ до державної таємниці, до якоїсь інформації, до важелів впливу. Саме такі особи, які є державними зрадниками, повинні виявлятися в першу чергу, і це дуже кропітка робота. Якщо ви маєте присягу, яка зобов’язує, і потім зраджуєте український народ - це один випадок. А інший – коли ти не приймаєш присягу, але, живучи в цій країні, чомусь починаєш агітувати і допомагати ворогу, це вже є проявом колабораціонізму. І те, і те – фактично зрада інтересів держави, нації. Різниця лише в суб’єктному складі. У будь-якому випадку, живучи у цій державі і будучи її громадянином, ти повинен в першу чергу підтримувати цю країну. Якщо не хочеш – «чемодан, вокзал, росія». Але росія не має приходити сюди зі своїм «вокзалом». Ми всі разом не дамо цього зробити.
— А можуть, приміром, засудити як колаборанта умовного двірника, котрий щось передав по месенджеру?
Ми самі зацікавлені в тому, щоб держава відпрацювала цей механізм. Адже цього не можна робити революційними методами, коли просто стверджується, що умовний громадянин є колаборантом. У судах України, і Дніпропетровщина не виключення, вже розглядають справи навіть стосовно державної зради держслужбовців, співробітників поліції молодшого офіцерського складу, адвокатів, державних виконавців. На жаль, у поодиноких випадках державними зрадниками є й судді. Звісно, зараз було б передчасно стверджувати, що всі справи стовідсотково завершаться обвинувальними вироками. Втім, держава намагається забезпечити першочергове розслідування таких справ. Бо вказані особи фактично сприяють ворогу у побудові інформаційної картинки для внутрішнього електорату щодо того, що українці начебто чекають, на якесь визволення та співпрацюють з рф.
На мою думку, зараз наявна динаміка у розслідуванні та судовому розгляді справ колаборантів. У найближчому майбутньому суспільство побачить певну кількість вироків. Безумовно, серед них можуть бути і виправдовувальні, адже змагальність судового процесу завжди буде демонструвати різні за своїми видами судові вердикти. Але впевнений, що всі справи, які дійшли до суду, обов’язково будуть розглянуті по суті з постановленням вироку.

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with