31 Oct 2023

ВИРОКИ ВЕРЕСНЯ: ЯК НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ КАРАЮТЬ ЗА КОЛАБОРАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ?

  • Illustration

    Ольга Журавель

Журналісти видання «Злочин і покарання» проаналізували рішення, які приймали дніпровські служителі Феміди щодо осіб, обвинувачених у колабораційній діяльності. Згідно інформації Єдиного реєстру судових рішень, у вересні судді Дніпра та області винесли 11 вироків, що більше, ніж у серпні (8), але менше, ніж у липні (17 вироків). При цьому реальне покарання отримали лише обвинувачені в рамках проваджень in absentia. Детальніше – в матеріалі на Zlochyn.dp.ua.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ

Протягом вересня у судах Дніпропетровщини було прийнято чотири рішення щодо осіб, обвинувачених за Ч. 1 ст. 111-1. (“Публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України»). 
Так, 19 вересня павлоградські судді винесли вирок місцевому мешканцю, користувачу мережі «Однокласники». Він розмістив на своїй сторінці дописи наступного характеру: «ВСУ обстреляли населенные пункты в зоне затопления в Херсонской области», «Новое доказательство того, что Россия не несет нам военную агрессию, она хочет освободить Украину от рабства фашистов». Суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором Павлоградської окружної прокуратури та обвинуваченим. Особу визнали винною у вчиненні кримінального правопорушення згідно ч. 1 ст. 111-1 КК України та покарали позбавленням права працювати в органах державної влади та місцевого самоврядування, а також в юридичних особах приватного права протягом 10 років. 
Того ж дня у Павлограді призначили таке ж покарання за тією ж статтею іншому обвинуваченому. Його засудили за такі дописи в мережі «Однокласники»: «…вчера ВСУ выпустили ракеты в Мариуполь и Таганрог. Информация из открытых источников. Наших подразделений там нет, ничего не будем говорить. Малые группы противника щупают оборону, ищут места, где «тонко», по «Купянскому» сценарию, но не рвутся вперед чтобы не попасть в клещи.» 
Згідно санкцій Ч. 1 ст. 111-1 Павлоградський суд 27 вересня 2023 року за дописи в “Однокласниках” позбавив ще одного обвинуваченого права обіймати посади у юридичних особах приватного права строком на 10 років. Дописи, згідно матеріалів справи, були наступними: «Мы все против войны, которую Украина начала восемь лет назад». 
А Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області 25 вересня визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-1 КК України, місцевого жителя, який написав в “Однокласниках” коментар: «Слава нашим воинам! националисты умылись кровью ступив на русскую землю нечего им делать тут!!!». Покарання -заборона протягом 10 рокыв займати посади в органах держвлади, місцевого самоврядування та тих, що надають публічні послуги.

 ПОСАДИ У НЕЗАКОННИХ ОРГАНАХ ВЛАДИ

У вересні поточного року Індустріальний районний суд Дніпра виніс два вироки за добровільне зайняття посад, не пов’язаних із виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади (Ч. 2 ст 111-1). Обидві справу розглядали у спрощеному порядку, за відсутності учасників процесу. 
Так, 1 вересня права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування України строком на 10 років без конфіскації майна позбавили мешканку міста Лиман. Під час окупації жінка обійняла посаду секретарки керівника управління праці та соцзахисту м. Красний Лиман т. зв. “днр”. 
29 вересня Індустріальний районний суд засудив мешканця Лиману, який добровільно зайняв не керівну посаду провідного спеціаліста відділу внутрішньої політики та взаємодії з засобами масової інформації адміністрації м. Красний Лиман т. зв. “днр”. На цій посаді чоловік знімав на відео заходи за участі окупаційної адміністрації. В рамках судового розгляду обвинувачений у присутності захисника обвинувачений добровільно надав письмову заяву, в якій беззаперечно визнав свою вину. Згідно санкцій Ч.2 ст. 111-1, його покарали позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування України строком на 10 років без конфіскації майна.

ЗАЛІЗНИЧНИК

Частина 4 статті “Колабораційна діяльність” - “Передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, та/або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором» передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. За цією статтею Індустріальний суд засудив мешканця Лиману, котрий після захоплення окупаційною адміністрацією Донецької залізниці зайняв посаду уповноваженого представника генерального директора ГУП ДНР «Донецкая железная дорога в вопросах организации и проведения восстановительных работ инфраструктуры Краснолиманского железнодорожного узла» у місті Лиман. Згідно матеріалів судової справи, чоловік керував структурними підпрозділами Краснолиманського залізничного вузла і відновленням пошкодженого в результаті бойових дій залізничного полотна та енергетичних семафорів. Індустріальний районний суд Дніпра визнав мешканця Лиману винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.111-1КК України та Ч.5 ст.27 ККУ (“Посібництво”). Особа отримала покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років. Справа розглядалася in absentia, оскільки залізничника на момент судового розгляду не було затримано. 

ГОСПОДАРЮВАЛИ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

У вересні дніпропетровські суди винесли ще два вироки іn absentia за довільне зайняття громадянами України посад у незаконних органах влади , пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, (Ч. 5 ст. 111-1). 
Один з обвинувачених за окупації зайняв посаду так званого голови селищної ради смт Ямпіль. На посаді він займався питаннями гуманітарної допомоги, організував перепис населення, збирав заяви на отримання місцевими мешканцями будівельних матеріалів та твердого палива тощо. Служителі Феміди призначили обвинуваченому покарання у виді 9 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією майна на користь держави. 
6 вересня Жовтневий районний суд виніс вирок стосовно обвинуваченого за ч. 5 ст. 111-1 КК України мешканця Маріуполя. У травні 2022 року дана особа прийняла рішення про співпрацю з окупаційною адміністрацією і, як зазначається в тексті обвинувального акту, добровільно зайняла посаду заступника голови адміністрації Жовтневого району міста Маріуполь так званої днр. На цій посаді маріуполець займався розробкою програм розвитку району, вирішував питання постачання палива, організації благоустрою. Також задля висвітлення діяльності окупаційної адміністрації обвинувачений налагодив взаємодію з окремими ЗМІ. Суд призначив фігуранту злочину покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років з позбавленням права обіймати посади пов`язані з організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарськими функціями в усіх державних органах, установах та організаціях строком на 15 років з конфіскацією всього майна.

ПРАВООХОРОНЦІ

Ще два вироки судді Дніпропетровщини протягом вересня винесли особам, які добровільне займали посади в незаконних правоохоронних органах на тимчасово окупованій території. Так, 13 вересня Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області засудив колишнього правоохоронця, який до 2012 року обіймав посаду начальника БНОН Станично-Луганського РВ УМВС України, а в червні 2022 року, як значиться в обвинувальному акті, погодився на співпрацю з окупантами та зайняв посаду «начальника оперативного отделения Станично-Луганського районного отдела внутренних дел МВД» так званої “лнр”.
Справа розглядалася в рамках спеціального досудового розслідування. Основні докази скоєння особою кримінального правопорушення, які розглядав суд, наступні: рапорт, довідка про послужний список особи, протоколи пред`явлення особи для впізнання за фотознімками . Також в суді були допитані двоє свідків, що працювали разом з правоохоронцем. Обвинуваченому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк 13 років з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України та в органах державної влади,на строк 15 років з конфіскацією в дохід держави всього майна. 

21 вересня Томаківський районний суд засудив за цією ж статтею мешканця міста Енергодар, який добровільно погодився працювати в незаконних правоохоронних органах на тимчасово окупованій території Запорізької області. Згідно тексту рішення суду, обвинувачений оголосив у телеграмі про створення на окупованих територіях м. Енергодар та м. Мелітополь незаконних правоохоронних органів та обійняв посаду керівника спочатку у незаконному правоохоронному органі «Энергодарское межрайонное управление милиции», а потім переїхав до Мелітополя, де добровільно став заступником керівника головного управління в незаконному правовому органі так званої “Таврической губернии”. На цих посадах обвинувачений здійснював протиправну діяльність в інтересах держави-агресор, а саме: організовував та здійснював керівництво оперативно-розшуковою діяльністю, охороною громадського порядку і громадської безпеки, досудовим розслідуванням. Справа розглядалася in absentia. Обвинуваченому призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі та позбавили права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 13 років з конфіскацією усього належного йому майна на користь держави. 

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with