21 Nov 2023

ДОПОМАГАВ АГЕНТУРНІЙ МЕРЕЖІ РФ ВЕСТИ ПІДРИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ? У ДНІПРІ СУДЯТЬ ОБВИНУВАЧЕНОГО В ДЕРЖАВНІЙ ЗРАДІ

  • Illustration

    Ольга Журавель

Жовтневий районний суд Дніпра розпочав розгляд по суті кримінального провадження Є., обвинуваченого за Ч. 2 ст.28, Ч.2 ст.111 ККУ (державна зрада, вчинена групою осіб в умовах воєнного стану за попередньою змовою). На засіданні побувала журналістка Zlochyn.dp.ua. 

В судове засідання 10 листопада прибули захисник та прокурор. Обвинувачений Є., 56-річний чоловік з бородою, був присутнім на судовому розгляді в режимі відеозвязку з Криворізької установи виконання покарань № 3. Справу розглядає колегія з трьох суддів. На початку засідання голова колегії суддів оголосив обвинуваченому його права та обов'язки. 
Судовий розгляд розпочався коротким викладом обвинувального акту прокурором. Він зазначив, що Є. обвинувачується в тому, що "діючи умисно, під час дії на території України воєнного стану, добровільно надавав представникам іноземної держави допомогу в проведенні підривної діяльності проти України". 
Перераховуючи основні юридично значимі обставини злочину, прокурор сказав наступне: 
"Використовуючи месенджер Telegram, Є. встановив контакт з громадянином рф, лідером проросійської радикальної громадської організації “русское освободительное движение SERB” Бекетовим, резидентом офіцера ГУ Генерального Штабу ЗС рф Акіньшина". 
За інформацією слідства, у свою чергу Бекетов, зареєстрований в месенджері під нікнеймом “Гоша Тарасевич” на виконання завдань Акіншина надає відповідні завдання організатору агентурної мережі на території м. Дніпра ОСОБА 1 стосовно пошуку та передачі даних про місця дислокації та пересування підрозділів і військової техніки ЗСУ на території Дніпропетровської області, підрозділів та військової техніки територіальної оборони, місця розташування ППО на території області та у Дніпрі. 
Не пізніше серпня 2022 року, вважає слідство, ОСОБА 1 запропонував раніше знайомому обвинуваченому Є. збирати інформацію відносно результатів ракетних обстрілів з боку рф та місць дислокації підрозділів ЗС України та інших військових формувань на користь держави-агресора, а отже, проводити підривну діяльність проти України, на що Є. надав добровільну згоду. У серпні ОСОБА 1 дав Єремєєву завдання щодо збору інформації про дислокацію/передислокацію підрозділів і військової техніки ЗСУ та інших військових формувань, результатів ракетних та авіаційних ударів збоку ЗС рф по території Дніпропетровської області. 
Вранці 10 жовтня, як вважають слідчі, Є. відправив через месенджер з використанням свого мобільного телефону ОСОБА 1 інформацію з фотознімками, на яких було зображено результат ракетного удару ЗС рф по місцевості, розташованій за адресою: м. Дніпро, вул. Коксохімічна, з метою їх подальшої передачі представникам спеціальних розвідувальних органів рф. Після чого ОСОБА1 надіслав інформацію Бекетову. В подальшому, 27 жовтня, за тією ж схемою він передав фото Мерефо-Херсонського залізничного мосту та рівня води в річці Дніпро з пояснювальним текстовим повідомленням про зміну рівня води в результаті ударів по Придніпровській ТЕС. 
4 січня 2023 року обвинувачений Є. на завдання ОСОБИ 1 перевірити інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ у готелі “Рассвет” у Дніпрі відправив два текстових повідомлення щодо пересування в районі готелю двох гвинтокрилів ЗСУ. 
15 січня, за інформацією слідчих, обвинуваченому Є. було надано завдання щодо пошуку та надання інформації про розташування сил ППО, особового складу та результату ракетного удару 14 січня 2023 року по житловому будинку за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 118. Наступного дня Є. відправив ОСОБІ 1 текстові повідомлення з інформацією щодо пересування у період 19.30 до 20.00 11 січня двох ешелонів з військовою технікою Мерефо-Херсонським мостом у напрямку Східної частини України.  
"Наведені дії Є. , - сказав прокурор, - кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 ККУ — державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, що виразилось у наданні іноземній державі та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб. Пом'якшуючих та обтяжуючих обставин не встановлено". 
Після промови прокурора суд встановив особу обвинуваченого. В свою чергу Є. сказав, що обвинувачення йому зрозуміле, але він його не підтримує і себе винним не визнає. Обвинувачений висловив бажання давати покази наприкінці судового розгляду. Прокурор запропонував наступний порядок судового розгляду: дослідження матеріалів кримінального провадження (письмові докази), допит свідків, допит обвинуваченого. У зв'язку із спільною позицією сторони обвинувачення і захисту щодо порядку і обсягу дослідження доказів, суд ухвалив спочатку дослідити матеріали кримінального провадження, потім допитати свідків і в останню чергу - допитати обвинуваченого. 
В засіданні оголосили перерву та погодили наступну дату розгляду. 
На даний час, як повідомив прокурор, суд вже дослідив більшу частину доказів сторони обвинувачення.
Ця справа цікава не в останню чергу зв'язком із фігурантами наведення ракет рф на мирні міста України. - російськими кураторами, що будували агентурну мережу у Дніпрі. Зокрема, за даними слідства, групу навідників у Дніпрі створював Ігор Бекетов (лідер рух SERB) - сам колишній дніпрянин, який після Революції Гідності втік до росії. 

Цей репортаж є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net - Fondation Hirondelle.

Made with